“Še malo pa bodo volitve v Sloveniji kot glasovanje za Evrosong. Polovico točk bo prispevalo ljudstvo, drugo polovico pa strokovna žirija – Poslovna skupnost AmCham Slovenija, GZS in Vodeb” – TOPNEWS.si

“Še malo pa bodo volitve v Sloveniji kot glasovanje za Evrosong. Polovico točk bo prispevalo ljudstvo, drugo polovico pa strokovna žirija – Poslovna skupnost AmCham Slovenija, GZS in Vodeb”

“Še malo pa bodo volitve v Sloveniji kot glasovanje za Evrosong. Polovico točk bo prispevalo ljudstvo, drugo polovico pa strokovna žirija – Poslovna skupnost AmCham Slovenija, GZS in Vodeb”

Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija. je včeraj  novoizvoljeni politični garnituri poslala pismo z opozorilom, da so nekatera določila koalicijske pogodbe v gospodarstvu povzročila razmislek o tem, ali je Slovenija okolje, kjer bo mogoč razvoj.

Kot so zapisali, so ta določila »prav tako tudi v nekatere mednarodne korporacije vnesle dvom glede širjenja ali ohranjanja svoje prisotnosti«. V AmChamu sicer menijo, da so »nekatera določila zapisana bolj kot želja, in ne načrt«. Želijo si, da bodo vsi ukrepi in zakoni sprejeti premišljeno in da bodo preučene vse posledice, tako finančne kot tudi družbene.

Kot so zapisali v pismu, naslovljenem na predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, najverjetnejšega mandatarja za sestavo vlade Roberta Goloba in na novoizvoljene poslance, v koalicijski pogodbi pozdravljajo pobudo k sodelovanju oblasti in javnosti oz. civilne družbe, pogrešajo pa omembo gospodarstva kot pomembnega partnerja in deležnika za razvoj. “Za pozitivne spremembe je potreben odprt, kulturen in konstruktiven dialog med vsemi akterji,” so podčrtali.

AmCham kot ključne tematike prepoznava zdravje, znanje, mednarodno konkurenčnost, trajnost ter meritokracijo in transparentnost.

»Na podlagi dela naših osmih komisij, ki predstavljajo temelj našega zagovorništva in štejejo več kot 320 strokovnjakov z različnih področij, v pismu predstavljamo ključne poudarke našega dela in pogled na koalicijsko pogodbo. Številne namere pozdravljamo, a hkrati izpostavljamo tudi področja, ki jih pogrešamo ali pa so v nasprotju s pričakovanji razvojno naravnanega gospodarstva. Nanje so nas opozorili naše članice in člani, podjetnice in podjetniki ter podjetja,« so še zapisali.

Na družbenih omrežjih pa so se že pojavili prvi komentarji na račun pisanja AmCham. “Še malo pa bodo volitve v Sloveniji kot glasovanje za Evrosong. Polovico točk bo prispevalo ljudstvo, drugo polovico pa strokovna žirija – Poslovna skupnost AmCham Slovenija, GZS in Vodeb,”je na Twitterju zapisal Aljoša Harlamov. Tvite pa je retvital tudi Gregor Golobič. Sledila je burna reakcija.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1527658290561392640

Spor med Levico in “Poslovno skupnostjo AmCham ni nov, saj je izbruhnil že leta 2018, ko je takrat še poslanka Levice Violeta Tomič na seji DZ dejala, da je treba izločiti tiste posameznike, ki so obremenjeni z ameriško zbornico v Sloveniji, Sledila je burna korespondenca.

“Zbornica aktivno lobira proti prepotrebnim okoljskim ukrepom, prispevala je k uničenju sindikalnega gibanja v ZDA in je ena glavnih zagovornic krčenja delavskih pravic. AmCham se zavzema za razgradnjo socialne države in za povečevanje vloge zasebnega kapitala v demokratičnih procesih, kot so volitve in postopki sprejemanja zakonodaje,” so  leta 2018 med drugim zapisali v svojem odgovoru pri Levici.

Dodali so, da je AmCham v Bruslju najmočnejša lobistična organizacija v Evropi, kjer lobira za interese vsaj 155 ameriških podjetij, ki so prisotna v Evropi. “AmCham Slovenija zato ne moremo razumeti kot ‘poslovne skupnosti priložnosti in optimizma’, ampak kot lobistično organizacijo za interese, ki so po mnenju Levice nasprotni interesom prebivalcev Slovenije,” so še dodali.

Levica AmChamu očita več stvari, med drugim, da je zbornica največja lobistična skupina v ZDA in da je za lobiranje porabila 1,4 milijarde dolarjev, ob tem pa njihova podružnica, Inštitut za pravno reformo, spodbuja omejevanje pravic potrošnikov in delavcev. “V Levici se ne čutimo moralno obvezane ali politično dolžne sodelovati z AmCham Slovenija. Po veljavni zakonodaji AmCham ni reprezentativna organizacija in zato ne more neposredno sodelovati v socialnem dialogu,” so pred prejšnjimi volitvami zapisali v Levici.

Pravzaprav gre samo za nadaljevanje polemike, ki jo je sprožil Ivo Boscarol na četrtkovi Tarči, na vprašanje ali bo koalicija zdržala cel mandat dejal, da bi jim priporočal, naj ne hitijo s spremembo zakona o javnih zbiranjih in demonstracijah, ker “Slovenci smo dejansko občutljivi na nepremičnine in na premoženje in se zna hitro zgoditi, da bodo pred parlamentom biciklisti zamenjali bicikle za kakšne sekire ali pa vile”. Boscarol je pred dejal, da bodo glede na koalicijsko pogodbo nepremičnine štirikrat obdavčene. “Prvič, ko jih kupite, drugič, ko jih dajete v najem, tretjič, plačali boste davek na nepremičnino in četrtič davek na premoženje.”

https://twitter.com/meteoriterain/status/1527641640277508098

 

COMMENTS

Wordpress (0)