Macron svari pred “poniževanjem” Rusije kljub Putinovi “zgodovinski” napaki – Komunikacije s Putinom ne skriva in jo ohranja tudi na željo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. – TOPNEWS.si

Macron svari pred “poniževanjem” Rusije kljub Putinovi “zgodovinski” napaki – Komunikacije s Putinom ne skriva in jo ohranja tudi na željo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Macron svari pred “poniževanjem” Rusije kljub Putinovi “zgodovinski” napaki – Komunikacije s Putinom ne skriva in jo ohranja  tudi na željo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je ključnega pomena, da Rusija ni “ponižana”, da bi bilo mogoče najti diplomatsko rešitev, ko se boji v Ukrajini končajo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da se Rusije ne sme ponižati, da bi se lahko potem, ko se zaključijo spopadi v Ukrajini, našlo diplomatsko rešitev. Ruski predsednik Vladimir Putin, s katerim je bil v zadnjih šestih mesecih na telefonu najmanj sto ur, je sicer po njegovih ocenah v Ukrajini napravil “zgodovinsko” napako.

“Ne smemo ponižati Rusije , da bi lahko na dan, ko se boji ustavijo, z diplomatskimi sredstvi zgradili izstopno rampo,” je dejal je še dejal Macron .

Kijev je sicer včeraj že kritiziral Macrona zaradi izjave o ponižanju Minister za zunanje zadeve Dmytro Kuleba se je odzval na Macronov poziv “ne dovoliti ponižanja Rusije” “Pozivi k izogibanju ponižanja Rusije lahko samo ponižajo Francijo in vsako drugo državo, ki bi k temu pozvala.” Po njegovih besedah je treba Rusijo “postaviti na svoje mesto”, da bi tako “dosegli mir in rešili življenja”.

“Mislim, in to sem mu povedal, da je naredil zgodovinsko in temeljno napako za svoje ljudi, zase in za zgodovino,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Macron v petek v pogovoru za francoske regionalne medije glede ruske vojaške operacije v Ukrajini. “S tem se je osamil. Osamitev je ena stvar, a priti ven iz tega je zelo težko,” je dodal.

Poudaril je, da se Rusije ne sme “ponižati”, “zato da bomo lahko na dan, ko se bodo končali boji, tlakovali pot ven z diplomatskimi sredstvi”.

Francoski predsednik je ob tem povedal, da ne “izključuje” obiska v Kijevu. Francija nudi Ukrajini vojaško in finančno podporo, a se Macron za razliko od več drugih evropskih voditeljev še ni odpravil tja, še navaja AFP.

Macron ohranja dialog s Putinom tudi po ruskemu napadu na Ukrajino konec februarja in zaradi tega je deležen kritik predvsem s strani vzhodnoevropskih in baltskih partnerjev.

Kot je dejal, te komunikacije ne skriva in jo vodi tudi na željo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. “Položaj v Ukrajini je zelo kočljiv, zato sem mu posvetil veliko časa in energije. Govorila sva najmanj sto ur,” je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass povedal francoski predsednik.

COMMENTS

Wordpress (0)