Kljub globokemu poletju do jeseni “zamrznjen konflikt” med prvoborci in ustanovitelji VSO-ja – Na Zboru članov v Grosuplju niso odločali o predlogu, da se zamenja predsednika Lojzeta Peterleta in odslovi podpredsednika Tone Krkoviča – TOPNEWS.si

Kljub globokemu poletju do jeseni “zamrznjen konflikt” med prvoborci in ustanovitelji VSO-ja – Na Zboru članov v Grosuplju niso odločali o predlogu, da se zamenja predsednika Lojzeta Peterleta in odslovi podpredsednika Tone Krkoviča

Kljub globokemu poletju do jeseni “zamrznjen konflikt” med prvoborci in ustanovitelji VSO-ja – Na Zboru članov v Grosuplju niso odločali  o predlogu, da se zamenja predsednika Lojzeta Peterleta in odslovi podpredsednika  Tone Krkoviča

Kljub medijskim zapisom, da naj bi sinoči na zboru članov VSO (Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve) v Grosuplju odločali tudi o predlogu, da se zamenja predsednika Lojzeta Peterleta, posloviti pa bi se moral tudi član predsedstva Tone Krkovič, se to očitno ni zgodilo.

Po naših informacijah je konflikt med ustanovitelji VSO-ja , Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem ter Lojzetom Peterletom “zamrznjen” o jeseni. Tako je sinočnji zbor članov VSO-ja , ki se ga je po nekaterih udeležilo okoli 40 članov minil brez velikih pretresov.

Do spora v veteranski organizaciji, ki ji predseduje Alojz Peterle, podpredsednika pa sta Anton Krkovič in Mojca Škrinjar, (med ustanovitelji organizacije pa sta Igor Bavčar in Janez Janša), je prišlo po porazu desnice na volitvah in iskanju krivcev, tudi v veteranski organizaciji, ki je udarna pest stranke SDS.

Do zamer članov VSO do predsednika VSO Lojzeta Peterleta in podpredsednika Toneta Krkoviča je prišlo zaradi povezav s sedanjim predsednikom vlade Robertom Golobom. Krkovič je Goloba lani novembra, po tem, ko mu mandat ni bil podaljšan, podprl, Peterle pa je na prireditvi ob 30-letnici samostojne države lani v Šentjerneju in Šmarjeti gostil takrat še predsednika uprave družbe Gen-I.

Da bi razumeli kompleksnost odnosov in  celotni ustroj VSO-ja, bi se seveda morali poglobiti v zgodovino. Odnos med vladajočo stranko sedaj opozicijsko SDS in VSO-jem in vplivom, ki ga ima omenjena veteranska organizacija na stranko SDS, je podoben kot nekoč odnos med borčevsko organizacijo in nekdanjo partijo.

Sinoči se je samo pol ure po začetku zbora članov VSO-ja  in uro  po začetku slavnostne akademije  sestal odbor SDS Grosuplje, ob 19.00 , ki je potekla v  sosednji stavbi le nekaj metrov oddaljeni od  Družbenega doma Grosuplje. Janez Janša si je za  VSO vzel uro časa, kar je glede na dejstvo, da zbor potekal  skupaj z  kulturnim programom premalo za  daljšo razpravo.

Člani predsedstva VSO-ja Igor Bavčar, Franc Breznik, Franci Feltrin, Aleš Hojs, Janez Janša, Srečko Javornik, Alenka Jeraj, Slavko Kmetič, Anton Krkovič, Uroš Novak, Simona Pavlič, dr. Božo Predalič, dr. Dimitrij Rupel, Jože Sever, Tomaž Svete, Mojca Škrinjar, Peter Verbič, Stane Zorko.

Medijsko pozornost pred sinočnjim zborom članov v Grosuplju, je očitno posledica dejstva, da je nekaj  članov VSO –  domnevno zaradi Toneta Krkoviča – odstopilo ali pa napovedali  izstop iz veteranske organizacije “v kolikor bo v njej še naprej sodeloval  “odpadnik” Tone Krkovič,” ki se je pred volitvami  pridružil  zmagovalcu volitev Robertu Golobu.

Tone Krkovič je namreč iz vabila na sinočnji zbor članov VSO-ja in  iz dnevnega reda, na katerem je bila tudi točka “Razprava o delu Združenja in vodstva VSO,” razbral, da bi lahko prišlo do menjave  dela vodstva  med drugim predsednika Lojzeta Peterleta in njega kot  podpredsednika.

Strah je bil toliko večji zaradi korespondence pred sinočnjo sejo, kjer je član VSO-ja  Stane Velušček  zapisal; “V kolikor je Tone Krkovič še član, me prosim izbrišite iz članstva in mi ne pošiljajte več nikakršnega gradiva v zvezi VSO”.  Krkovič se je očitno odločil, da bo napadel prvi, pač v skladu z doktrino  “preventivne vojne”.

Ob 18.00, pol ure pred začetkom zbora članov je bila  kot rečeno  slavnostne akademije pred dnevom državnosti. Da ni prišlo do razdora in pranja umazanega perila v javnosti, ampak je bil sinoči v Grosuplju bolj “kulturni program” je očitno posledica dejstva, da so se dobro uro pred zborom članstva sestali ustanovitelji VSO-ja Janez Janša, Tone Krkovič, Lojze Peterle in Igor Bavčar in kljub zameram očitno vsaj do jeseni zamrznili konflikt, ki je tlel od takrat, ko se je Tone Krkovič zaposlil kot svetovalec v družbi GEN-i pri Robertu Golobu. Eskaliral pa je potem, ko Janševa vlada ni ponovno potrdila mandata Golobovi upravi in ko se je Tone Krkovič na tiskovni konferenci na kateri je stopil v bran  Robertu Golobu.

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)