(V ŽIVO) “Takega sindikata ne poznajo v nobeni drugi državi” – Sindikat Mladi plus Tee Jarc, ki jo je v slovensko javnost izstrelil incident na Kredarici z Janezom Janšo, praznuje   – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Takega sindikata ne poznajo v nobeni drugi državi” – Sindikat Mladi plus Tee Jarc, ki jo je v slovensko javnost izstrelil incident na Kredarici z Janezom Janšo, praznuje  

(V ŽIVO) “Takega sindikata ne poznajo v nobeni drugi državi” – Sindikat Mladi plus Tee Jarc, ki jo je v slovensko javnost izstrelil incident na Kredarici z Janezom Janšo, praznuje  

Teo Jarc je v slovensko javnost izstrelil incident na Kredarici z Janezom Janšo. Jarčeva, ki  je  predsednica sindikata Mladi plus in  ki danes praznuje 10. obletnico delovanja, je  skupaj z Jašem Jenullom veljala za eno najbolj zagretih petkovih protestnic.

V Cukrarna baru bo danes poteka javna tribuna o prihodnosti sindikalizma ob praznovanju 10. obletnice delovanja Sindikata Mladi plus, na kateri bodo sodelovali predsednica ZSSS Lidija Jerkič, predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc, predsednik KSJS Branimir Štrukelj, izredna profesorica na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani Valentina Franca ter aktivist Sindikata Mladi plus in okoljski aktivist Izidor Ostan Ožbolt.

 

Sindikat Mladi plus je lani beležil že 10. obletnico obstoja.

Praznovanje zaradi epidemije lansko leto ni bilo možno, zato bo svoje praznovanje obeležil jutri, v petek, 17. 6. 2022.

V teh desetih letih je Sindikat Mladi plus začrtal in vzpostavil nov način delovanja sindikalnega gibanja. Kot sindikat ki združuje dijake, študente, mlade brezposelne in mlade prekarne delavke in delavce je uspel organizirati mlade, ki drugače ne bi bili vključeni v sindikat ter jim s tem približal sindikalne vrednote. Že več kot 10 let predstavlja njihov glas, se bori za izboljšanje položaja mladih na trgu dela, v širši sliki pa za spremembo sistema, ki naj vsem omogoča dostojno delo in dostojno življenje ter vzpostavi socialno pravičnost.

S svojim delovanjem širi področje sindikalnega organiziranja, tako preko kategorij delavk in delavcev, ki jih združuje, kot tudi prek tem, ki jih naslavlja. Je provokativen, progresiven in kot tak premika meje sindikalizma v Sloveniji. Je eden prvih sindikatov, ki se sistemsko ukvarja s področjem prihodnosti dela, digitalizacije, prekarizacije in dela prek platform, razvija močno okoljsko politiko in se bori za pravičen prehod v brezogljično družbo. Sindikat Mladi plus je nekaj inovativnega in popolnoma unikatnega, ne samo v slovenskem prostoru, temveč tudi na globalni ravni. Takega sindikata ne poznajo v nobeni drugi državi.

Združuje okoli 1500 članic in članov iz vse Slovenije, vsakoletno s pravno pomočjo pomaga rešiti več kot 150 primerov kršitev, v svoja usposabljanja vsako leto vključi okoli 500 mladih, sodeluje v več vladnih skupinah in telesih in se za izboljšanje razmer bori na sistemski ravni. Deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, kjer je lansko leto postal tudi polnopravni član ZSSS. Hkrati pa se povezuje s številnimi drugimi civilno-družbenimi organizacijami, iniciativami in krepi demokracijo in vladavino prava.

Deseto obletnico bo praznoval v petek, od 16.30 naprej v Cukrarna baru (Poljanski nasip 40, 1000 Ljubljana). Del praznovanja bo tudi javna tribuna z naslovom Prihodnost sindikalizma.

Govorke in govorci javne tribune bodo:
Lidija Jerkič, predsednica ZSSS, ki bo naslovila vprašanja o tem, kakšna je vloga sindikatov v družbi;
Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus, ki bo odprla vprašanja o prihodnosti dela in prihodnosti sindikalizma;
Branimir Štrukelj, predsednik KSJS, ki bo naslovil vprašanje političnosti sindikatov;
Valentina Franca, izredna profesorica FU UL, ki bo spregovorila o problematiki prekarnih in platformnih delavk in delavcev;
ter Izidor Ostan Ožbolt, aktivist Sindikata Mladi plus in okoljski aktivist, ki bo poudaril pomen povezovanja okoljskega in sindikalnega boja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)