“Tretja svetovna vojna že poteka, kar dokazujejo prepleteni elementi…” – Papež Frančišek je obžaloval vojaške konflikte po vsem svetu in dejal, da je bila rusko-ukrajinska kriza morda “izzvana,” oziroma, da je NATO morda provociral Rusijo zaradi Ukrajine” – TOPNEWS.si

“Tretja svetovna vojna že poteka, kar dokazujejo prepleteni elementi…” – Papež Frančišek je obžaloval vojaške konflikte po vsem svetu in dejal, da je bila rusko-ukrajinska kriza morda “izzvana,” oziroma, da je NATO morda provociral Rusijo zaradi Ukrajine”

“Tretja svetovna vojna že poteka, kar dokazujejo prepleteni elementi…” – Papež Frančišek je obžaloval vojaške konflikte po vsem svetu in dejal, da je bila rusko-ukrajinska kriza morda “izzvana,” oziroma, da je NATO morda provociral Rusijo zaradi Ukrajine”

Papež Frančišek je dejal, da tretja svetovna vojna že poteka, kar dokazujejo “prepleteni elementi” , ki delujejo v rusko-ukrajinski krizi in drugih konfliktih po vsem svetu.

“Pred nekaj leti mi je prišlo na misel, da rečem, da doživljamo tretjo svetovno vojno, ki se vodi po delih,” je dejal poglavar Katoliške cerkve v intervjuju za jezuitske medije 19. maja, ki je bil objavljen v torek. “Danes je bila zame razglašena tretja svetovna vojna.”

Frančišek je opozoril, da medtem ko spopadi v Ukrajini »bolj prizadenejo našo občutljivost«, se vojne nadaljujejo tudi v krajih, kot sta severna Nigerija in Mjanmar, »in nikogar ne zanima«. Dodal je: »Svet je v vojni. To je nekaj, kar bi nas moralo dati za premor.”

Kaj se dogaja s človeštvom, ki je imelo tri svetovne vojne v stoletju …? Misliti morate, da so se v stoletju zgodile tri svetovne vojne z vso trgovino z orožjem.

Ob priznavanju kritik zaradi neuspeha pri obsojanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovih preteklih komentarjev, ki namigujejo, da bi širitev Nata na prag Rusije morda izzvala krizo, je papež zanikal, da je “pro-Putin”. Dejal je, da bi bila takšna trditev “poenostavljena in napačna”.

“Preprosto sem proti spreminjanju zapletene situacije v razlikovanje med dobrimi in slabimi fanti, ne da bi upoštevali korenine in lastne interese, ki so zelo zapleteni,” je dejal. “Čeprav smo priča okrutnosti in okrutnosti ruskih čet, ne smemo pozabiti na težave in jih poskušati rešiti.”

Na vprašanje, kako naj jezuitski uredniki poročajo o vzhodnoevropskem konfliktu na način, ki prispeva k mirni prihodnosti, je Frančišek odgovoril: »Odmakniti se moramo od skupne miselnosti Rdeče kapice. Rdeča kapica je bila dobra, volk pa slab tip. Tukaj abstraktno ni metafizičnih dobrih in slabih fantov. Nastaja nekaj globalnega, z elementi, ki so med seboj tesno prepleteni.«

Prav tako je posvaril, naj se ne osredotočamo le na “brutalnost in divjost” konflikta. »Nevarnost je, da vidimo samo to, kar je pošastno, in pogrešamo celotno dramo, ki se odvija za to vojno, ki je bila morda nekako izzvana ali pa ni bila preprečena. Opažam tudi zanimanje za testiranje in prodajo orožja. To je zelo žalostno, a na koncu je to tisto, kar je na kocki.”

Frančišek je pohvalil junaštvo ukrajinskega ljudstva pri obrambi svoje države, vendar je opozoril na zunanje interese, ki jih ogrožajo. “Pred našimi očmi je situacija svetovne vojne, globalnih interesov, prodaje orožja in geopolitičnega prisvajanja, ki uničuje junaško ljudstvo,” je dejal.

Papež je ponovil svojo zaskrbljenost, ki je bila prvič objavljena v intervjuju prejšnji mesec, da je Nato morda sprožil vojaško ofenzivo Moskve proti Kijevu. Spomnil se je pogovora z vodjo države, ki ga je označil le za “modrega človeka” , nekaj mesecev pred začetkom spopadov. »Rekel mi je, da ga zelo skrbi način delovanja Nata. Vprašal sem ga, zakaj, in rekel je: ‘Lajajo pred vrati Rusije in ne razumejo, da so Rusi imperialni in ne bodo dovolili, da bi se jim približala nobena tuja sila.’

Frančišek je tudi opozoril, da potem ko so številni zahodni podporniki Ukrajine »odprli svoja srca« ženskam in otrokom, ki so bežali iz države v prvih dneh konflikta, se podpora beguncem v Ukrajini že »ohlaja«. Dodal je: »Kdo bo skrbel za te ženske? Pogledati moramo dlje od konkretnih dejanj trenutka in videti, kako jih bomo podprli, da ne bodo zapadli v trgovino z ljudmi ali na koncu izkoriščeni, saj jastrebi že krožijo.«

COMMENTS

Wordpress (0)