(V ŽIVO) Borut Pahor o mandatarju z vodji poslanskih skupin – V predsedniški palači prvi Robert Golob, danes še v vlogi vodje poslanke skupine Gibanja Svoboda – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Borut Pahor o mandatarju z vodji poslanskih skupin – V predsedniški palači prvi Robert Golob, danes še v vlogi vodje poslanke skupine Gibanja Svoboda

(V ŽIVO) Borut Pahor o mandatarju z vodji poslanskih skupin – V predsedniški palači prvi Robert Golob, danes še v vlogi vodje poslanke skupine Gibanja Svoboda

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju v izjavi za medije dejala, da je Robert Golob predsedniku dostavil podpise podpore 53 poslancev. Gibanje Svoboda, SD in Levica imajo večino v DZ, je priznala, a ga v SDS ne bodo podprli. Enako bodo ravnali v NSi. Godčeva je še dejala, da je izražena večina bodoče koalicije za SDS pričakovana.

Napovedano namero po širitvi bodoče vlade je Godčeva glede na število koalicijskih strank označila za “velik nesmisel”. Bodoči vladi v SDS predlagajo, “da se posluži racionalizacije”, saj menijo, da širitev vlade ne bo prispevala k “nadaljevanju trenda, ki ga je vzpostavila sedanja vlada”. “Širitev ministrskih mest ne bo pripomogla k temu, da Slovenija napreduje na različnih mednarodnih lestvicah in da še povečuje gospodarsko rast in zmanjšuje javni dolg,” je dejala.

Sedanja vlada, ki je v odhajanju, je po njenem mnenju s svojim delom in številom ministrstev, ki jih ima, kljub covidni krizi in ukrajinski krizi uspela doseči “rekordno gospodarsko rast, najnižjo brezposelnost v državi, da smo po oceni OECD drugi po gospodarskem izhodu iz covidne krize, da smo peti na svetu po varnosti v državi in da zmanjšujemo tudi javni dolg,” je dejala.

Bodoči vladi tako predlagajo, da razmisli o zakonu o vladi, ki so ga vložili v SDS. “V kolikor pa bodoča vlada s širitvijo ministrskih mest v bistvu zagotavlja delovna mesta za neizvoljive poslance KUL, torej predsednike SAB, LMŠ in ostale, potem vsekakor ne delajo v dobro države Slovenije,” je še dejala Godec.

Stališče poslanske skupine SDS glede podpore novi vladi je sicer po njenem mnenju jasno že iz dogajanja na prvih sejah DZ in vloženem posvetovalnem referendumu na zakon o vladi, ki so ga vložili v SDS.

O hitenju s sestavo nove vlade, na novo nastajajoča koalicija si namreč želi vlado sestaviti do 3. junija, Godčeva poudarja, da “bi bilo bolje, da delajo na vsebini”.

Kot je še spomnila, pa v torek vodje poslanskih skupin čaka posvet v DZ, na katerem bodo določili razrez poslanskih mest v delovnih telesih DZ. SDS po njenih besedah pripada šest predsedniških mest, na posvetovanja pa se bodo podali z določenimi zahtevami. “Nato pa je stvar postopka, kako bodo stvari tekle, vsekakor pa ne bomo dovolili, da se sklicujejo ali oblikujejo delovna telesa, ki niso v skladu s poslovnikom DZ ali zakonodajo,” je dejala.

Godčeva, ki je na mestu vodje poslanske skupine v tem mandatu nasledila Danijel Krivca, sicer napoveduje, da bo poslansko skupino vodila v duhu timskega dela, o odprtih vprašanjih pa se bodo odkrito pogovorili in sprejemali skupne odločitve, napoveduje.

Tudi v NSi Goloba ne bodo podprli kot kandidata za mandatarja, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je po posvetu s Pahorjem poudaril, da bo NSi v opoziciji “prispevala po svojih najboljših močeh in v skladu s svojim programom k rešitvam, ki bodo pripomogle k blaginji vseh ljudi v državi”. Sami sicer niso naklonjeni večanju števila ministrstev, a Horvat poudarja, da bodo novo vlado ocenjevali po njihovih dejanjih.

Pred Slovenijo in Evropo so namreč po njegovih besedah pomembni izzivi, med drugi je izpostavil vojno v Ukrajini, podnebne spremembe in demografske izzive. Na teh področjih ima NSi dobre rešitve, ki jih bodo tudi posredovali v DZ, je napovedal.

Ob tem Horvat zavrača očitke o nekonstruktivnosti, v NSi so namreč takoj po potrditvi poslanskih mandatov v parlamentarni postopek vložili sedem zakonskih predlogov, a zatrjuje, da ne gre za “metanje polen pod noge bodoči vladi”. Gre namreč za predloge zakonov, ki jih je Levica v preteklem sklicu DZ blokirala, je pojasnil. “Ne bi bili resna poslanska skupina, če ne bi ponovno poskušali z dobrimi rešitvami, ki so pri javnosti naletele na podporo,” je poudaril.

Pri posameznih projektih, kjer bo nova koalicija potrebovala ustavno večino, pa Horvat ne vidi razloga, da jih v NSi ne bi podprli, če se bodo vsebinsko skladali s političnimi stališči in programom stranke.

V SD in Levici bodo pričakovano kot kandidata za mandatarja podprli prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba, sta po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala vodja poslancev SD Jani Prednik in Levice Matej T. Vatovec. V obeh strankah si obetajo dobro sodelovanje v vladi, s ciljem uresničiti zastavljen program, sta še poudarila.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju poudaril, da so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah jasno povedali, da si želijo sprememb, tudi na vrhu vlade.

S koalicijskimi pogajanji so Socialni demokrati po njegovih besedah zadovoljni, saj da so izpogajali “veliko socialdemokratskih vsebin”, nadeja se, da bodo po tej poti peljali celoten mandat.

Vodja poslanske skupine Levica Vatovec pa je predsedniku republike Pahorju sporočil, da je članstvo Levice na notranjem referendumu vodstvu stranke podelilo mandat za vstop v vlado Roberta Goloba, poslanci pa bodo tako na glasovanju, ki bo predvidoma v sredo, podprli Goloba kot kandidata za mandatarja.

Članstvo Levice je namreč v nedeljo ob polnoči zaključilo notranji referendum in po prvih neuradnih rezultatih glasovanja z 91,07 odstotka vodstvu stranke podelilo mandat za vstop v vlado.

Po prepričanju Vatovca je slednje velik mejnik za stranko, v novo vlado pa vstopajo s prepričanjem, da bodo uspeli doseči tisto, kar so ljudje zahtevali na volitvah; “oblikovati državo, ki bo imela več posluha za potrebe velike večine prebivalcev, graditi bomo začeli socialno pravično in solidarno prihodnost, ki ne bo pustila nikogar za sabo”. Levica bo pri tem delovala kot resen in stabilen partner, obljublja Vatovec.

Koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica bo po napovedih koalicijsko pogodbo, ki so jo že uskladili in parafirali, podpisal v torek.

 

COMMENTS

Wordpress (0)