“Urbanija na čelu RTV je, kot bi partija nastavila Svetlano Makarovič v vrh RKC” – TOPNEWS.si

“Urbanija na čelu RTV je, kot bi partija nastavila Svetlano Makarovič v vrh RKC”

“Urbanija na čelu RTV je, kot bi partija nastavila Svetlano Makarovič v vrh RKC”

Na vnovični razpis za direktorja TV Slovenija so v roku prispele tri prijave, od katerih pa bo programski svet obravnaval le eno. Eno vlogo so namreč zavrgli, ena pa je bila nepopolna, so sporočili z RTV SLO.

Na ponovljeni razpis, katerega rok za prijavo se je iztekel v petek ob 12. uri, so se prijavili trije kandidati. Vendar je bila ena vloga oddana po elektronski pošti, kar ni v skladu z razpisnimi pogoji, zato so jo zavrgli. Od preostalih dveh vlog, ki sta bili oddani v skladu z razpisnimi pogoji, pa je bila ena nepopolna.

Prijavo na razpis je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil dolgoletni športni novinar, voditelj in komentator na RTV Slovenija (RTV SLO) Urban Laurenčič. Po neuradnih informacijah pa se je prijavil tudi nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija.

“Urbanija na čelu RTV je, kot bi partija nastavila Svetlano Makarovič v vrh RKC. Namen takega kadriranja je tudi podoben: sesuvanje organizacije. Edina razlika med partijo in SDS pa je, da je celo partija imela neko mero pri kadrovanju,” je na Twitterju zapisal Arjan Pregl.

Urbanija je bil v preteklosti zaposlen na MMC RTV SLO, STA in Planet TV. Zadnji dve leti, v mandatu vlade Janeza Janše, je vodil vladni urad za komuniciranje, ki je v tem času objavljal analize poročanja RTV SLO. Številni so jih ocenili za sporne.

Kdo je tretji prijavljeni, ni znano. Zagotovo pa se ni prijavila avgusta lani razrešena direktorica TV SLO Natalija Gorščak. Kot je pojasnila za medije , se ji je zdela prijava nesmiselna glede na odločitev programskega sveta, ki na seji 23. maja ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da jo imenuje za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat.

Razpis, ponovno objavljen konec maja, od kandidatov zahteva, da so državljani Slovenije, imeti morajo univerzitetno izobrazbo, obvladati morajo slovenski jezik, aktivno morajo obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti morajo najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati morajo problematiko dejavnosti RTV-ja, imeti morajo organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne smejo biti poslanci DZ-ja ali funkcionarji katere od političnih strank in ne smejo imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTV SLO.

TV Slovenija je brez direktorja s polnimi pooblastili od avgusta lani, ko je Grah Whatmough razrešil Gorščakovo.

COMMENTS

Wordpress (0)