(VIDEO) Zaprisegla nova 15. vlada, ki se je sinoči sestala na prvi redni seji, kjer je sprejela sklep, da bo pregledala vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1.1. 2020 do včeraj – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zaprisegla nova 15. vlada, ki se je sinoči sestala na prvi redni seji, kjer je sprejela sklep, da bo pregledala vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1.1. 2020 do včeraj

(VIDEO) Zaprisegla nova 15. vlada, ki se je sinoči sestala na prvi redni seji, kjer je sprejela sklep, da bo pregledala vse zaposlitve, premestitve in napredovanja od 1.1. 2020 do včeraj

Po tem, ko so poslanci v državnem zboru dober mesec dni po državnozborskih volitvah potrdili novo vladno ekipo, sta dosedanji premier Janez Janša in novi premier Robert Golob opravila primopredajo poslov. Danes bodo posle predali še dosedanji in novi ministri, začenši z ministroma na gospodarskem področju.

Poslanci DZ so sinoči potrdili ministrske kandidate 15. slovenske vlade, ki jo vodi premier Robert Golob in je nasledila vlado Janeza Janše. Slednji je Golobu ob predaji poslov zaželel, da bi obdržali tempo njegove vlade. Po tem je že poteka prva seja vlade, ki je imela 46 točk med njimi številne kadrovske menjave.

Prvaki koalicijskih strank Gibanje Svoboda, Levica in SD so pred pričetkom seje DZ pojasnjevali, da presenečenj ne pričakujejo in napovedali začetek trdega dela, ki bo prineslo novo obdobje za Slovenijo.

Premier Golob je poslancem DZ uvodoma predstavil listo ministrskih kandidatov in poudaril, da približno polovico ekipe sestavljajo izkušeni politiki, polovico pa strokovnjaki, saj da mora vlada biti takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. Ekipa je z več kot 40 odstotki ministric uravnotežena tudi po spolu.

V svoji predstavitvi je naštel prednosti vseh kandidatk in kandidatov. Tako je denimo izpostavil mednarodne izkušnje kandidatke za ministrico za zunanje zadeve Tanje Fajon. Koordinator Levice Luka Mesec bo po njegovih besedah zaradi aktivnosti na področju socialnih pravic in borbe za pravično državo dober minister za delo in socialo. Kandidat za ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je izjemen človek in eden redkih, ki so si pred leti upali povedati, da zdravstveni sistem ne deluje, je dejal Golob.

Precej drugačnega mnenja so v opoziciji. Predstavnika SDS in NSi Anže Logar in Vida Čadonič Špelič sta izrazila kritičnost do nekaterih ministrskih kandidatov bodoče vlade, med drugim sta jim očitala pomanjkanje strokovnosti.

Logar je bil med drugim kritičen do izbire Marjana Šarca za kandidata za ministra za obrambo, saj je slednji na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ govoril tudi o uporabi gverilskih taktik.

Več kritik na račun nekaterih, po njihovi oceni nestrokovnih ministrov, so v svojih razpravah izrazili tudi nekateri poslanci opozicije. Poslanci SDS so bili do koalicijske pogodbe bodoče vlade, ki da uvaja socialistični eksperiment.

Koalicijski poslanci so bili po drugi strani kritični do odhajajoče vlade Janeza Janše, ki je s posvetovalnim referendumom zamaknila sprejemanje novega zakona o vladi, zato se bo vlada Roberta Goloba danes formirala po veljavnem zakonu.

Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi pa bo vlado po napovedih sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica med ključnimi prioritetami nove ministrske ekipe izpostavile reševanje energetske in prehranske draginje ter reševanje posledic epidemije covida-19. Med izzivi prihodnosti so našteli tudi vprašanje javnega zdravstva, solarizacije in elektrifikacije države.

Po razpravi so poslanci s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo 15. slovenske vlade, ki jo sestavljajo stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode (ena od poslank je še vedno bolniško odsotna), SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath (poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža se glasovanja ni udeležil).

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred DZ zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. Vlada Roberta Goloba je nasledila vlado prvaka SDS Janeza Janše, ki je po odstopu nekdanjega premierja Marjana Šarca mandat nastopila 13. marca 2020.

Zaradi imenovanj nekaterih poslancev DZ za ministre nove vlade bo prag DZ prestopilo nekaj novih poslancev.

Golob je po imenovanju vlade v DZ dejal, da je ta vlada edinstvena, saj je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države. Napovedal je, da bodo do naslednjega tedna izpeljali revizijo vseh škodljivih ukrepov in spornih imenovanj, poslov in zakonodaje bivše vlade, saj hočejo imeti pregled.

Prejšnji premier Janša in novi premier Golob sta si posle že predala. Janša je v izjavi po primopredaji nasledniku Robertu Golobu zaželel, da bi obdržal tempo, ki ga je imela njegova vlada.

Golob je ocenil, da sta imela z Janšo zelo plodovit pogovor, med drugim sta se strinjala tudi o tem, da vlada državo prevzema pred poletjem, ki ga bo lahko izkoristila za priprave na jesensko prehransko in energetsko draginjo ter izzive v gospodarstvu.

Nova vlada se je medtem že sestala na prvi seji, ki bo predvidoma namenjena najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje, direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in generalnega direktorja policije. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale danes .

COMMENTS

Wordpress (0)