(V ŽIVO) Srečen dan za nadomestne poslance – Jonas Žnidaršič zmagovalec “partije pokra,” saj je ob zaključku igre pobral cel dobitek na SD-jevi volilni mizi – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Srečen dan za nadomestne poslance – Jonas Žnidaršič zmagovalec “partije pokra,” saj je ob zaključku igre pobral cel dobitek na SD-jevi volilni mizi

(V ŽIVO) Srečen dan za nadomestne poslance – Jonas Žnidaršič zmagovalec “partije pokra,” saj je ob zaključku igre pobral cel dobitek na  SD-jevi volilni mizi

 

Poslanci so na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in sedmimi proti Danijela Krivca izvolili za podpredsednika DZ. V opoziciji so poudarili, da je Krivec za funkcijo primeren zaradi bogatih političnih izkušenj in dobrega poznavanja poslovnika. Podporo mu je pred glasovanjem izrazil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

Namesto Roberta Goloba je že prejšnji teden v državni zbor sedel župan Borovnice Bojan Čebela. Ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona bi moral nadomestiti Danijel Bešič Loredan, a je tudi on sedel na ministrski stolček. Naslednji na vrsti je zato nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

V poslanski skupini SD pa je Mateja Hana pa Soniboj Knežak, Tanjo Fajon nadomestil Jonas Žnidaršič. Žnidaršič je soustanovitelj “ljubljanske šole pokra”, ki deluje od pomladi 1998 in je vzgojila številne slovenske pokeraše. Za poker so značilne stave in nadigravanje, zmagovalec kroga pobere cel dobitek na mizi. To je očitno uspelo Jonasu Žnidaršiču, saj je zmagovalec “partije pokra,” saj je ob zaključku igre pobral cel dobitek na SD-jevi volilni mizi

DZ je v preteklem tednu na glasovanju potrdil ministrsko ekipo 15. slovenske vlade pod vodstvom Roberta Goloba, zaradi nezdružljivosti posameznih vladnih funkcij s poslansko pa je parlamentarne klopi zapustilo več poslancev.

Nadomestni poslanec prihaja tudi v poslansko skupino Levica. Luko Mesca bi morala nadomestiti Asta Vrečko, a je postala ministrica za kulturo. Naslednji v vrsti na listi Levice je bil Dan Juvan, a je postal državni sekretar na ministrstvu, zato bo mesto v poslanski skupini pripadlo ustanovitelju in predsedniku dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milanu Jakopoviču. V poslanske klopi pa bo kmalu sedla še zamenjava za generalno sekretarko vlade Barbaro Kolenko Helb. Nadomestil jo je Tomaž Lah.

Poslanci so danes glasovali o kandidatu SDS za podpredsednika DZ Danijelu Krivcu. Predsedniku državnega zbora pri delu namreč pomagajo največ trije podpredsedniki, poslanci jih morajo izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ.

DZ je dve podpredsednici že izvolil, in sicer poslansko SD Meiro Hot in poslansko Levice Natašo Sukič. Eno podpredsedniško mesto po poslovniku pripada največji opozicijski poslanski skupini, v tem sklicu DZ torej SDS, ki na to mesto predlaga nekdanjega vodjo poslanske skupine Krivca.

Glede na dnevni red seje bodo poslanci med mandatno-volilnimi zadevami obravnavali še predloge za izvolitev več okrajnih in okrožnih sodnikov, pa tudi predlog za razrešitev ustavnega sodnika Marijana Pavčnika, ki je konec maja podal odstop oz. zahtevo po predčasni razrešitvi s te funkcije.

Na dnevnem redu seje sta tudi predloga sklepov o ugotovitvi prenehanja mandata dveh članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija in predlog sklepa o razrešitvi člana upravnega odbora sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško.

COMMENTS

Wordpress (0)