Turčija je največji evropski proizvajalec sončnih panelov – TOPNEWS.si

Turčija je največji evropski proizvajalec sončnih panelov

Turčija je največji evropski proizvajalec sončnih panelov

Turčija je največji evropski proizvajalec sončnih panelov in četrta na svetu, je dejal minister za energijo in naravne vire Fatih Dönmez in dodal, da je cilj naslednje leto vstopiti med najboljše tri na svetu.

Turčija je več kot potrojila svoje proizvodne zmogljivosti od leta 2002 na več kot 100 GW, delež obnovljivih virov pa je z 38 % poskočil na 54 %. Sončna energija je imela največji skok po letu 2014, s samo 40 MW na več kot 8 GW, so pokazali vladni podatki.

Minister za energijo in naravne vire Fatih Dönmez je dejal, da so rezultati investicij očitni in da cilj ni le povečati delež obnovljive energije, temveč tudi lokalizirati tehnologijo. Stopnja lokalizacije v domačih vetrnih elektrarnah je po ocenah med 60 % in 65 %.

Vlada zahteva od razvijalcev projektov, da pridobijo skoraj tri četrtine opreme in storitev doma, da bi podprli industrijo. V kombinaciji s subvencijami za projekte obnovljive energije, ki se večinoma dodelijo na dražbah, spodbuja proizvajalce sončnih kolektorjev in vetrnih turbin, da začnejo ali razširijo poslovanje v državi.

Minister Fatih Dönmez je razkril ambicijo, da bi leta 2023 premagal Južno Korejo s proizvodnimi zmogljivostmi sončnih panelov, medtem ko vladne ocene kažejo, da Turčija ne bi dosegla cilja.

COMMENTS

Wordpress (0)