Guardian o perverznih učinkih sankcij : “Rusija zmaguje v gospodarski vojni, Putin pa ni bližje umiku vojakov” – Kremelj meni, da je ruski prag “gospodarskih bolečin” višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav.” – TOPNEWS.si

Guardian o perverznih učinkih sankcij : “Rusija zmaguje v gospodarski vojni, Putin pa ni bližje umiku vojakov” – Kremelj meni, da je ruski prag “gospodarskih bolečin” višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav.”

Guardian o perverznih učinkih sankcij : “Rusija zmaguje v gospodarski vojni, Putin pa ni bližje umiku vojakov” – Kremelj meni, da je ruski prag “gospodarskih bolečin” višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav.”

“Pokvarjeni učinki sankcij pomenijo rast stroškov goriva in hrane za preostali svet – in strah pred humanitarno katastrofo narašča. Prej ali slej je treba skleniti posel,” ugotavlja Guardian, ki je objavil mnenje  Larry Elliotta, ki  je urednik ekonomije Guardiana. Grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske čete, pomenijo, da je kompromis s Kremljem trenutno težko pogoltniti, vendar gospodarska realnost nakazuje le eno stvar: prej ali slej bo sklenjen dogovor, zaključuje svoje razmišljanje Larry Elliott v vplivnem  britanskem dnevnem časopisu s sedežem uredništva v Londonu Gurdian.

Perverzni učinki sankcij pomenijo naraščajoče stroške goriva in hrane za preostali svet – in strah pred humanitarno katastrofo narašča, pravi Larry Elliott,

Zdaj so minili trije meseci, odkar je Zahod začel svojo gospodarsko vojno proti Rusiji , in ne gre po načrtih. Nasprotno, stvari gredo res zelo slabo. Sankcije so bile uvedene Vladimirju Putinu ne zato, ker so veljale za najboljšo možnost, ampak zato, ker so bile boljše od drugih dveh razpoložljivih načinov delovanja: ne narediti ničesar ali se vojaško angažirati.

Prvi niz gospodarskih ukrepov je bil uveden takoj po invaziji, ko se je predvidevalo, da bo Ukrajina kapitulirala v nekaj dneh. To se ni zgodilo, zato so bile sankcije – čeprav še nepopolne – postopoma okrepljene.

Vendar ni nobenih takojšnjih znakov, da bi se Rusija umaknila iz Ukrajine, in to ni presenetljivo, saj so sankcije imele perverzni učinek, saj so zvišale stroške ruskega izvoza nafte in plina, močno povečale njeno trgovinsko bilanco in financirale njena vojna prizadevanja. V prvih štirih mesecih leta 2022 bi se Putin lahko pohvalil s presežkom na tekočem računu v višini 96 milijard dolarjev (76 milijard funtov) – kar je trikrat več kot v enakem obdobju leta 2021.Estonska premierka Kaja Kallas je dejala, da se bo o naslednjem krogu sankcij “politično težko odločiti”.

Ko je EU v začetku tega tedna objavila delno prepoved izvoza ruske nafte, so se stroški surove nafte na svetovnih trgih zvišali, kar je Kremlju zagotovilo še en nepričakovani finančni dobiček. Rusija nima težav pri iskanju alternativnih trgov za svojo energijo, saj se je izvoz nafte in plina na Kitajsko aprila povečal za več kot 50 % na letni ravni.

To ne pomeni, da so sankcije za Rusijo neboleče. Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za 8,5 % , saj se bo uvoz z zahoda zmanjšal. Rusija ima zaloge blaga, ki je bistvenega pomena za ohranjanje njenega gospodarstva, vendar se bodo sčasoma porabile.

Toda Evropa se le postopoma odvaja od odvisnosti od ruske energije in tako je bila preprečena takojšnja finančna kriza za Putina. Rubelj – zaradi nadzora kapitala in zdravega trgovinskega presežka – je močan . Kremelj ima čas, da poišče alternativne vire rezervnih delov in komponent iz držav, ki so se pripravljene izogniti zahodnim sankcijam.

Ko so se prejšnji teden v Davosu srečali svetovni akterji in pretresalci , je bilo javno sporočilo obsodba ruske agresije in obnovljena zavezanost, da trdno stoji za Ukrajino. Toda zasebno je bila zaskrbljena zaradi gospodarskih stroškov dolgotrajne vojne.

Ti pomisleki so povsem upravičeni. Ruska invazija na Ukrajino je dodatno spodbudila že tako močne pritiske na cene. Letna stopnja inflacije v Združenem kraljestvu je 9 % – najvišja v zadnjih 40 letih – cene bencina so dosegle rekordno vrednost, zgornja meja cen energije pa naj bi se oktobra zvišala za 700–800 funtov na leto. Najnovejši paket podpore Rishija Sunaka za spopadanje s krizo življenjskih stroškov je bil tretji kancler v štirih mesecih – in še več jih bo prišlo pozneje v letu.

Zaradi vojne se zahodna gospodarstva soočajo z obdobjem počasne ali negativne rasti in naraščajoče inflacije – vrnitev v stagflacijo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Centralne banke – vključno z Bank of England – menijo, da se morajo na skoraj dvomestno inflacijo odzvati z dvigom obrestnih mer. Brezposelnost naj bi naraščala. Druge evropske države se soočajo z enakimi težavami, če ne celo bolj, saj jih je večina bolj odvisnih od ruskega plina kot Združeno kraljestvo.

Težave, s katerimi se soočajo revnejše države sveta, so drugačne velikosti. Za nekatere od njih ne gre za stagflacijo, ampak za lakoto, ki je posledica blokirane oskrbe s pšenico iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Kot je dejal David Beasley, izvršni direktor Svetovnega programa za hrano : »Trenutno so ukrajinski silosi za žito polni. Hkrati pa 44 milijonov ljudi po vsem svetu koraka proti lakoti.”

V vseh večstranskih organizacijah – MDS, Svetovni banki, Svetovni trgovinski organizaciji in Združenih narodih – raste strah pred humanitarno katastrofo. Položaj je preprost: razen če države v razvoju niso same izvoznice energije, se soočajo s trojnim udarcem, v katerem krize goriva in hrane sprožijo finančne krize. Soočene z izbiro, ali bodo nahranile svoje prebivalstvo ali plačale svojim mednarodnim upnikom, se bodo vlade odločile za prvo. Šrilanka je bila prva država po ruski invaziji , ki je ni plačala svojih dolgov , vendar verjetno ne bo zadnja. Zdi se, da je svet bližje popolni dolžniški krizi kot kadar koli od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

EU bi morala pozabiti na sankcije – delajo več škode kot koristi

Putin je bil upravičeno obsojen zaradi “orožiranja” hrane, vendar njegova pripravljenost za to ne bi smela biti presenečena. Ruski predsednik je že od začetka igral dolgo igro in čakal, da se mednarodna koalicija proti njemu razpade. Kremelj meni, da je ruski prag gospodarskih bolečin višji od zahodnega, in glede tega ima verjetno prav.

Če bi bil potreben dokaz, da sankcije ne delujejo, potem to zagotavlja odločitev predsednika Joeja Bidena, da Ukrajini oskrbi napredne raketne sisteme . Upanje je, da bo sodobna vojaška tehnologija iz ZDA dosegla tisto, česar doslej niso uspele prepovedi energije in zaseg ruskega premoženja: prisiliti Putina, da umakne svoje vojake.

Popoln Putinov poraz na bojišču je eden od načinov, kako bi se vojna končala, čeprav se glede na stvari to ne zdi tako verjetno. Možni so tudi drugi izidi. Ena je, da gospodarska blokada sčasoma deluje, pri čemer so vedno strožje sankcije prisilile Rusijo, da se umakne. Druga je poravnava s pogajanji.

Putin se ne bo brezpogojno vdal in možnost hude kolateralne škode zaradi gospodarske vojne je očitna: padec življenjskega standarda v razvitih državah; lakota, nemiri zaradi hrane in dolžniška kriza v svetu v razvoju.

Grozodejstva, ki so jih zagrešile ruske čete, pomenijo, da je kompromis s Kremljem trenutno težko pogoltniti, vendar gospodarska realnost nakazuje le eno stvar: prej ali slej bo sklenjen dogovor.

 

COMMENTS

Wordpress (0)