“Moje ime z zaposlitvijo generala Toneta Krkoviča na GEN-i nima nič. Tja mu je pomagal lastnik tudi Janši znane jahte” – Ko se Bojan Požar opraviči Lojzetu Peterletu – TOPNEWS.si

“Moje ime z zaposlitvijo generala Toneta Krkoviča na GEN-i nima nič. Tja mu je pomagal lastnik tudi Janši znane jahte” – Ko se Bojan Požar opraviči Lojzetu Peterletu

“Moje ime z zaposlitvijo generala Toneta Krkoviča na GEN-i  nima nič. Tja mu je pomagal  lastnik tudi Janši znane jahte” – Ko se Bojan Požar opraviči Lojzetu Peterletu

Lojze Peterle kot vsako leto tudi letos tradicionalno organizira srečanje ministrov svoje vlade, prve slovenske demokratično izvoljene vlade, ki izvedlo tudi osamosvojitev Slovenije. Tako se bo njegova ministrska ekipa zbrala danes  ob 13.30 v Šentjerneju. Na srečanje vsako leto pride kakšen manj. Od njegovih 27 ministrov, je še živih 17. »Vsaj deset ali enajst se nas bo dobilo,« je dejal Peterle.

Vabilo je poslal tudi aktualnemu premierju Janezu Janši, ki je bil v njegovi vladi obrambni minister, vendar vabila ni potrdil. »Mislim, da ga ne bo. Zanimalo ga je, če bo Golob kakšno zaigral na orglice, ampak on ima boljši inštrument, ker ima orgle,« se je  kot poroča revija Reporter pošalil Peterle.

Po srečanju bo ob  19. uri zvečer v kulturnem centru v Šentjerneju okrogla miza na bo gost skupaj z brigadnim generalom Tonetom Krkovičem in prvim predsednikom državnega sveta Tonetom Hrovatom.

Tam naj bi tudi odgovoril na včerajšnji  zapis na portalu Požareport, kjer je Bojan Požar zapisal , da je prav on Krkoviču zrihtal  službo pri Golobu. Glede na pripombo o orglicah, je več kot jasno, kdo je prišepetovalec omenjenega portala. Lojze Peterle se najprej ostro odzval na Twitterju zatem pa še na Facebooku. Bojan Požar pa se mu je opravičil.

“Danes sem se z dobro znanko dobil nekje v Ljubljani na kavi. Ob čakanju je prišel mimo delavec v modri obleki in me med hojo motril. Pozdravil sem ga z “Dober dan.” Presenečen me je vprašal, če ga poznam. Rekel sem, da nisem prepričan, da ga pa z veseljem pozdravim. “A ja Vas poznajem, Vi ste Gôlob!” Tako sem bi danes że drugič spoznan za zmagovalca.
Prvič se je to zgodilo zgodaj zjutraj z objavo “Požareporta”, v kateri mi cenjeni medij pripisuje zaslugo za premik Toneta Krkoviča od Janše h Golobu. Na podtikanja in laži še vedno prizdeto reagiram, moja, že omenjena znanka, pa je z nasmehom dejala. “Sploh se ne sekiraj. Zahvali se Požarju, da te je enkrat plasiral na stran zmagovalcev. To je tapravo.”
Hvala, dobra znanka, tudi tako bi se dalo gledati, ampak bom vseeno nekaj zapisal, ker se mi ne zdi, da gre za nedolžno grdobijo.
V trših časih sem vodil med drugim “šolo za novinarje”, v kateri smo se učili natančnega branja, tudi tistega med vrsticami. Razumel sem, da me je medij plasiral v “najbolj prikrivano ozadje Golobove vlade”, takorekoč zarotnika. Medtem, ko je v zapisu marsikaj uvedeno z “naj bi” in “menda”, take varovalke mene ne pokrivajo. Iz zapisa nepoučeni lahko kupi idejo, da sem jaz spravil Krkoviča na GEN-i, beri k Robertu Golobu.
Tisti, ki redno gledajo Tarčo na nacionalki, pa še pomnijo, da je bilo pred časom tudi z imenom povedano, da je pri službi Krkoviču na GEN-i pomagal lastnik neke jahte, znane tudi Janezu Janši. Ker sem prepričan, da medij kot Požareport loči med dejstvom in izmislekom, lahko današnjo jutranjo objavo spravim lahko samo v rubriko “diskreditacije”.
Ne vidim potrebe, da se branim, ker se lahko vsak sam prepriča, kaj je res. Me pa skrbi metoda, ki se seveda dogaja na začetku sitnega opozicijskega časa in nove volilne predkampanje. Bolje bi bilo, če bi se Janša in Krkovič pogovorila, razčistila, se spravila, namesto da ta odnos valovi s konceptom sovražnika. To velja tudi za sodelovanje nas treh v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, kjer kot predsednik ne bom dovolil strankarsko ali kako drugače motiviranega prangerja. V VSO (katerega predsedovanje ni bila moja ideja) so dobrodošli vsi, ki jim vrednote osamosvojitve nekaj pomenijo, s predpostavko osebne svobode pri ocenjevanju kogarkoli in karkoli. Sicer ostajm ponosen, da sem z Janezom in Tonetom sodeloval pri uresničitvi zgodovinskega cilja, oba spoštujem, obema sem hvaležen za izjemen prispevek k osmosvojitvi.
Zdaj pa še malo h Golobu, ki sem ga osebno srečal prvič lani spomladi ob pripravah na prazovanje dneva državnosti. Vesel sem, da smo v Šentjerneju in Šmarjeti praznovali delovno, kot smo rekli in postavili v ospredje “zeleno transformacijo” kot novo skupno temo (z mislijo na osamosvojitev) in da je Robert Golob, kot eden od nosilcev in izvajalcev novih zelenih konceptov sodeloval. Menili smo, da moramo biti zeleni vsi, če hočemo uspeti. Podpisali smo ob eminentni šentjernejski udeležbi tudi deklaracijo o sodelovanju. Zakaj se je Janša po izkušnji z žaganjem Jankoviča v primeru Goloba odločil za ponovitev vaje, mi še ni jasno. S tem ga je katapultiral v politiko in Golob mu lahko hvaležno postavi spomenik.
Glede trenutne in prihodnje situcije mimogrede še tole: Ne mislim nič grmeti in navijati (za NSi seveda), vsaj do takrat, dokler “desna stran” ne bo opravila analitične (samo)refleksije in se odločila za novo strategijo, ki bo lahko uspešna, če bo v resnici pomladna, ne samo programsko, voditeljsko, tudi kulturno in razpoloženjsko. Sveži kazalci krivde v smeri Krkoviča in moje malenkosti so usmerjeni v napačne grešne kozle. Ta metoda ne bo prinesla pomladne odjuge in rasti.
Ne glede na to, ali bo do prej omenjene refleksije (sploh) prišlo, lahko glede Lojzeta Peterleta računate na znano načelnost in praktično ravnanje. Kot vsem drugim doslej, bom tudi novemu predsedniku vlade na razpolago, kadar bo šlo za državne interese, saj bo predsednik vlade vse Slovenije, ne društva prijateljev netopirjev (Ivo Boscarol, oprosti). Te dni sem bil v Bruslju in zvedel za zadeve, ki jih ne širijo PR službe, za katere bi bilo dobro, da jih ve tudi bodoči mandatar. Pa ne mislim na nedopustno dejstvo, da nekateri naši državljani v Bruslju niso mogli voliti, ker glavnega mesta EZ niso dosegle naše glasovnice.
Ostajam zvest načelu skupnega dobrega, spoštovanju dugega in drugačnega in sem za sodelovanje (da bodo konstruktivni, so rekli tudi v SDS), kadar gre za skupen interes za skupno dobro. O tem, kaj pa je konstruktivno, imam seveda svoje mnenje. Ker je vojna v Ukrajini “evropskemu zelenemu dogovoru” prinesla nov okvir in nove izzive, in ker se s tem močno ukvarjam, bi bil vesel, če bi si predsednik vlade vzel kmalu čas za pogovor. Ne zato, ker je na začetku nove politične poti dejal “malo levo, malo desno”, ampak ker moramo “zeleno prihodnost” definirati in delati zanjo skupaj. Ne moremo biti zeleni en mandat, v drugem pa ne.
Lahko se zgodi, da bom še kdaj “opažen” z Golobom. Če se mu bo zdelo vredno srečati se z menoj, predlagam, da se v izogim novim jutranjim “odkritjem” srečava v lokalu javnega značaja. Sicer pa bi mu rad, spoštujoč staro navado, prvih sto dni dal mir. Ker pa vlada še ni potrjena, še ne štejemo, zato sem se včeraj lahko javno vprašal, ali je smiselno, da se dodaja šport zaradi strankarskih interesov h gospodarstvu.
Za kritiko bo še veliko prilike in časa, ne mi pa zameriti, če me tudi v tej situaciji zanima, kaj lahko storimo skupaj. Bolj me zanima sinergija kot alergija. Zato sem tudi, za nekatere nedopustno, za druge pozdrava vredno, predlagal naj prvi dve stranki stopita skupaj. Bog ve, kdaj bo še taka prilika, da bi vsaj za glavne zadeve najbolj vplivni stranki rešavali tudi zadeve, za katere je potrebna ustavna večina. To bi ljudje veliko bolj pozdravili, kot dodatna leta slike in uveljavljanja moči, kot se je to dogajalo zadnji dve leti.
To pišem tudi s hvaležnim spominom na Ivana Omana, ki je že zdavnaj poudaril, da lahko nekatere zadeve uredita skupaj samo desna in leva stran skupaj. Ko bomo ob 17 h odkrivali spominsko ploščo Ivanu Omanu, prvemu oraču slovenske politične pomladi, bom mislil na “zedinjeno Slovenijo”. Ni samo potrebna, verjamem, da je tudi mogoča.
Naslednji zapis pa bo o Marcelu Štefančiču,” je na svojem Facebook profilu zapisal Lojze Peterle.

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)