Srbija si prizadeva za novo zeleno energetsko politiko – TOPNEWS.si

Srbija si prizadeva za novo zeleno energetsko politiko

Srbija si prizadeva za novo zeleno energetsko politiko

Srbija si prizadeva za novo energetsko politiko, ki bo vključevala večjo uporabo obnovljivih virov energije, pa tudi prednostno pravico pri prodaji zelene energije, ki jo proizvajajo elektrarne na njenem ozemlju.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je nova energetska politika ena od petih ključnih točk na dnevnem redu reform v državi, skupaj s podnebnimi ukrepi in varstvom okolja.

Dejal je, da bosta Norveška in deloma Velika Britanija pomagali Srbiji pri razvoju nove energetske politike, katere priprava bo zahtevala široko razumevanje tega, kar je pred nami.

Elementi nove politike po njegovih besedah ​​vključujejo povečanje rabe obnovljivih virov energije, ustvarjanje pogojev za integracijo tovrstnih energentov v sistem, kar vključuje gradnjo črpalnih hidroelektrarn, pa tudi skrb za proizvodnjo zelene energije

Dejstvo, da je trg liberaliziran, je po njegovih besedah ​​odlično, a Srbija mora zagotoviti, da so njeni viri, kot je veter, izkoriščeni in da energija ostane v državi.

Srbija mora zagotoviti vsaj prednostno pravico do nakupa zelene energije, proizvedene na njenem ozemlju, ki je trenutno nima, je dejal. “Če uporabljate naš vir, potem mora energija najprej končati v Srbiji, ker jo potrebujemo, potem pa jo lahko izvozite,” je pojasnil Vučić in dodal, da to velja tudi za sonce.

COMMENTS

Wordpress (0)