Janševa SDS je dala podpredsednika DZ – Branko Grims Golobovim očita”Berufsverbot” in “kršenje ustave” – TOPNEWS.si

Janševa SDS je dala podpredsednika DZ – Branko Grims Golobovim očita”Berufsverbot” in “kršenje ustave”

Janševa SDS je dala podpredsednika DZ – Branko Grims Golobovim očita”Berufsverbot” in “kršenje ustave”

Čeprav je opozicijska  SDS na konstitutivni seji državnega zbora zaradi zapletov  pri razdelitvi predsedniških in pod predsedniških mest  odločila ne bodo predlagali svojega kandidata za podpredsednika DZ, dokler zaplet z delovnimi telesi ne bo razrešen, pa je svoje stališče očitno spremenila.

Poslanska skupina SDS je  namreč v državni zbor vložila predlog kandidata za podpredsednika DZ. Vseh 27 poslancev je podprlo nekdanjega vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca. V predlogu so zapisali, da bo ob bogatih poslanskih izkušnjah svoje delo podpredsednika opravljal vestno in odgovorno.

Krivec je bil v parlament izvoljen v več mandatih, prvič leta 2004. V vseh poslanskih mandatih je bil član več delovnih teles DZ, med drugim je predsedoval odboru za infrastrukturo in komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, bil je tudi član odborov za gospodarstvo, zunanjo politiko ter član preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj, so poslanci SDS navedli v obrazložitvi.

Prvopodpisana pod predlog je njegova naslednica na mestu vodje poslanske skupine Jelka Godec. V sredo bodo na kolegiju predsednice DZ določili datum izredne seje, na kateri bodo poleg volitev podpredsednika DZ potrdili tudi mandate nadomestnim poslancem. Izredna seja DZ je predvidena za četrtek popoldne.

Poslanec SDS Branko Grims pa vladi Roberta Goloba očita, da je že v prvih nekaj dneh poteptala ustavo. In sicer s tem, ko je zahtevala sezname zaposlitev v času Janševe in Šarčeve vlade, ter s tem, ko je notranja ministrica Tatjana Bobnar umaknila soglasje za tožbe glede neprijavljenih shodov. Grims meni, da gre za nezakonite in neustavne poteze.

Vlada Roberta Goloba je na prvi seji sklenila, da bo pod drobnogled vzela vse zaposlitve od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022, torej v času Janševe vlade in Šarčeve v izteku mandata.

Poslanec SDS Branko Grims je v izjavi za medije dejal, da so pri preverjanju zaposlitev prezrli, da je obdelava in zbiranje katerihkoli podatkov “z namenom izvajanja političnih čistk med zaposlenimi očitno protiustavna”, saj da ustava vsakemu daje enake pravice ne glede na politično prepričanje. “‘Berufsverbot’ pa je prepoznavni znak totalitarizma,” je dodal.

Še korak naprej pa je po njegovem mnenju naredila notranja ministrica Tatjana Bobnar, ko je umaknila soglasje za tožbe glede neprijavljenih shodov v Ljubljani. Zakon o javnem zbiranju je po Grimsovih besedah “kristalno jasen”, in sicer, da v primeru, če nastanejo posebni stroški za policijo, mora te poravnati organizator. Tudi to, kdo je organizator opredeljuje zakon, je navedel Grims.

Bobnarjeva je po njegovem mnenju kršila ustavo. “Veste, kaj je ona v resnici s tem naredila? Samovoljno, očitno nezakonito, celo protizakonito, očitno protiustavno je na ramena davkoplačevalcev prevalila 882.650,82 evrov,” je navedel Grims. Gre za točen policijski izračun stroškov, ki jih je imela policija z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na teh shodih, je dodal.

“Tri odločbe te vrste so bile gospodu Jenullu že izdane, v približnem skupnem znesku 40.000 evrov, se pravi je šlo šele za manjši del, vendar je zdaj gospa Bobnarjeva preklicala tudi to,” je izpostavil Grims. Po njegovih besedah zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje.

Ministrica je s tem povozila odločitev vlade v prejšnji sestavi in to po njegovem mnenju pomeni, da Slovenija ni več pravna država in država, v kateri bi bili pred zakonom vsi enaki. “Sporočilo tega dejanja je jasno – lahko blokiraš cesto, kuriš ogenj na javni površini, lahko počneš vse tisto, kar je izrecno prepovedano po zakonu, če si levičar se ti ne bo nič zgodilo,” je naštel Grims, ki ministrico poziva, naj ponovno pretehta svojo odločitev in spoštuje ustavo ter pravni red.

“In še nekaj sem trdno prepričan, nihče od tistih, ki je dal glas za Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo,” je sklenil Grims.

COMMENTS

Wordpress (0)