(VIDEO) Borut Pahor poslal v parlament predlog za izvolitev Roberta Goloba za mandatarja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Borut Pahor poslal v parlament predlog za izvolitev Roberta Goloba za mandatarja

(VIDEO) Borut Pahor poslal v parlament predlog za izvolitev Roberta Goloba za mandatarja

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetih z vodji poslanskih skupin v DZ poslal predlog kandidata za mandatarja. Predlagal je predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Podporo je Golob izkazal tudi s podpisi 53 poslank in poslancev prihodnje koalicije. DZ bo o kandidatu za mandatarja predvidoma glasoval že v sredo.

Pahor je v izjavi za medije dejal, da je v pogovorih z vodji poslanskih skupin nedvoumno ugotovil, da Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev za predsednika vlade.

Pahor je Golobu ob tej priložnosti čestital in mu zaželel “srečno pot pri oblikovanju, imenovanju in vodenju vlade”. Golobu in vladi se je “priporočil za odlično sodelovanje”. Poudaril je, da je v skoraj desetih letih njegovega predsedovanja Golob peti predsednik vlade, njegova vlada pa šesta, s katero bo sodeloval.

Pri vseh vladah je imel enaka merila in tvorne odnose, je dejal in dodal, da je vsakemu predsedniku vlade prepustil, da je določil obseg in intenzivnost sodelovanja. “Ponosen sem, da so menjave vlade potekale mirno,” je dejal Pahor in dodal, da je tudi to zrelostni izpit slovenske demokracije. Poudaril je, da upa, da bo dovolj modrosti za sodelovanje. “Skupaj zmoremo vse, razdeljeni pa skoraj nič,” pravi Pahor.

Golob se je Pahorju zahvalil za konstruktivno držo, da je razumel njihov motiv, da se roki skrajšajo na minimum. Največji razlog za naglico je izkoristiti poletje za pripravo na jesen, pravi Golob, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom covida-19.

Izpostavil je, da si v Gibanju Svoboda dejansko želijo spremeniti politično kulturo, doseči, da se iz politike umakne sovražni govor. “Ne želimo si, da se bomo obmetavali z žaljivkami na osebnem nivoju, ampak da se bomo prepirali o vsebini,” pravi Golob. Spoštljiv dialog je tudi glavna sprememba, ki jo napoveduje za letošnje leto.

Sam ne želi biti predsednik vlade, ki bo vnašal razkol med volivce, “ne glede nato, katero stranko so volili”. Želi si širšega sodelovanja, tudi s strankami v opoziciji, ustavno večino, ki jo bo potreboval za spremembo volilne zakonodaje, želi doseči do jeseni. “Verjamem, da če zgradimo res široko programsko koalicijo, lahko naslovimo najbolj temeljna vprašanja za bodoče,” je dejal Golob. Ob tem poudarja, da bo sodelovanje z opozicijo le programske narave, neodvisno od vladajoče koalicije.

COMMENTS

Wordpress (0)