Kitajska ZDA imenuje “nasilneže” in obljublja, da se bo “borila do konca” za Tajvan – TOPNEWS.si

Kitajska ZDA imenuje “nasilneže” in obljublja, da se bo “borila do konca” za Tajvan

Kitajska ZDA imenuje “nasilneže” in obljublja, da se bo “borila do konca” za Tajvan

Kitajski obrambni minister Wei Fenghe je na dialogu Shangri-La v Singapurju stopnjeval besedno vojno s svojim ameriškim kolegom Lloydom Austinom. Kitajski obrambni minister je Washington označil za “nasilnika” in obljubil, da se bo “boril do konca” za prevzem Tajvana, s čimer je s svojim ameriškim kolegom zaostril besedno vojno.

Kitajski obrambni minister Wei Fenghe je danes dejal, da bo njegova država zagotovo uresničila združitev s Tajvanom, in dodal, da bi se to v idealnem primeru zgodilo na miren način. Ob tem je pozval ZDA k izboljšanju dvostranskih odnosov s Kitajsko.

“Tajvan je kitajski Tajvan, to je notranja zadeva Kitajske (…) Kitajska bo zagotovo uresničila svojo ponovno združitev, to je zgodovinski trend, ki ga nihče ne bo ustavil,” je dejal Wei Fenghe med govorom na varnostno-obrambnem forumu v Singapurju. Kot je ob tem dejal Wei, bi bilo “idealno” to združitev doseči z mirnimi sredstvi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kitajska si z največjim trudom in iskrenostjo prizadeva za ponovno združitev na miren način. V primeru odcepitve si Kitajska pridržuje druge možnosti,” je še dejal Wei. Dodal je, da ne gre podcenjevati odločnosti in zmogljivosti kitajskih oboroženih sil pri obrambi suverenosti in ozemeljske celovitosti Kitajske.

Kitajski obrambni minister je ob tem še dejal, da je na ZDA, da izboljšajo dvostranske odnose s Kitajsko, saj so odnosi med državama na kritični točki. ZDA je pozval, naj “okrepijo solidarnost in se zoperstavijo konfrontaciji in delitvi”, ministrove besede povzema Reuters.

Wei je še povedal, da Kitajska odločno zavrača “ameriško blatenje, obtožbe in celo grožnje” v govoru ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina, ki je na forumu nastopil v soboto.

Austin je sicer v svojem nastopu zagotovil, da ZDA nasprotujejo “enostranskim spremembam statusa quo” na Tajvanu, vendar pa ostajajo “odločno zavezane naši dolgoletni politiki ene Kitajske” in ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, poroča AFP.

Wei, ki se je v petek ob robu foruma v Singapurju prvič v živo srečal z Austinom, je v pogovoru opozoril, da bo Kitajska “razbila” vsak poskus razglasitve neodvisnosti Tajvana, in zatrdil, da so pripravljeni brez oklevanja začeti vojno, če bi se to zgodilo. Kitajska obravnava otok Tajvan kot del svojega ozemlja in ne izključuje možnosti uporabe sile za ponovno združitev.

COMMENTS

Wordpress (0)