Ekskluzivno – Objavljamo najbolj vroč dokument v državi, integralno verijo koalicijskega sporazuma med Gibanjem Svoboda, Socialnimi demokrati in Levico – TOPNEWS.si

Ekskluzivno – Objavljamo najbolj vroč dokument v državi, integralno verijo koalicijskega sporazuma med Gibanjem Svoboda, Socialnimi demokrati in Levico

Ekskluzivno – Objavljamo najbolj vroč dokument v državi, integralno verijo koalicijskega sporazuma med Gibanjem Svoboda, Socialnimi demokrati in Levico

Čeprav že tri dni beremo, kaj naj bi pisalo v koalicijski pogodbi oziroma bolj natančno koalicijskem sporazumu  in poslušamo odzive nanj pa v javnost še ni imela možnosti , da bi se se seznanila z integralnim dokumentom.

Na Topnews.si zato prvi objavljamo integralno verzijo dokumenta z naslovom:  “V Kakšni Sloveniji želimo živeti v letu 2030 in podnaslovom – Vizija 2030”. Gre za 85 strani dolg dokument treh koalicijskih strank Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov. Koalicijski sporazum je parafiran, Gibanje Svoboda in SD sta vsebino sporazuma že potrdili na organih stranke, medtem, ko naj bi ga Levica potrdila na strankarskem  referendumu do ponedeljka. Levica istočasno odloča tudi o vstopu v koalicijo Roberta Goloba.

Koalicijska sporazum  predvideva odprava dohodninskih sprememb, preoblikovanje fiskalnega pravila, sprememba načrta za okrevanje. Prav tako je predvidena regulacija cen, dvig minimalne plače, vrnitev k socialnemu dialogu, reševanje stanovanjske krize.

Koalicijska pogodba prihodnje vlade med zunanjepolitičnimi prioritetami izpostavlja predvsem krepitev podpore razvojne usmerjenosti EU in zelene prihodnosti. Podpirali bodo bolj ambiciozno in učinkovito skupno zunanjo in varnostno politiko EU. Za razliko od predhodne vlade med prioritetami ni več krepitve odnosov z državami Višegrajske skupine.

Na področju zdravstva med drugim predvideva izhodno covidno strategijo, interventni zakon in dovoljeno rabo konoplje v medicinske namene. Popoldansko delo zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih pa bi s spremembo zakona odpravili.

Na področju kulture so v koalicijski pogodbi med prednostnimi nalogami odprava najbolj spornih političnih odločitev na področju kulture, ohranitev in razvoj neodvisnih medijev, prenova in modernizacija sektorja ter prenova kulturne politike, izboljšanje socialnega položaja samozaposlenih v kulturi in zagotavljanje višjih programskih sredstev.

Koalicija Gibanja Svobode, SD in Levice želi povrniti integriteto politiki in neodvisnim institucijam. V procese odločanja bo vključena civilna družba in stroka. Zagotovili bodo neodvisnost sodstva, zavzemajo se tudi za decentralizacijo države, so zapisali v usklajenem besedilu koalicijske pogodbe.

Bodoči koalicijski partnerji Gibanje Svoboda, SD in Levica se zavzemajo za odpravo prekarnosti, dvig minimalne plače na 800 evrov neto, dvig minimalne pokojnine pa na 700 evrov. Napovedujejo pokojninsko reformo in sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi.

Koalicija v nastajanju se v programskem delu koalicijske pogodbe zavezuje k posodobitvi in nadgradnji javnega izobraževanja skozi proces oblikovanja nove bele knjige. Napovedujejo tudi dvig javnih sredstev za visoko šolstvo do leta 2026 na vsaj 1,5 odstotka BDP, posebno pozornost bodo namenili zaustavitvi bega možganov in privabljanju talentov.

Šport bo v prihajajoči novi vladi sodil pod novo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, del pa bo še vedno pod izobraževanjem. V besedilu koalicijske pogodbe med drugim navajajo nov nacionalni program športa, sistemski pristop k urejanju statusnih pravic športnikov, okrepitev telesne dejavnosti mladih in spodbujanje razvoja športa za vse.

Stranke bodoče koalicije v usklajenem programskem delu koalicijske pogodbe med prioritetami na področju sociale navajajo boj proti revščini in socialni izključenosti. Zavezujejo se, da bodo pri oblikovanju socialnih politik upoštevali problem draginje, spoštovali socialni dialog in oblikovali sistem integracije migrantov v družbo.

Rezilno žico in tehnične ovire bodo umaknili do konca letošnjega leta, prosilcem za azil pa naj bi omogočili varnejše migracijske poti, učinkovite azilne postopke in spoštovanje človekovih pravic.

1652862042-koalicijska-pogodba-tekst
165259808985444

s

COMMENTS

Wordpress (0)