(VIDEO) Na tisoče občudovalcev Josipa Broza Tita včeraj Kumrovcu na tradicionalni proslavi dneva mladosti – Največ udeležencev iz Slovenije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na tisoče občudovalcev Josipa Broza Tita včeraj Kumrovcu na tradicionalni proslavi dneva mladosti – Največ udeležencev iz Slovenije

(VIDEO) Na tisoče občudovalcev Josipa Broza Tita včeraj Kumrovcu na tradicionalni proslavi dneva mladosti – Največ udeležencev iz Slovenije

Na tisoče občudovalcev Josipa Broza Tita se je  včeraj v njegovem domačem Kumrovcu v Hrvaškem zagorju zbralo na tradicionalni proslavi dneva mladosti, ki so ga v nekdanji Jugoslaviji praznovali 25. maja v okviru rojstnega dne vseživljenjskega predsednika SFRJ.

Letošnje srečanje “Dan mladosti-veselja”, ki sovpada s 130. obletnico Titovega rojstva, so organizirali Zveza društev Josip Broz Tito Hrvaške, Krapinsko-zagorska županija in Občina Kumrovec.

Številni državljani, ki so prihajali iz vse Hrvaške, pa tudi iz nekdanjih jugoslovanskih republik, Kot poroča spletni portal Danas je bila večina iz  Slovenije. Obiskovalci  so nosili rdeče rute in kape titovke, uniforme in majice s podobo Josipa Broza Tita, pa tudi zastave z oznakami nekdanje republike in SFRJ. Na srečanju je bil tudi nekdanji predsednik Hrvaške Stjepan Mesić.
Zbrani so se fotografirali pred Titovim spomenikom, v bližini njegove rojstne hiše, ki so si jo želeli obiskati tudi občani, zato je občasno nastal red.

»Josip Broz Tito je najbolj znan Kumrovčan, ena največjih zgodovinskih osebnosti na svetu. On je naša blagovna znamka in tega ne bomo nikoli pozabili,« je novinarjem povedal župan Občine Kumrovec Robert Šplajt.

Predsednik Zveze društev Josip Broz Tito Jovan Vejnović je dejal, da se je v Kumrovcu zbralo veliko ljudi iz celotne nekdanje države zaradi “spominov, ne le na preteklost, ampak na čas, ko se je živelo bogateje in varneje”. .

Predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške Franjo Habulin je poudaril, da je Dan mladosti – radost dan, ko se praznuje mladost in je povezan s Titom.

“To je že odkar smo praznovali dan mladosti, medtem ko smo nosili štafeto, a je za nami – Tita ni, ni štafete, imamo pa Dan mladosti in veselja,” je dejal Habulin, poroča  hrvaška agencija Hina. V Kumrovcu so 4. maja obeležili tudi 42. obletnico smrti Josipa Broza Tita.

 

COMMENTS

Wordpress (0)