(V ŽIVO) Stavka: Voditeljica Tednika Jelena Aščić jokala, ker sta direktor Grah Whatmough in Jadranka Rebernik odpovedala produkcijo nocojšnjega Tednika- Igor Bergant pa v Odmevih ne bo gostil Aleksandra Čeferina – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Stavka: Voditeljica Tednika Jelena Aščić jokala, ker sta direktor Grah Whatmough in Jadranka Rebernik odpovedala produkcijo nocojšnjega Tednika- Igor Bergant pa v Odmevih ne bo gostil Aleksandra Čeferina

(V ŽIVO) Stavka: Voditeljica Tednika Jelena Aščić jokala, ker sta direktor Grah Whatmough in Jadranka Rebernik odpovedala produkcijo nocojšnjega Tednika- Igor Bergant pa v Odmevih ne bo gostil Aleksandra Čeferina

Predstavnica pogajalske skupine in voditeljica oddaje Intervju Ksenija Horvat je na tiskovni konferenci ob aktualni opozorilni stavki na RTV Slovenija povedala, da so novinarji informativnega programa TVS in novinarji MMC zjutraj prišli v službo, da bi uresničili stavkovni dan, tako kot so ga načrtovali, a sta Grah Whatmough in Rebernik vztrajala, da bo informativni program na prvem sporedu danes skrajšan. “Da bodo Dnevnik in Odmevi zgolj skrajšan program, pet minut z enim voditeljem, da Tednika danes tako, kot ga je pripravila ekipa, ne bo. V tem smislu sta prepovedala produkcijo oddaje,” je povedala Horvat. Stavkajoči po njenih besedah niso dobili možnosti, da bi gledalcem predstavili svoje stavkovne aktivnosti in zahteve: “Na to gledamo kot na oviranje stavke s strani odgovorne urednice in generalnega direktorja.”

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora, predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov na RTVS in novinarka Helena Milinković je izjavila, da je bil informativni program danes cenzuriran.

Voditelj Odmevov Igor E. Bergant je spomnil, da so Odmeve na prvi dan stavke pripravili tako kot običajno, vendar s to razliko, da so gledalcem pojasnili, zakaj stavkajo ter zakaj menijo, da je potrebno ohraniti javni RTV v Sloveniji. “Danes bo to jasno na način z oddajo, ki jo v bistvu pripravljata generalni direktor in njegova odgovorna urednica informativnega programa. To ne bodo takšni Odmevi, kot smo jih želeli pripraviti. Želeli smo pripraviti polnokrvne Odmeve,” je dejal Bergant.

“Želeli smo pripraviti polnokrvne odmeve, ki bi gledalce obširno obvestili o tem, kaj se je danes pomembnega zgodilo doma in v tujini. Želeli smo predstaviti novega direktorja RTV Slovenija ali pa v. d., želeli smo predstaviti dogajanje na zasedanju programskega sveta, želeli smo predstaviti dogajanje na protestu pred DZ-jem, želeli smo predstaviti politično soočenje predstavnikov parlamentarnih strank, ki imajo različne poglede na to, kako naj RTV Slovenija v naslednjih dneh tednih, mesecih in letih deluje,” je nadaljeval Bergant in dodal, da so v posebnem intervjuju želeli pokazati tudi mnenje “najvplivnejšega slovenskega državljana ta čas Aleksandra Čeferina”.

“Zakaj je najvplivnejši? Ker je predstavnik najbolj priljubljene nogometne igre, ki jo igrajo milijarde ljudi, sočasno je to tudi šport, kjer se obračajo milijarde evrov. Zelo zanimivo bi bilo slišati njegovo mnenje, kako si on predstavlja, kaj je družbena odgovornost, kako kot predsednik Uefe gleda na to, kako delujejo mediji v Evropi,” je povedal Bergant in dodal, da je odgovorna urednica “izrecno in aktivno preprečila, da se ta intervju sploh posname tudi z možnostjo, da bi ga objavili kdaj drugič”.

“Prepovedala sta produkcijo oddaje Tednik. Poleg vseh obveznih vsebin, ki jih moramo novinarji nuditi tudi na dan stavke, na kar smo se temeljito pripravili, smo želeli ponuditi tudi nadgraditev, ponazoritev tega, kaj javna RTV pomeni, prispevke o tem, kaj delamo, za koga delamo, kako delamo, a za to nismo imeli možnosti, kar razumemo kot resno oviranje stavke od generalnega direktorja in odgovorne urednice,” je nadaljevala Horvat in dodala, da odločno zavračajo nakane generalnega direktorja, da bi krivdo za današnje pokrivanje stavke in siceršnje kadrovsko razpadanje informativnega sistema pripisal stavkajočim. “Z njegovim sistemom vodenja je kriv in odgovoren izključno on sam,” je dejal Ksenija Horvat, predstavnica pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov.

Voditeljica Tednika Jelena Aščić je dejala, da je nekdanji dolgoletni voditelj oddaje Janko Šopar v enem od prispevkov, ki jih javnost ne bo smela videti, dejal, da so ustvarjalci Tednika od leta 1983 ves čas doživljali pritiske, vendar pa to, kar se dogaja danes, po njegovih besedah niso več samo pritiski. Kot je pojasnila, so pripravili več prispevkov, ki pa iz neznanega razloga ne smejo biti predvajani. Ustvarjalci so bili zaradi umika oddaje šokirani, Rebernik pa po njenih besedah ni pojasnila, zakaj so se odločili za takšnoo potezo. “Včasih smo s ponosom delali tukaj, zdaj vsi doživljamo veliko stisko že ob vhodu v to stavbo, ker ne vemo, kaj nas tisti dan čaka. Verjamem pa, da to ni pogreb. Da nam bo uspelo rešiti to, kar javna televizija predstavlja, da nam boo uspelo rešiti strokovnost, dobre kadre in dobre oddaje. Ker sta pravica in resnica na naši strani in ker temačnost ne bo zmagala,” je dejala Aščić.

 

COMMENTS

Wordpress (0)