“Mislim, da sta morda dva ali trije resni voditelji –Vladimir Putin, Xi Jinping in morda Recep Tayyip Erdogan” – Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik obžaluje “resen primankljaj resnih voditeljev” – TOPNEWS.si

“Mislim, da sta morda dva ali trije resni voditelji –Vladimir Putin, Xi Jinping in morda Recep Tayyip Erdogan” – Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik obžaluje “resen primankljaj resnih voditeljev”

“Mislim, da sta morda dva ali trije resni voditelji –Vladimir Putin, Xi Jinping in morda Recep Tayyip Erdogan” – Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik obžaluje “resen primankljaj resnih voditeljev”

Težave, s katerimi se sooča svet, zahtevajo državnost resnih voditeljev, ki jih na Zahodu preprosto ni, je v četrtek potožil Milorad Dodik, srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine. Ruski voditelj Vladimir Putin, kitajski voditelj Xi Jinping – in do neke mere turški predsednik Recep Tayyip Erdogan – so edini voditelji, ki lahko trenutno vplivajo na globalne zadeve, je dejal Dodik.

»Na svetovnem prizorišču je resen primanjkljaj vodenja. Malo je voditeljev, ki lahko sprejemajo odločitve. Ne govorite mi, da so na Zahodu močne osebe, ki lahko s svojo vpletenostjo rešijo globalna vprašanja. Mislim, da sta morda dva ali trije resni voditelji – predsednik Putin, Xi in morda Erdogan,« je dejal Dodik na peterburškem mednarodnem gospodarskem forumu (SPIEF).

Težave, ki trenutno mučijo svet, zahtevajo “močan odziv močnih voditeljev,” je trdil Dodik, “državnikov, ki lahko ignorirajo vsakdanji hrup in sprejemajo daljnosežne odločitve, katerih koristi bodo občutile le prihodnje generacije.”

Dodik, socialdemokrat, ki od leta 2006 kroji bosansko politiko, je v Rusijo prinesel nekaj lekcij iz balkanskih vojn v devetdesetih letih, ki so razkosale Jugoslavijo in namesto nje vzpostavile protektorate, ki jih podpira Zahod.

“Zahod si želi, da bi bile države njegovi vazali ali varovanci, nič drugega. To je brez primere v zgodovini. Ampak mislim, da se je ta sistem pravkar zrušil,” je dejal na panelu v Sankt Peterburgu in opozoril na primer Bosne kot de facto protektorata .

Od konca državljanske vojne leta 1995 ima država “visokega predstavnika” , ki nalaga zakone in celo spreminja ustavo, je opozoril Dodik in ta urad označil za “sinonim za propad tega liberalnega ameriškega sveta, ki je v 27 letih s ta moč in vojaška prisotnost … ni uspelo popraviti ali stabilizirati Bosne.”

Rusija je zavrnila vazal , ampak se je namesto tega ponudila partnerica, je dejal Dodik in je bila zavrnjena – zato trenutni konflikt v Ukrajini ni med Moskvo in Kijevom, ampak “svetovno tekmovanje volj, v domnevno ne sodelujejo – Zahod – želi zmagati.” Razen, da želi Zahod tudi uradno ostati izven vojne, zato iščejo zmago s pošiljanjem orožja v Kijev in “borbo do zadnjega Ukrajinca”, je dodal.

Dodik je s pozivom k hitremu prenehanju nasilja krivil “neodgovorno” ukrajinsko vlado, ki je “padla na zahodne naracije” o boljšem življenju kot članica EU in Nata. “Seveda je bila to le laž, ki je nihče ni mogel uresničiti,” je dejal.

Vodja bosanskih Srbov je poudaril, da Zahod zdaj vztraja pri suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, vendar mu ni mar zanje v primeru Srbije, ko je leta 1999 “izrezala” pokrajino Kosovo, leta 2008 razglasila neodvisnost. , zdaj pa zahteva , da ga Beograd prizna kot takega.

Medtem Zahod obtožuje Moskvo “zlobnega vpliva” na Balkanu, a “niso nas Rusi bombardirali z osiromašenim uranom,” je dejal Dodik ali zaprl vsa nestrinjanja, hkrati pa trdil, da verjame v svobodo govora in lastninske pravice.

Dodikovo vztrajanje pri srbski suverenosti v Bosni v skladu z mirovnimi sporazumi iz leta 1995 ga je spravilo v nasprotje z zahodnimi prestolnicami, saj sta ga ZDA in pozneje Združeno kraljestvo uvrstila na črni seznam sankcij, češ da njegova “retorika” spodkopava mir.

 

COMMENTS

Wordpress (0)