Robert Golob danes popoldne tudi formalno predsednik vlade – Včeraj prva razpoka v opoziciji med Toninovo NSI in Janševo SDS – TOPNEWS.si

Robert Golob danes popoldne tudi formalno predsednik vlade – Včeraj prva razpoka v opoziciji med Toninovo NSI in Janševo SDS

Robert Golob danes popoldne tudi formalno predsednik vlade – Včeraj prva razpoka v opoziciji med Toninovo NSI in Janševo SDS

Državni zbor bo danes glasoval o predsedniku vlade, kandidat je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Na dnevnem redu je tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali.

Golob ima obljubljenih 55 glasov poslancev Svobode, SD, Levice in obeh manjšinskih poslancev. DZ predsednika vlade voli z večino glasov vseh poslancev na tajnem glasovanju.

Na dnevnem redu seje so tudi volitve podpredsednikov DZ. Levica je v DZ že poslala predlog, njihova kandidatka za podpredsednico DZ je Nataša Sukič. Tretjega podpredsednika DZ bi morala predlagati SDS, a je po torkovem kolegiju vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec dejala, da kandidata oz. kandidatke ne bodo predlagali.

Poslanke in poslanci bodo odločali tudi o predlogu odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ, med mandatno-volilnimi zadevami pa jih čaka glasovanje o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, predlog sklepa o izvolitvi predsednika, podpredsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kandidate za mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ morajo stranke predlagati danes do 10. ure, Čeprav so so v SDS najprej napovedali, da svojih kandidatov za ta mesta ne bodo predlagali, kot razlog so navedli  nestrinjanje z razrezom, ki ga je v torek sprejel kolegij predsednice DZ, pa se predsedniškim in podpredsedniškim mestom ne bodo odpovedali.

Je pa včeraj na seji kolegija prišlo do zanimivega manevra, ko so poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levica podprli predlog NSi ter SDS-u odvzeli eno predsedniško mesto – dobili bodo jih torej pet namesto šestih. NSi oziroma njihov poslanec Jernej Vrtovec bo tako vodil tudi Komisijo za nadzor javnih financ (KNJF), kjer ima po poslovniku opozicija večino.

Predlog o razrezu delovnih teles je bil korekten, zastavljen je bil tako, kot mora biti, ampak v državnem zboru velja večinsko pravilo in izglasovan je bil amandma, ki je bil predlagan s strani poslanske skupine NSi,” je po seji kolegija dejala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je v povezavi z dogajanjem na seji kolegija poudaril, da sta NSi po razrezu najprej pripadli dve predsedniški in pet podpredsedniških mest, a so se v NSi nato odpovedali trem podpredsedniškim mestom in zahtevali  še eno predsedniško meso.

“Nato smo bili tudi mi povabljeni, da podamo svoje predloge. Ko smo danes videli predlog sklepa, smo videli, da vsi niso bili upoštevani, zato smo vložili amandma, ki je bil sprejet.” Horvat je poudaril, da v državnem zboru po poslovniku obstajata dve komisiji, ki pripadata opoziciji, in sicer komisija za nadzor javnih financ ter komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

SDS pa se je zato protestno odrekel podpredsedniškemu mestu v državnem zboru, zato bodo danes na funkcijo podpredsednice potrdili kandidatko Levice Natašo Sukič. Seje bo tako prvič vodila ženska trojica. Ob njej še predsednica Urška Klakočar Zupančič in že izvoljena podpredsednica Meira Hot. V petek, soboto in ponedeljek bodo zaslišanja kandidatov za ministre.

COMMENTS

Wordpress (0)