Namesto petkovih kolesarskih protestnikov bodo Trg republike v ponedeljek ob 19. uri zasedli novinarji nacionalke – Janez Janša pismo Tanje Fajon glede ukinitve dopisniških mest ocenil kot “nesprejemljiv politični pritisk na javni medij” – TOPNEWS.si

Namesto petkovih kolesarskih protestnikov bodo Trg republike v ponedeljek ob 19. uri zasedli novinarji nacionalke – Janez Janša pismo Tanje Fajon glede ukinitve dopisniških mest ocenil kot “nesprejemljiv politični pritisk na javni medij”

Namesto petkovih kolesarskih protestnikov bodo Trg republike v ponedeljek ob 19. uri zasedli novinarji nacionalke – Janez Janša pismo Tanje Fajon glede ukinitve dopisniških mest ocenil kot “nesprejemljiv politični pritisk na javni medij”

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija je za ponedeljek napovedal nadaljevanje stavke v programih RTV-ja in shod na Trgu republike v Ljubljani. Kot so pojasnili, stavkovna pogajanja po več kot dveh tednih niso prinesla nobenih rešitev. Kot poroča spletni portal  MMC se je v ponedeljek sestal ožji stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki je po poročanju pogajalske skupine stavkovnega odbora sprejel sklep, da “stavkovne zahteve niso izpolnjene, pogajanja pa po več kot dveh tednih niso prinesla nobenih rešitev”.

V sporočilu za javnost  je predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora Helena Milinković, so razmere v uredništvu informativnega programa TV Slovenija “iz dneva v dan slabše, komunikacija je kaotična, od novega leta je zaradi negotovosti in slabih razmer uredništvo zapustilo že več kot 30 novinarjev in novinark”.

Zato je stavkovni odbor sklenil, da bo nadaljevanje stavke v programih RTV potekalo v ponedeljek, 20. junija, od 14. do 23. ure. Ta dan bo o nadaljnjih programskih in kadrovskih zadevah razpravljal tudi programski svet RTV-ja. Ob 19. uri bo organiziran tudi shod za javno RTV na Trgu republike, na katerem bodo izpostavljene zahteve po nujnosti ukrepanja pri ohranitvi javnega servisa tudi od zakonodajalcev.
Kaplaj čez rob je odločitev o krčenju dopisniške mreže.Po opozorilih stavkovnega odbora je “generalni direktor RTV po jesenskem sprejetju škodljivega programsko-produkcijskega načrta, s katerim je informativni program Televizije Slovenija osiromašil in degradiral, programskemu svetu predlagala še krnitev in ukinitev nekaterih dopisništev v tujini”.
Kot je v sporočilu za javnost zapisala Helena Milinković, so bili v stavkovnem odboru nad novico šokirani, “saj predlagano zapiranje dopisništev v Moskvi, Berlinu, Bruslju ter v Rimu in Vatikanu pomeni dokončen izbris Informativnega programa, nadaljnje krnjenje zunanjepolitičnih vsebin na javnem RTV in uničevanja poslanstva javnega medija

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je medtem na generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha naslovila pismo. Izrazila je zaskrbljenost in direktorja pozvala k ponovnemu razmisleku. “Na gen. direktorja RTV Slovenija Andreja GW sem naslovila pismo, v katerem izražam zaskrbljenost ob napovedanem krčenju & ukinitvi dopisniške mreže v tujini. Poteza, ki bi negativno vplivala na ZP ugled #Slovenije & obveščenost državljanov. Pozivam k ponovnemu premisleku,” je na Twitterju zapisala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Janez Janša pismo Tanje Fajon glede ukinitve dopisniških mest ocenil kot “nesprejemljiv politični pritisk na javni medij”

Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga posredovali danes zvečer, je generalni direktor danes, čeprav ve, da bo stavkovni odbor do roka objavil tehnična navodila za stavko, izdal svoje usmeritve nekaterim odgovornim programskim delavcem, kako naj se stavka v ponedeljek. V teh usmeritvah po njihovih navedbah “mrgoli posplošenih formalnih groženj in nezakonitih stavkovnih ovir”.

Zagotovili so, da se v stavkovnem odboru zavedajo, da so v skladu z zakonom o stavki dolžni sodelovati v zagotavljanju mninimuma delovnega procesa, medtem ko generalni direktor za določanje stavkovnih vsebin v programski shemi nima nobenih pristojnosti. “Podtikanje, da bi komu preprečevali delo, je absurdno, saj po stavkovnih navodilih delo poteka v vseh programih, brez prekinitev, nadzorujemo le del, ki pomeni programsko stavkovno nadgradnjo,” so pojasnili.

Izpostavili so tudi navodilo generalnega direktorja, da naj enote pripravijo sezname stavkajočih, ki bodo podlaga za neizplačilo njihovih plač. Gre za nezakonito navodilo, so zapisali v stavkovnem odboru, kjer Grahu Whatmoughu očitajo tudi protizakonito “rožljanje z disciplinskimi in odškodninskimi sankcijami delavcem, ki bi dejansko pri opravljanju svojih delovnih obveznosti spoštovali stavkovna navodila”.

Kot so zapisali, so z izdanimi navodili izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja po drugem odstavku 200. člena kazenskega zakonika, zato generalnega direktorja pozivajo, da jih nemudoma umakne, sicer bodo prisiljeni v uporabo sodnega varstva.

V stavkovnem odboru pojasnjujejo, da stavkajo za drugačno javno RTV tudi in predvsem v interesu javnosti, zato so se že v izhodišču odločil, da programov RTV Slovenija ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami.

Po njihovih navedbah so razmere v informativnem programu TVS postale nevzdržne. Zato ocenjujejo, da je skrajni čas, ko morajo v pogajanja za sporazumno reševanje nastalega spora pozvati tudi zastopnike ustanovitelja, državnega zbora, kot je to predvideno z drugim odstavkom 4. člena zakona o stavki.

Stavkovni odbor se v sporočilu sicer odziva tudi na nekatere navedbe generalnega direktorja. Med drugim zavračajo navedbe o povzročanju programske škode, ki naj bi bila posledica stavke, pa tudi poskus, da bi krivdo za razpadanje kadrovske in organizacijske strukture informativnega programa TV Slovenija in krizo uredniške avtonomije naprtili sindikalni pogajalski skupini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)