(V ŽIVO) Danes znano kako globok je kadrovski bazen nove koalicije – Največja neznanka, ki ostaja skrita do zadnjega, je ime finančnega ministra – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Danes znano kako globok je kadrovski bazen nove koalicije – Največja neznanka, ki ostaja skrita do zadnjega, je ime finančnega ministra

(V ŽIVO) Danes znano kako globok je kadrovski bazen nove koalicije – Največja neznanka, ki ostaja skrita do zadnjega, je ime finančnega ministra

Po srečanju prvakov Gibanja Svoboda Roberta Goloba, SD Tanje Fajon in Levice Luke Mesca je danes po več krogih koalicijskih usklajevanj pričakovati odločitev o končnem številu ministrstev in razdelitvi resorjev, znani naj bi bili tudi ministrski kandidati. V pogajanjih naj bi sicer SD pripadli štirje resorji, Levici pa trije.

Za zdaj ni znano, kolikšno bo končno število ministrstev, po Golobovih napovedih pa bodo krepili področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. V kakšni obliki bodo in ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva ali pa bodo omenjena področja krepili kot del obstoječih, še ni povsem jasno, se pa, kot kaže, v novi vladi obeta več resorjev kot doslej.

Največja neznanka, ki ostaja skrita do zadnjega, je ime finančnega ministra. Katero koli ime, ki se je v zadnjih dneh pojavilo, so v Gibanju Svoboda kategorično zanikali. Interpretacije so različne – od tega, da se tudi tu Golob odloča med dvema ali več kandidati, do tega, da primernega kandidata do zadnjega nima oziroma ni imel.

Po zadnjih podatkih naj bi bil minister za podnebno politiko, kar bi vključevalo tudi energetiko, Bojan Kumer iz energetskih vod.

Je pa v javnosti  medtem zaokrožilo  nekaj možnih ministrskih kandidatov. Vodenje zunanjega ministrstva se obeta Fajonovi. Luka Mesec, ki je doslej veljal za kandidata za ministrstvo za socialne zadeve, verjetni kandidat za nov resor, imenovan za solidarno prihodnost, kamor bi sodili tako področji dolgotrajne oskrbe kot stanovanjske politike.

Kombinatorika bo še razjasnila imena ministrov za javno upravo, kohezijo, kmetijstvo, tudi šolstvo, kjer se Mateja Vatovca v zadnjih kombinacijah ne omenja več. Šlo naj bi v kvoto Gibanja Svoboda, kandidatka naj bi bila ženska. Po naših podatkih je bila v imenu Gibanja Svoboda na pogajanjih Amalija Žakelj s primorske univerze.

Zdravstveno ministrstvo bi po Golobovih dozdajšnjih napovedih prevzel zdravnik Danijel Bešič Loredan, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič.

Med možnimi ministrskimi kandidati omenjajo še nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar na čelu notranjega ministrstva. Milana Cvikla se omenja kot ministra za gospodarstvo, omenjeni resor pa je pripravljen prevzeti tudi šef Duola Dušan Olaj, a čaka na morebitno izbiro stranke, enako se menda kot minister vidi Matjaž Han  Na čelu obrambnega ministrstva Antona Grizolda, na ministrstvu za kulturo Asto Vrečko, med možnimi kandidati za pravosodnega ministra pa Gregorja Strojina, Andrejo Katič in Dominiko Švarc Pipan.

Ministrski stolček naj bi v 15. slovenski vladi zasedla tudi predsednika iz parlamenta izpadlih LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Šarca se najpogosteje omenja na čelu resorja za regionalni razvoj, pa tudi obrambnega resorja, Bratuškovo pa na mestu ministrice za medgeneracijsko solidarnost, a tudi na mestu ministrice za infrastrukturo.

Levosredinski trojček želi sicer vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

Današnja sestanke šefov koalicijskih strank se bo predvidoma začel ob 14 uri. Izjave predsednikov pred in po sestanku bomo prenašali na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si bomo prenašali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)