A smo že v tretji svetovni vojni? – Američani priznavajo, da so aktivno sodelovali tudi v napadu na poveljniško ladjo črnomorske flote križarko Moskva – TOPNEWS.si

A smo že v tretji svetovni vojni? – Američani priznavajo, da so aktivno sodelovali tudi v napadu na poveljniško ladjo črnomorske flote križarko Moskva

A smo že v tretji svetovni vojni? – Američani priznavajo, da so aktivno sodelovali tudi v napadu na poveljniško ladjo črnomorske flote križarko Moskva

Potem, ko so včeraj vodilni ameriški mediji poročali o tem, da američani aktivno sodelujejo pri pobijanju ruskih generalov, so danes potrdili tudi informacijo, da ZDA so zagotovile obveščevalne podatke, ki so Ukrajini pomagali potopiti rusko vojno ladjo Moskva.

ZDA so prejšnji mesec posredovale informacije, ki so ukrajinskim silam pomagale locirati in potopiti vodilno ladjo ruske črnomorske flote poroča New York Times. Novice sta  potrdila  tudi CNN in Washington Post.

Združene države so Ukrajini posredovale obveščevalne podatke, ki so Kijevu pomagali dodati: identificirati, napadti in potopiti vodilno ladjo ruske črnomorsk

Ladja je potonila, potem ko sta jo 14. aprila zadeli dve ukrajinski križarski raketi in tako zadali velik udarec ruski vojski. Epizoda, o kateri je prvi poročal NBC News, odraža vse bolj nagnjeno držo Bidenove administracije, ko gre za izmenjavo obveščevalnih podatkov z Ukrajino, kar je del širšega političnega premika v smeri pomoči Ukrajini, da odločno premaga Rusijo na bojišču in znatno oslabi njeno vojsko.

Postavlja pa se tudi vprašanja o tem, kakšne so rdeče črte za ZDA in Rusijo, ko gre za ameriško vojaško podporo Ukrajini. ZDA so ukrajinskim silam že mesece zagotavljale obveščevalne podatke o premikih ruskih vojakov v Ukrajini, vključno s prestreženimi sporočili o ruskem vojaškem načrtovanju. Ukrajini zagotavlja tudi informacije o pomorskem ozaveščanju, ki državi omogočajo boljše razumevanje grožnje, ki jo predstavljajo ruske ladje v Črnem morju, od katerih mnoge izstreljujejo rakete na ukrajinsko ozemlje.

Vendar pa obstajajo tudi jasne meje glede tega, kaj si bodo ZDA delile, je za CNN povedalo več virov. Na primer, ZDA so Ukrajini doslej zavrnile posredovanje informacij o morebitnih ciljih znotraj same Rusije. Medtem ko obveščevalni podatki, ki jih ZDA delijo o premikih ruskih vojakov v Ukrajini, lahko vključujejo podrobnosti, kot so vozila in vrste osebja na določeni lokaciji, ZDA Ukrajini niso posredovale obveščevalnih podatkov o tem, kje so določeni ruski vojaški voditelji, so povedali uradniki.
“Ne zagotavljamo obveščevalnih podatkov o lokaciji višjih vojaških voditeljev na bojišču ali sodelujemo pri odločitvah ukrajinske vojske o ciljanju,” je novinarjem v četrtek dejal tiskovni sekretar Pentagona John Kirby. Kirby je za ameriške medije  dodal, da “Ukrajina združuje informacije, ki jih mi in drugi partnerji posredujemo, z obveščevalnimi podatki, ki jih sami zbirajo na bojišču, nato pa se sami odločajo in sami ukrepajo,” poroča CNN.

 

COMMENTS

Wordpress (0)