(V ŽIVO) “Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih,” je razmere na bencinskih črpalkah komentiral predsednik vlade Robert Golob- Matjaž Han o dogajanju v zvezi s ponudbo naftnih derivatov – – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih,” je razmere na bencinskih črpalkah komentiral predsednik vlade Robert Golob- Matjaž Han o dogajanju v zvezi s ponudbo naftnih derivatov –

(V ŽIVO) “Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih,” je razmere na bencinskih črpalkah komentiral predsednik vlade Robert Golob- Matjaž Han o dogajanju v zvezi s ponudbo naftnih derivatov –

Na več bencinskih črpalkah po državi je v nedeljo in danes zmanjkalo pogonskih goriv, kar trgovci pripisujejo povečanemu povpraševanju in težavam z dobavo. “Jaz mislim, da je to škandal v vseh pogledih,” je razmere komentiral predsednik vlade Robert Golob. Meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti. “Razumem na eni strani, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna – oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat,” je bil v izjavi po uvodnem pogovoru s sindikati javnega sektorja jasen Golob.

Kot je ponovil, pogonskih goriv ni zmanjkalo samo na enem koncu, ampak povsod. “To pomeni, da se je stvar dalo in predvideti in ustrezno ukrepati,” je dejal.Golob pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki danes, kot je v dopoldanski izjavi za javnost pojasnil gospodarski minister Matjaž Han, na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov. “Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za par evrov ne pripravi bolje na takšne situacije,” je še povedal Golob.

Na dogajanje na bencinskih črpalkah po državi se je ob robu obiska v Mariboru odzval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Po njegovih besedah je prva prioriteta vlade, da vzpostavi zadostne zaloge goriv na slovenskih črpalkah in ohrani stabilnost cen. “To, da cene rastejo, bo predstavljalo problem za vse. Za ljudi, ki bodo morali seči globlje v denarnico, marsikoga pa bo še bolj potisnilo v finančne in socialne težave, za gospodarstvo, konec koncev pa se bodo višje cene goriv prelile tudi v višje cene hrane, višje cene izdelkov, višje produkcijske cene… Prioriteta je cene zadržati,” je poudaril.

Kot je dodal, so danes s predstavniki sindikatov govorili o tem, da je treba prioritetno v kolektivni pogodbi poskrbeti, da bodo plačila prevoza na delo in plačila malice sledila podražitvam na trgu. “Da se ljudje vozijo v službo, in bodo zdaj morali plačati pol več, se bo moralo poznati tudi na plačilnih listah. Če rastejo cene, morajo rasti tudi plače,” je poudaril.

Glede špekulacij, da naj bi naftni trgovci pred torkovo podražitvijo namenoma zadrževali pogonska goriva, pa je Mesec dejal, da jih je treba v tem primeru najstrožje sankcionirati. “To pomeni, da izkoriščajo krizo za lasten dobiček in ljudi potiskajo v revščino, da bi med krizo sami kovali dobičke. To ni samo nepošteno, to je moralno zavržno in to je treba najostreje sankcionirati,” je bil jasen minister.

Do povečanega povpraševanja je sicer prišlo, potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv. Cene v prihodnjem 14-dnevnem obdobju bodo znane danes ob 17. uri.

Cene surove nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Tudi na naftnih trgih boj številnih centralnih bank proti visoki inflaciji povzroča zaskrbljenost zaradi recesije. Če se bo svetovno gospodarstvo res močno ohladilo, se bo verjetno močno zmanjšala tudi poraba surove nafte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom julija je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 110,21 dolarja, kar je 65 centov več kot v petek. Severnomorska nafta brent za dobavo v avgustu pa se je podražila za 57 centov na 113,69 dolarja.

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene popolnoma liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizelskega goriva pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Pri časopisu Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni  jutri dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizelskega goriva pa 1,81 evra.

V družbi Petrol, največjem trgovcu z naftnimi derivati v državi, so minuli vikend po vsej Sloveniji zaznali povečano povpraševanje po pogonskih gorivih.
Goriva pa  je občasno zmanjkalo tudi pri drugih ponudnikih na servisih OMV in MOL. Kot so sporočili  iz Petrola  je “tudi danes povpraševanje po pogonskih gorivih na bencinskih servisih po Sloveniji močno povečano. Prodaja je v teh dneh glede na povprečja približno podvojena. Čeprav smo dobavo povečali in bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, zaradi izrednega povpraševanja in logističnih omejitev pri oskrbi na posameznih bencinskih servisih še vedno prihaja do pomanjkanja goriva,” pojasnjujejo iz Petrola in zagotavljajo, da gre za kratkotrajne izpade, zato naj bi bil strah pred pomanjkanjem odveč.

 

 

Na Petrolu očitke, da gorivo pred torkovim podražanjem namerno zadržujejo, ostro zavračajo. “Lahko dodamo, da je izredno povpraševanje posledica napovedi višje cene pogonskih goriv, ki bodo veljavne v torek, 21. 6. 2022, bistveno nižje cene v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami in v tem času povečanega turističnega in tovornega tranzita.”

Hrvaška vlada pa je na današnji izredni seji zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nova cena bencina bo od torka dalje 14,06 kune (1,87 evra) za liter, cena dizla pa 13,57 kune (1,81 evra). Cene pogonskih goriv na avtocestah bodo trgovci lahko določali sami, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

“Edino, kar se bo zgodilo jutri, je, da se bodo zvišale cene bencina in dizla na avtocestah. Takšen ukrep prispeva k zaščiti naših državljanov in omogoča intenzivno turistično sezono,” je po današnji seji vlade dejal Plenković.

Če vlada ne bi sprejela tega ukrepa, bi bila cena dizla po njegovih besedah od torka dalje 16,64 kune (2,22 evra), bencina pa 15,95 kune (2,12 evra).

Vlada je zadnje ukrepe za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela pred dvema tednoma, ko je že drugič znižala trošarine in maržo na dizelsko in bencinsko gorivo.

Prvič je to storila v začetku marca in so po sprejetju ukrepa znašale 0,20 kune (0,05 evra) za liter dizla in 0,40 kune (0,03 evra) za liter bencina. Takrat je vlada zamrznila tudi trgovsko maržo, in sicer na 0,75 kune (0,10 evra) za liter goriva.

Drugič so trošarine znižali za dodatnih 0,40 kune za bencin in za dodatnih 0,20 kune za dizel. Najvišjo maržo so znižali za 0,10 kune in je tako za bencin kot za dizel znašala 0,65 kune (0,09 evra) za liter.

V Sloveniji je dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez, je danes zagotovil minister za gospodarstvo Matjaž Han. Kot je ocenil, ne gre za hujše motnje na trgu, temveč logistične težave. Je pa ministrstvo na teren poslalo tržne inšpektorje, ki preverjajo trenutno regulacijo, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

Han je v današnji izjavi za medije v Ljubljani potrdil, da je konec tedna ponekod v državi prišlo do občasnega pomanjkanja goriva, po njegovih informacijah se to dogaja tudi danes. Po prvih podatkih distributerjev naj bi se prodaja povečala za več kot dvakrat.

Ne glede na to ni strahu, da bi pogonskih goriv zmanjkalo, kar zagotavljajo tudi distributerji, je pojasnil. Do težav po njegovih besedah prihaja zaradi logistike. Delno gre za običajen pojav pred napovedano spremembo cen, je priznal, a je opozoril tudi na to, da je bil konec tedna zaradi praznikov v sosednjih državah prometno zelo obremenjen, zaradi česar je bila dostava goriv na bencinske servise upočasnjena.

Blagovne rezerve nafte so polne, je še dejal Han, pri tem pa pojasnil, da jih država lahko sprošča le v primeru zares hudih motenj trga, o katerih pa da trenutno ni mogoče govoriti.

Ministrstvo po njegovih besedah pozorno spremlja dogajanje, danes bodo tako imeli sestanek z distributerji, da jim pojasnijo situacijo. Poleg tega so na terenu tržni inšpektorji, ki preverjajo, ali trgovci spoštujejo trenutno regulirano ceno, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov. “Če se bo izkazalo, da je prišlo do kakšnih kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe ukrepale,” je napovedal minister.

Do povečanega povpraševanja je sicer prišlo, potem ko je vlada minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen. Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra. Uradne cene bodo po Hanovih napovedih znane danes popoldne.

 

COMMENTS

Wordpress (0)