Rusija sprejela povračilne ukrepe tudi zaradi tega, ker Slovenija pošilja domnevno vojaško pomoč “nacističnemu režimu v Kijevu”. – TOPNEWS.si

Rusija sprejela povračilne ukrepe tudi zaradi tega, ker Slovenija pošilja domnevno vojaško pomoč “nacističnemu režimu v Kijevu”.

Rusija sprejela povračilne ukrepe tudi zaradi tega, ker Slovenija pošilja domnevno vojaško pomoč “nacističnemu režimu v Kijevu”.

Rusko zunanje ministrstvo je danes slovenskemu odpravniku poslov izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi zmanjša za štiri osebe, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v odzivu zapisali, da so nad odločitvijo Rusije negativno presenečeni.

Po poročanju ruskega Tassa so na ministrstvu izpostavili, da je to odgovor na sovražne poteze, ki jih je Ljubljana že prej umaknila in zmanjšala tudi število zaposlenih na ruskem veleposlaništvu. Zdaj Moskva od njih zahteva, da odpustijo štiri zaposlene iz Rusije, za to pa imajo deset dni.

“Kot odgovor na neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in poslabšanjem pogojev njegovega delovanja, je bila slovenskemu diplomatu izročena nota z zahtevo, da v desetih dneh zmanjša število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe,” so sporočili z ruskega ministrstva.

Pravijo, da so veleposlaniku ugovarjali tudi zato, ker slovenski voditelji za vojne zločine v Ukrajini krivijo Rusijo, moti pa jih tudi dejstvo, da Slovenija pošilja vojaško pomoč “nacističnemu režimu v Kijevu”.

“Na podlagi načela vzajemnosti je bila sprejeta tudi odločitev, da se prilagodijo pogoji delovanja slovenskega diplomatskega predstavništva v Moskvi glede na položaj, v katerem se je znašlo naše veleposlaništvo v Ljubljani,” so dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na koncu spomnijo, da se je slovensko vodstvo 5. aprila odločilo, da se število zaposlenih na ruskem veleposlaništvu izenači s številom slovenskih zaposlenih v Rusiji.

 

COMMENTS

Wordpress (0)