Socialni demokrati prižgali zeleno luč za vstop v 15. Vlado Republike Slovenije – TOPNEWS.si

Socialni demokrati prižgali zeleno luč za vstop v 15. Vlado Republike Slovenije

Socialni demokrati prižgali zeleno luč za vstop v 15. Vlado Republike Slovenije

Socialni demokrati so na današnji Konferenci potrdili vstop stranke v novo vlado pod vodstvom Roberta Goloba. To je še zadnji organ stranke, ki se je moral skladno s statutom stranke izreči o vstopu v vlado. Predsednica stranke Tanja Fajon bo tako predvidoma naslednji torek v imenu Socialnih demokratov podpisala koalicijsko pogodbo.

Dela se želijo lotiti čim prej je Fajonova dejala ob simbolni primopredaji poslov evropskega poslanca Matjažu Nemcu. “Z veseljem in ponosom po skoraj 13 letih dela v Evropskem parlamentu predajam štafeto Matjažu Nemcu, ki bo lahko suvereno nadaljeval delo, ki sem ga začrtala,” je dejala. Nemec pa je zagotovil, da se bo trudil odgovorno uresničiti visoka pričakovanja in cilje, ki so po njegovih besedah postavljeni zelo visoko.

V teh dneh pa teče tudi drug del formalnih procesov oblikovanja nove vlade. Poslanci morajo namreč do tega petka ustanoviti poslanske skupine in izvoliti vodje poslanskih skupin, s katerimi bo nato predsednik Pahor lahko opravil formalna posvetovanja o novem mandatarju. Večina vodij poslanskih skupin je že znana, izvršilni odbor SDS pa bo o kandidatu za vodjo poslanske skupine odločal danes. Prva tako naj bi odločili o svojem kandidatu za podpredsednika DZ.

Sicer pa je pričakovati, da bo po posvetu z vodji poslanskih skupin večinska podpora izkazana Golobu. Pahor je že napovedal, da bi ime mandatarskega kandidata v DZ lahko poslal 23. maja, poslanci pa bi tako lahko o kandidatu za mandatarja glasovali že prihodnjo sredo.

COMMENTS

Wordpress (0)