Po izvolitvi v DZ danes prva seja Golobove vlade na kateri bodo imenovali tudi novega direktorja Sove – Znana imena državnih sekretarjev v kabinetu Roberta Goloba in pri večini ministrov in ministric – TOPNEWS.si

Po izvolitvi v DZ danes prva seja Golobove vlade na kateri bodo imenovali tudi novega direktorja Sove – Znana imena državnih sekretarjev v kabinetu Roberta Goloba in pri večini ministrov in ministric

Po izvolitvi v DZ danes prva seja Golobove vlade na kateri bodo imenovali tudi novega direktorja Sove – Znana imena državnih sekretarjev v kabinetu Roberta Goloba in pri večini ministrov in ministric

Poslanci bodo danes na izredni seji DZ potrjevali 17-člansko ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba. Dober mesec po državnozborskih volitvah bo tako 15. slovenska vlada nastopila svoj mandat. Novoizvoljena vladna ekipa se bo po napovedih še danes sestal na prvi seji vlade, premier Golob pa bo prevzel posle od svojega predhodnika Janeza Janše.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Vladno koalicijo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki v DZ skupaj štejejo 53 poslancev, računajo pa lahko tudi na podporo predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se po napovedih še danes sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Robert Golob se je z bodočimi ministri sestajal že včeraj in v ponedeljek, kjer so usklajevali dnevni red prve seje vlade.

Vodenje kabineta bodočega premierja Roberta Goloba bo prevzela Petra Škofic, novi direktor Ukoma pa bo postal Dragan Barbutovski. Novi direktor policije pa naj bi postal Boštjan Lindav, ki je bil  po prihodu Janševe vlade razrešen z mesta direktorja uprave kriminalistične policije.
Kot možno generalno sekretarko vlade se omenja poslanko Gibanja Svoboda Barbara Kolenko Helbl.

Polega zamenjave v vrhu policije Sove in Ukoma naj bi že danes imenovali tudi državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade. Anton Grizold bo državni sekretar za obrambo, Andrej Benedejčič pa za nacionalno in mednarodno varnost. Področje zunanje politike naj bi prevzel Vojko Volk, Igor Mally pa bo pokrival zadeve EU. Melita Župevc naj bi skrbela za strateško komuniciranje, državna sekretarka, v kabinetu naj bi postala tudi nekdanja poslanka SAB Maša Kociper,

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek. Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Nekateri ministri so že razkrili kdo bodo njihovi državni sekretarji in sekretarke. Pri ministru za finance Klemnu Boštjančiču  bosta za zdaj dva državna sekretarja  Saša Jazbec in Tilen Božič, ki sta  v preteklosti že zasedala ta položaj.

Danijel Bešič Loredan bo imel tri državne sekretarje, Tadeja Ostrca s katedre za stomatološko protetiko na ljubljanski medicinski fakulteti, predsednico Socialne zbornice Slovenija Bredo Božnik in magistrico zdravstvene nege Aleksandro Lah Topolšek.

Bojan Kumer je potrdil, da bo predsednica SAB Alenka Bratušek začasno njegova državna sekretarka. Poleg Bratuškove je v svojo najožjo ekipo izbral še Tino Sršen, ki je že zaposlena na infrastrukturnem ministrstvu.

Dominika Švarc Pipan je za državna sekretarja na pravosodnem ministrstvu povabila bivšega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa ter pravnika in diplomata Sebastjana Zbičajnika, čeprav se je kot drugega državnega sekretarja omenjalo tudi Gregorja Strojina.

Na zunanjem ministrstvu pa naj bi ministrici Tanji Fajon pomagalala  Samuel Žbogar, ki je bil v Pahorjevi vladi zunanji minister, in bivši namestnik veleposlanice na Nizozemskem Marko Štucin.

Kot možni državni sekretar pri Marjanu Šarcu pa se omenja nekdanji minister za javno upravo v Šarčevi vladi Rudi Medved. Poleg  Rudija Medveda naj bi drugi državni sekretar  postal nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar.

V ekipi ministrice Emilije Stojmenove Duh pa bo državni sekretar, do preobrazbe službe za digitalno preobrazbo v ministrstvo, državni sekretar Matej Kalan

Državna sekretarja pri bodočem gospodarskem ministru Matjažu Hanu bosta bivši predsednik DZ in kmetijski minister Dejan Židan ter nekdanji poslanec SD Matevž Frangež.

Pri Aleksandru Jevšku pa bo mesto državnega sekretarja zasedel bivši poslanec Marko Koprivc. Po spremembah zakona bi se mu utegnila po informacijah spletnega portala N1 pridružiti bivša pravosodna in obrambna ministrica Andreja Katič.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti , ki ga prevzema Luka Mesec  bo državni sekretar  sedanji strokovni sodelavec v poslanski skupini Levica Dan Juvan, začasno pa še sociolog Simon Maljevac.

Asta Vrečko ministrica za kulturo  pa je za državnega sekretarja izbrala nekdanjega pomočnika direktorice Moderne galeriji v Ljubljani Marka Rusjana.

Državna sekretarka pri ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateju Arčonu pa naj bi postala novinarka in aktualna izvršna urednica Primorskih novic Vesna Humar.

In na koncu še statistika. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in Levice dva. Med kandidati je sedem žensk, stari so med 34 in 60 let.

Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

COMMENTS

Wordpress (0)