“Nimamo pooblastil.”- Senatni odbor, ki preiskuje okoliščine in dejstva napada na stavbo ameriškega zveznega kongresa v Washingtonu 6. januarja, ne bo podajal nobenih “kazenskih napotitev” proti Trumpu – TOPNEWS.si

“Nimamo pooblastil.”- Senatni odbor, ki preiskuje okoliščine in dejstva napada na stavbo ameriškega zveznega kongresa v Washingtonu 6. januarja, ne bo podajal nobenih “kazenskih napotitev” proti Trumpu

“Nimamo pooblastil.”- Senatni odbor, ki preiskuje okoliščine in dejstva napada na stavbo ameriškega zveznega kongresa v Washingtonu 6. januarja, ne bo podajal nobenih “kazenskih napotitev” proti Trumpu

Čeprav se je zgodilo prvič v ameriški zgodovini, da predsednik ni le izgubil volitev, ampak je tudi skušal preprečiti miren prenos oblasti je predsednik odbora Parlamenta, ki preiskuje napad na Kapitol 6. januarja, dejal, da senat ne bo prodajal nobenih kazenskih napotitev.  Zastopnik  senatnega odbora Bennie Thompson je navedel, da se mora pravosodno ministrstvo samo odločiti, ali bo nadaljevalo kazenski pregon.

“Imel je sredstva, motiv in priložnost. Toda ali je Donald Trump zagrešil zločin? Več nekdanjih tožilcev in veteranskih odvetnikov je dejalo, da je prvo zaslišanje odbora 6. januarja v udarnem terminu ponudilo zasnova verodostojne kazenske zadeve,” je po prvem dnevu zaslišanj zapisal New York Times.

“Naša naloga je, da preučimo dejstva in okoliščine okoli 6. januarja – kaj je to povzročilo – in po tem podamo priporočila,” je novinarjem povedal predsednik Bennie Thompson, D-Miss., ko je po drugem dnevu javnih zaslišanj zapustil dvorano predstavniškega doma.

Ko so ga pritisnili na zadevo in ali je odbor izključil možnost predložitve kazenskih obtožb, zlasti za nekdanjega predsednika Donalda Trumpa , je Thompson odgovoril: “Nimamo pooblastil.”

Toda podpredsednica odbora Liz Cheney, R-Wyo., je pozneje v ponedeljek predlagala, da odločitev še ni dokončna.

“Odbor ni izdal sklepa glede morebitnih napotitev na kaznivo dejanje. Odločitev o tem bomo objavili ob ustreznem času,” je dejala v izjavi na Twitterju.

Predstavnica Elaine Luria, D-Va., je v ločeni izjavi tvitnila , da odbor “mora še glasovati” o priporočilih za napotitev kaznivih dejanj. “Če je prišlo do kriminalne dejavnosti, je naša odgovornost, da to dejavnost prijavimo ministrstvu za pravosodje,” je dejala.

Zastopnik Adam Schiff, eden od treh kalifornijskih demokratov v odboru, je med intervjujem za CNN v ponedeljek tudi pretehtal, ko so ga vprašali o Thompsonovih pripombah, rekoč: »Nismo imeli razprave o tem, zato ne vem, da je odbor je dosegel stališče o tem, ali bomo dali napotitev ali kakšne bi lahko bile napotitve, sem mislil, da bomo to odločitev odložili, dokler ne zaključimo naše preiskave.”

Medtem ko so demokrati upali, da bodo zaslišanja v kongresu privedla do kazenskega pregona, napotitev na kazen – namesto da bi preprosto spodbudila pravosodno ministrstvo k ukrepanju – pomeni tveganje, da bo celotna preiskava odbora videti politična.

COMMENTS

Wordpress (0)