(V ŽIVO) Koncert Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo” – Na odru več kot 160 nastopajočih – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Koncert Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo” – Na odru več kot 160 nastopajočih

(V ŽIVO) Koncert Svetlane Makarovič “Nosil bom rdečo zvezdo” – Na odru več kot 160 nastopajočih

Na Kongresnem trgu bo nocoj ob 19:30 tradicionalni koncert Svetlane Makarovič”. Kot so sporočili organizatorji, bo minil v najširši zasedbi doslej, saj se bo na odru zvrstilo več kot 160 nastopajočih. Nosil bom rdečo zvezdo”. Na odru se bodo poleg Svetlane Makarovič zvrstili Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ljubljanski Partizanski pevski zbor, Rudarska godba Hrastnik in skupina Ovce.

Nastopili bodo tudi glasbeniki Jelena Ždrale, Nino DeGleria, Joži Šalej in Blaž Celarec ter solisti Janja Majzelj, Jani Kovačič, Polona Vetrih, Primož Siter, Višnja Fičur, Drago Mislej Mef, Maida Džinić, Vlado Poredoš, Aphra Tesla, Peter Dirnbek, Lara Jankovič, Ivan Rupnik in Nina Valič.

Prireditev bo odprl prihod praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, navaja sporočilo za javnost. Celotni koncert bomo v živo prenašali na portalu Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si.

»Rdeča zvezda je večni simbol upora. Simbol, ki brani. Na to je treba vedno znova opozoriti,« so še zapisali snovalci koncerta. Letošnjega so uvrstili v junijski del prireditev v centru prestolnice, ker želijo na ta način izreči podporo mesecu ponosa in aktivizmu za pravice skupnosti LGBTIQ+.

Svetlana Makarovič je že pred prvim koncertom pred petimi leti pojasnila, da se ji je ideja za prireditev porodila ob spremljanju dogajanja v slovenskem parlamentu, ko so desno profilirani politiki predlagali, da se simbol rdeče zvezde prepove, ker da simbolizira totalitarni režim nekdanje Jugoslavije. Ko je predlog v državnem zboru padel, je ukrojila rdečo zvezdo, jo prišila na belo zastavo ter izobesila čez balkon stanovanja v Trnovem. Odzivi so bili seveda različni …

Program prireditve vsako leto sestavljajo pesmi o svobodi, uporu in strpnosti, naslov pa je koncert dobil po naslovu pesmi Primoža P. Rama Siterja, po njegovih besedah “tihi, osebni izpovedi” o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli.

 

COMMENTS

Wordpress (0)