(V ŽIVO) Na TV SLO 2 drevi nova dnevnoinformativna oddaja Panorama – Sindikat novinarjev RTV pa bo zaradi neizpolnjenih stavkovnih zahtev predstavil “nadaljnje korake” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na TV SLO 2 drevi nova dnevnoinformativna oddaja Panorama – Sindikat novinarjev RTV pa bo zaradi neizpolnjenih stavkovnih zahtev predstavil “nadaljnje korake”

(V ŽIVO) Na TV SLO 2 drevi nova dnevnoinformativna oddaja Panorama – Sindikat novinarjev RTV pa bo zaradi neizpolnjenih stavkovnih zahtev predstavil “nadaljnje korake”

Na TV SLO 2 drevi prihaja nova dnevnoinformativna oddaja Panorama, ki bo imela tri voditelje. “Vesel sem, da imam ob sebi Andrejo Gregorič in Lizo Praprotnik, verjamem, da bo vsak od nas prinesel svoj ščepec začimb,” pravi tretji člen David Urankar.

Voditeljica novega informativnega bloka Andreja Gregorič je pred tem na Facebooku objavila zapis “Panorama” v katerem je zapisala , da so je zaradi sodelovanja v novem informativnem bloku, ki naj bi bil  bolj opozicijski  “izdajalka, prasica, neumna, naivna in pokvarjena”.

*Panorama*
Prikladna iztočnica za posmeh in prezir, plazove žaljivk in zmerljivk, ki se vrstijo že kake 4 mesece. Pogosto so dodane zavajajoče interpretacije in podcenjujoči komentarji.
Sem izdajalka, prasica, sem neumna, naivna, pokvarjena … in še kaj in še kakšna. Raje ne bi naštevala še sočnejših označb, ki se mi jih lepi.
Kaj pa je Panorama?
Je kolektiv novinarjev, ki smo se odločili za poklicni izziv. Tako, čez palec, bi rekla, da nas je vseh skupaj 20-30. Približno tretjina do polovica nas je iz hiše, preostali so prišli od drugod. Pa ne iz določene strankarske televizije ali portala, kot se rado razglaša.
Res je avdicija spustila v naš krog kar lepo skupino študentov, ki so prišli prvič v stik s televizijo, a manj, kot ima ena roka prstov, je takih, ki so se izkazali. Izkazali so vedoželjnost, radovednost, bistrost, iznajdljivost. In ti dobivajo možnost, da začnejo novinarsko pot, se kalijo in razvijajo. Zakaj je v tem kaj slabega?
Zato, ker so laže vodljivi, berem in slišim. Ker bodo plasirali zgodbe, všečne določenemu političnemu nazoru. Mar res? A takšna, da je njihova uveljavljenost?
Da smo na plači za nič dela. Jaz dobivam plačo za nič dela?
Da se informativni program deli na levega in desnega. Nikoli nisem bila ne leva ne desna. In ne bom pustila, da me kdorkoli kamorkoli umešča. To je grdo podtikanje. Nisem po juhi priplavala. Če bo kdaj samo slutnja političnega predznaka, ne bom pristavljala svoje skledice.
Da je projekt obsojen na propad. Mogoče. Ne bi bil ne prvi ne zadnji. Gotovo pa jih ni malo, ki komaj čakajo na to. Privoščljivo. Še prispevali bi k temu. Mogoče bi pa lahko uspel in komu to ne ustreza?
Razumem pomisleke, argumentirane!, z nekaterimi se celo strinjam. Ne morem pa razumeti obrekovanja, podtikanj. Ne morem razumeti takih brc pod pas, na povsem človeški ravni.
Imam svoja stališča, imam svoje mnenje, kar striktno ločujem od svojega dela. In tako bo tudi v prihodnje.
Kaj Panorama zares je, bo videti od 30. maja. Vem. Določeni je že iz principa ne bodo priznavali. Ne zaradi vsebine, ampak zaradi “načelnosti”. Mislim pa, da si zasluži(mo) vsaj priložnost.
Ja, stavka na RTV-ju je potrebna. Ker veliko potez vzbuja skrb. Niso pa za to, da se opozarja na zahteve ali stranpoti, dovoljena vsa sredstva. Med najmanj sprejemljivimi so tista, ki lažnivo in hinavsko blatijo sodelavce”.

 

 

Novinarski sindikat na RTV Slovenija pa je danes ob 12 uri sklical novinarsko konferenco, na kateri bodo ob neizpolnjenih stavkovnih zahtevah predstavili nadaljnje korake. Novinarji RTVS, ki od vodstva zavoda do današnjega dne zahtevajo sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, v nasprotnem primeru pa med drugim zahtevajo odstop generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, bodo danes predstavili nadaljnje korake. Glede na podpisani poslovnik je prvi krog pogajanj sicer napovedan za petek.

Med stavkovnimi zahtevami Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, vzpostavitev socialnega dialoga, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu.

Sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev so pričakovali do danes, v nasprotnem primeru pa so se zavzeli ne le za odstop Graha Whatmougha, ampak tudi odgovorne urednice informativnega programa nacionalne televizije Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru (MMC) Igorja Pirkoviča in predsednika programskega sveta zavoda Petra Gregorčiča.

V koordinaciji poudarjajo, da so novinarji tarča političnega obračunavanja. Nasprotujejo tudi posegom v uredniške odločitve in programsko shemo. Opozorilno so stavkali 23. maja, pogajalski proces se je začel 20. maja, poslovnik o vodenju pogajanj o stavkovnih zahtevah pa so podpisali v petek.

Nesoglasja med novinarji in vodstvom zavoda so se začela kmalu po tistem, ko je Grah Whatmough aprila lani prevzel vodenje zavoda. Najprej je poleti razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak, zaradi predvidenega krčenja televizijskega informativnega programa v osnutku programsko-produkcijskega načrta za leto 2022 pa je jeseni odstopila odgovorna urednica informativnega programa na nacionalni televiziji Manica Janežič Ambrožič.

Veliko jeze med novinarji je vzbudila postavitev Rebernikove za naslednico Janežič Ambrožičeve, saj so večinsko podprli drugega kandidata. Imenovanje Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije v MMC pa so razumeli kot način za uvedbo predvolilnega poročanja portala v korist SDS.

Javni zavod Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je ponovno objavil razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Programski svet RTVS na seji 23. maja letos namreč ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da za direktorico nacionalne televizije za štiriletni mandat imenuje Natalijo Gorščak.

Kandidat za direktorja TVS mora izpolnjevati več pogojev. Biti mora državljan Republike Slovenije, imeti mora univerzitetno izobrazbo, obvladati mora slovenski jezik, aktivno mora obvladati najmanj en svetovni jezik, imeti mora najmanj pet let delovnih izkušenj z referencami o uspešnosti v kulturno-umetniški dejavnosti oz. v dejavnostih, povezanih z javnimi glasili, poznati mora problematiko dejavnosti RTV, imeti mora organizacijske in vodstvene sposobnosti, ne sme biti poslanec državnega zbora ali funkcionar katere izmed političnih strank in ne sme imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki sodelujejo z RTVS, je navedeno v razpisu.

Za pravočasne bodo štele prijave, ki bodo prispele v vložišče javnega zavoda RTVS do vključno 10. junija 2022 do 12. ure, piše v razpisu.

Whatmough je s predlogom Gorščakove sicer presenetil, glede na to, da jo je avgusta lani razrešil s položaja direktorice TVS. Takrat ji je očital več stvari, med drugim neupoštevanje statuta RTVS, neukrepanje ob zgodovinsko najnižji gledanosti televizijskih programov in to, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TVS.

Članica pogajalske skupine sindikatov novinarjev RTVS Ksenija Horvat je na današnji tiskovni konferenci pred stavbo RTVS, na kateri so ob neizpolnjenih stavkovnih zahtevah predstavili nadaljnje korake tako dejala, da je vodenje tako pomembne institucije kot je javna televizija, zelo zahteven zalogaj. “Čudi nas, da vodstvo vodenje tako pomembnega dela RTVS tako dolgo prepušča nekemu ‘v.d. načinu’ vodenja,” je poudarila in v imenu zaposlenih izrazila skrb, da to onemogoča marsikatero odločitev na programski ravni in na ravni dogovarjanja z zaposlenimi.

Predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je ob tem opozorila na specifično pravno negotovost. Grah Whatmough trenutno namreč opravlja dolžnosti programskega direktorja, kar povzroča določene težave. “Na mizi na programskem svetu so spet spremembe programsko produkcijskega načrta, ki pa jih Whatmough kot generalni direktor ne more predlagati,” je pojasnila in dodala, da te lahko sprejema programski direktor z uredniki uredništev.

COMMENTS

Wordpress (0)