(V ŽIVO) Poslanci Gibanja Svoboda pred jutrišnjo ustanovno sejo “vadili glasovanje” – Med njimi veliko novincev, ki so v “labirintih” državnega zbora na Šubičevi le s težavo našli toaletne prostore – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Poslanci Gibanja Svoboda pred jutrišnjo ustanovno sejo “vadili glasovanje” – Med njimi veliko novincev, ki so v “labirintih” državnega zbora na Šubičevi le s težavo našli toaletne prostore

(V ŽIVO) Poslanci Gibanja Svoboda pred jutrišnjo ustanovno sejo “vadili glasovanje” – Med njimi veliko novincev, ki so v “labirintih” državnega zbora na Šubičevi le s težavo našli toaletne prostore

V parlamentu je bilo danes živahno. Čeprav je bil napovedan le fototermin pred prvim srečanjem poslanske skupine Gibanja Svoboda   so  poslanci zasedli veliki salon, ki je sicer namenjen za seje več matičnih odborov. Veliki salon je bil zapolnjen do zadnjega sedeža saj ima poslanska skupina Gibanja Svoboda kar 41 poslancev.

Zbrane je nagovoril Matej Arčon,  ki je že bil mestni svetnik in podžupan Mestne občine Nova Gorica, leta 2010 pa je postal župan novogoriške občine in občino vodil dva mandata. Bil je tudi član državnega sveta. Zaenkrat je še generalni sekretar Gibanja Svoboda v ministrskem kabinetu pa bo minister brez listnice pristojen za slovence po svetu.

Pred mikrofone sta sicer stopila najmlajši Lenart Žavbi  in najstarejši poslanec Miroslav Gregorič , ki bo tudi vodil jutrišnjo ustanovno sejo državnega zbora. Miroslav Gregorič najstarejši poslanec v novem sklicu DZ je bil rojen 28. decembra 1948, prihaja iz Ljubljane. Diplomiral je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, magistriral pa na Oregon State University. Najprej je delal na Institutu Jožef Stefan na področju jedrske varnosti, nato pa je bil 12 let direktor Uprave za jedrsko varnost.

Lenart Žavbi najmlajši poslanec v novem sklicu DZ se je rodil 25. septembra 1999 v Ljubljani. Po izobrazbi je diplomirani politolog, trenutno je podiplomski študent.

Sicer pa je dogajanje povezano z jutrišnjo sejo zasenčila vest, da je dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič je umaknil soglasje h kandidaturi za generalnega sekretarja državnega zbora. Namesto tega bo namreč prevzel vodenje kabineta najverjetnejše nove predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.Da bodo Pavšiča predlagali na mesto generalnega sekretarja DZ, so se sicer na ponedeljkovem sestanku dogovorili začasni vodje poslanskih skupin, o predlogu pa naj bi odločali na petkovi ustanovni seji novega sklica DZ.

A je Pavšič soglasje h kandidaturi umaknil. Kot je pojasnil , so namreč v pogovorih ugotovili, da bo “mnogo bolj koristen” v kabinetu prihodnje predsednice DZ. Tako bo postal vršilec dolžnosti vodje njenega kabineta, pristojen bo tudi za komuniciranje. Ob tem je Pavšič poudaril, da se za umik soglasja “niti slučajno ni odločil zaradi pritiskov nasprotne strani”. Njegovi kandidaturi so namreč nasprotovali v SDS in NSi.

Kdo naj bi bil novi kandidat za generalnega sekretarja DZ, še ni znano, zagotovo pa poslanci na petkovi ustanovni seji o tem še ne bodo odločali. Generalnega sekretarja mora sicer DZ imenovati v 30 dneh po ustanovni seji. Na mestu generalne sekretarke tako zaenkrat ostaja Uršula Zore Tavčar.

V prostorih Gibanja Svoboda pa je  danes potekala seja Sveta stranke, ki bo razpravljal o predlogu koalicijske pogodbe. Po koncu seje, ob 18.uri je predvidena izjava predsednika Gibanja Svoboda, ki jo bomo na Topnews.si in You Tube kanalu  Toptv.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)