V Janševi SDS pismo T. Fajon, ki podpira danes stavkajoče novinarje nacionalke “ocenili kot nedopusten politični pritisk” – “In to reče v SDS, ki izvajajo blitzkrieg na RTV. To je približno tako spodobno, kot če bi vrgli atomsko bombo, drugemu pa bi očitali, da gleda vestrne” – TOPNEWS.si

V Janševi SDS pismo T. Fajon, ki podpira danes stavkajoče novinarje nacionalke “ocenili kot nedopusten politični pritisk” – “In to reče v SDS, ki izvajajo blitzkrieg na RTV. To je približno tako spodobno, kot če bi vrgli atomsko bombo, drugemu pa bi očitali, da gleda vestrne”

V Janševi SDS pismo T. Fajon, ki podpira danes stavkajoče novinarje nacionalke “ocenili kot nedopusten politični pritisk” – “In to reče v SDS, ki izvajajo blitzkrieg na RTV. To je približno tako spodobno, kot če bi vrgli atomsko bombo, drugemu pa bi očitali, da gleda vestrne”

Na nacinalki se obeta vroč in pester dan, vrhunec pa bo zvečer ob 19 uri, ko bodo na  Trgu republike  ob 19.  uri novinarji na protestnem shodu  pozvali k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi DZ. V stranki SDS so ostro obsodili javno objavljeno pismo zunanje ministrice in predsednice SD Tanje Fajon generalnemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu, v katerem je pred dnevi izrazila nestrinjanje z načrti za krčenje tuje dopisniške mreže.

“Pismo T. Fajon, ki podpira danes stavkajoče, je nedopusten političen pritisk? In to reče SDS, ki izvajajo blitzkrieg na RTV. To je približno tako spodobno, kot če bi vrgli atomsko bombo, drugemu pa bi očitali, da gleda vestrne. SDS seveda, no surprise,” je na Twitterju zapisal  uporabnik Twitter računa Svarun.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo namreč danes nadaljevala stavko, saj ni zadovoljna s pogajanji o stavkovnih zahtevah. Vzporedno bo potekala seja programskega sveta zavoda, na kateri bodo odločali o soglasju k imenovanju športnega novinarja na RTVS Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS).

Koordinacija bo stavko, ki jo je začela 23. maja, nadaljevala danes od 14. do 23. ure. Nezadovoljni so namreč, ker na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka. Na Trgu republike bodo na javnem shodu ob 19. uri k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi DZ.

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je sicer stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, kot so v vodstvu zavoda javnost obvestili konec tedna, pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev “nepopravljive programske škode” ter “nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija” pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis je do danes ob 10. uri.

Iz stavkovnega odbora so v odzivu sporočili, da se stavka nadaljuje po predvidenem scenariju. V potezi Graha Whatmougha vidijo ponudbo “vzemi ali pusti” ter nov poskus preprečitve tako stavke kot za danes napovedanih javnega shoda in zbora zaposlenih pred RTVS. Stavkajoči vodstvo pozivajo, naj preneha s prakso, po kateri preko sporočil za javnost ves čas diskreditira, ovira in preprečuje novinarsko stavko.

Programski svet bo sicer popoldne obravnaval Laurenčičevo kandidaturo za direktorja nacionalne televizije. Od treh prijav na vnovični razpis je za obravnavo na programskem svetu primerna le ta. Ena namreč ni ustrezala razpisnim pogojem, vloga, ki naj bi jo po neuradnih podatkih oddal nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa je bila nepopolna.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak s tega mesta avgusta lani. Pred programskimi svetniki bo tudi predlog vodstva zavoda za krčenje dopisniške mreže v tujini, ki mu v koordinaciji, društvu novinarjev in strokovni javnosti odločno nasprotujejo.

glosa

COMMENTS

Wordpress (0)