Pomočnik Zelenskega je zahodnim uradnikom zaradi pozivov k popuščanju dejal: “Jebite se” – “Pojdite s takšnimi predlogi, neumni kurci, da malo trgujete z ukrajinskim ozemljem! – TOPNEWS.si

Pomočnik Zelenskega je zahodnim uradnikom zaradi pozivov k popuščanju dejal: “Jebite se” – “Pojdite s takšnimi predlogi, neumni kurci, da malo trgujete z ukrajinskim ozemljem!

Pomočnik Zelenskega je zahodnim uradnikom zaradi pozivov k popuščanju dejal: “Jebite se” – “Pojdite s takšnimi predlogi, neumni kurci, da malo trgujete z ukrajinskim ozemljem!

Predsedniški svetovalec je zahodnjake, ki pozivajo k popuščanju v imenu miru, označil za ‘neumne’. Odmevni svetovalec ukrajinskega predsednika Aleksej Arestovič se je zatekel z nespodobnim jezikom, da bi kritiziral tiste na Zahodu, ki Kijev pozivajo, naj del ozemlja države odstopi Rusiji zaradi miru.

»Pojdite s takšnimi predlogi, neumni kurci, da malo trgujete z ukrajinskim ozemljem! A si noro nor? Naši otroci umirajo, vojaki ustavljajo granate s svojimi telesi in nam govorijo, kako naj žrtvujemo svoja ozemlja. To se ne bo nikoli zgodilo,« je vztrajal v intervjuju v sredo.

Arestovič je kritiziral logiko »blejajočih« glasov, ki spodbujajo Ukrajino , da »zajezi svoj apetit« in da Rusiji da ozemlja, ki si jih domnevno želi, saj bi to Kijevu omogočilo, da »vzpostavi celovit mir in se vrne k običajnemu poslovanju«.

Drugi svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihail Podoliak, je v sredo v Telegramu nagovoril “proruske lobiste v Evropi”.

»Ne prodajamo svojih državljanov, ozemelj ali suverenosti. To je jasna rdeča črta. Ukrajinska družba je plačala strašno ceno in nikomur ne bo dovolila, da bi naredil niti korak v tej smeri – nobena vlada in nobena država,« je dejal Podoliak.

Ukrajinci so branili Kijev, osvobodili tri regije in končujejo osvoboditev četrte. Danes nam isti ljudje ponujajo, da Rusiji damo vzhod in jug. Hvala za nasvet, a verjetno se bomo prijeli za orožje,« je dejal svetovalec.

Izjave Arestovicha in Podoliaka prihajajo po tem, ko je nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger v ponedeljek govoril na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Kissinger je Ukrajino pozval, naj hitro sklene mir, in opozoril, da lahko Rusija, če konflikt ne bo rešen v dveh mesecih, postane “trajna zaveznica” Kitajske v njenem nasprotju z ZDA.

Predsednik Volodimir Zelenski je tudi kritiziral Kissingerja in ga poklical po imenu, medtem ko je govoril bolj vljudno kot Arestovič, češ da je ameriški državnik »izstopil« iz davno pretekle preteklosti in govoril , »kot da je leto 1938 in ne 2022. In mislil je, da je govoril z občinstvom v Münchnu tistega časa in ne v Davosu.

Očitno je mislil na Münchenski sporazum, dogovor, ki sta ga Združeno kraljestvo in Francija sklenila s silama osi Nemčijo in Italijo leta 1938, v katerem so nacisti dobili proste roke za invazijo na Češkoslovaško. Primerjava sodobne Rusije z nacistično Nemčijo je priljubljena retorična naprava mnogih ukrajinskih uradnikov.

Ukrajina je vztrajala, da ne bo pristala na mirovne predloge, ki ne spoštujejo njenih meja pred letom 2014.

Moskva je jasno povedala, da neodvisnost Ljudske republike Doneck in Lugansk ter status Krima kot ruske regije nista predmet razprave.

Rusija je napadla sosednjo državo konec februarja, potem ko Ukrajina ni izpolnila pogojev sporazumov iz Minska, prvič podpisanih leta 2014, in končnega priznanja Donbasskih republik Doneck in Lugansk s strani Moskve. Protokoli s posredovanjem Nemčije in Francije so bili zasnovani tako, da bi odcepljenim regijam dali poseben status v ukrajinski državi.

Kremelj je od takrat zahteval, da se Ukrajina uradno razglasi za nevtralno državo, ki se nikoli ne bo pridružila vojaškemu bloku Nata, ki ga vodijo ZDA. Kijev vztraja, da je bila ruska ofenziva popolnoma neizzvana, in zanika trditve, da namerava s silo ponovno zavzeti obe republiki.

COMMENTS

Wordpress (0)