Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da Turčija ni “naklonjena” vstopu Finske in Švedske v Nato – TOPNEWS.si

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da Turčija ni “naklonjena” vstopu Finske in Švedske v Nato

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da Turčija ni “naklonjena” vstopu Finske in Švedske v Nato

Zakaj se Turčija ne strinja z vstopom Finske in Švedske v Nato in zakaj je to pomembno piše The Washinton Post, ki v daljši analizi odgovarja na vprašanja: Kaj je Turčija rekla o vstopu Finske in Švedske v Nato;
Zakaj Turčija ne želi Finske in Švedske v Natu?; Ali lahko Turčija da veto na članstvo Finske in Švedske v Natu?

Finski in švedski uradniki so v zadnjih dneh izjavili, da se nameravajo pridružiti Natu, navajajoč rusko invazijo na Ukrajino. Toda njihov sprejem v zavezništvo zahteva soglasno soglasje med članicami in vodja ene od takšnih držav – turški predsednik Recep Tayyip Erdogan – je izrazil obotavljanje glede obeh držav .

Erdogan je v petek dejal, da Turčija ni “naklonjena” možnosti, da se Finska in Švedska pridružita NATO, Organizaciji Severnoatlantske pogodbe. “Spremljamo dogajanje s Švedsko in Finsko, a nimamo naklonjenih misli,” je dejal novinarjem. Švedska in Finska bi se lahko uradno pridružili skupini že ta teden.

Toda Turčija ni dejala, da bi vložila veto na članstvo držav, v nedeljo pa je njen zunanji minister postavil več pogojev za njeno podporo, vključno s tem, da nordijski narodi tudi v svojih državah prenehajo s tem, kar je imenoval podpora “terorističnim organizacijam”. kot prepoved izvoza v Turčijo.

V soboto je svetovalec Erdogana za Reuters dejal: “Ne zapiramo vrat. Toda to vprašanje v bistvu postavljamo kot vprašanje nacionalne varnosti Turčije. Turški Erdogan izraža skepticizem glede vstopa Švedske in Finske v Nato

Zakaj Turčija ne želi Finske in Švedske v Natu?

Erdogan je trdil, da sta Švedska in Finska “doma številnih terorističnih organizacij”, pri čemer je mislil predvsem na militantno Kurdistansko delavsko stranko ali PKK.

PKK je kurdska gverilska skupina, ki se je v delih Turčije borila proti desetletja trajajoči separatistični vstaji. Združene države so jo leta 1997 označile za teroristično organizacijo .

ZDA in Švedska sta zbudili Erdoganov gnev zaradi podpore milici, povezani s PKK, v Siriji, kjer se je skupina borila proti Islamski državi. Turčija je ZDA očitala februarja lani, Ankara pa je zaradi tega dva meseca pozneje poklicala švedskega veleposlanika v Turčiji.

Erdogan, čigar neortodoksni pogledi na razmerje med obrestnimi merami in inflacijo so privedli do gospodarskih pretresov , se najkasneje leta 2023 sooča z bojem za ponovno izvolitev, njegovi komentarji pa bi lahko bili deloma namenjeni nacionalističnim volivcem, ki nasprotujejo kakršni koli prilagoditvi s PKK.

Turčija je objavila druge pritožbe glede Švedske in Finske, vključno z zaskrbljenostjo glede varnostnih jamstev in blokiranega izvoza orožja v Turčijo.

Ali lahko Turčija da veto na članstvo Finske in Švedske v Natu?

Za sprejem Finske in Švedske v zavezništvo je potrebna soglasna podpora vseh 30 držav članic Nata , da bi Turčija lahko nasprotovala in preprečila pristop. Vendar so se Stockholm, Helsinki in Ankara v zadnjih dneh pogovarjali, da bi rešili vprašanja.

Združene države, ki imajo v zavezništvu izjemno vlogo, so dejale, da imajo široko podporo nordijskim državam, da se pridružijo Natu. Karen Donfried, pomočnica državnega sekretarja za evropske in evroazijske zadeve, je opozorila, da Erdogan ni uradno izjavil, da bo deloval proti Švedski in Finski. Novinarjem je dejala: “Ni mi jasno, ali Turčija pravi, da bo nasprotovala švedski prošnji.”

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v petek dejala , da “ni dvoma” o podpori večine članic Nata, in dodala, da si Bidenova administracija “dela na razjasnitvi stališča Turčije”.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v odgovoru na vprašanja o stališču Turčije izrazil prepričanje, da se bo zavezništvo hitro razvijalo.

“Turčija je jasno povedala: njihov namen ni blokirati članstva,” je dejal novinarjem v nedeljo. “Zato sem prepričan, da bomo lahko obravnavali pomisleke, ki jih je Turčija izrazila, na način, ki ne bo odložil pristopnega procesa.”

COMMENTS

Wordpress (0)