Dimitrij Pesokov ugibanja medijev, da bo Putnin napovedal vojno Ukrajini označil za “smeti” – “Posebna vojašaka operacija” pa naj bi se po ukrajinskih obveščevalnih podatkih končala do septembra – TOPNEWS.si

Dimitrij Pesokov ugibanja medijev, da bo Putnin napovedal vojno Ukrajini označil za “smeti” – “Posebna vojašaka operacija” pa naj bi se po ukrajinskih obveščevalnih podatkih končala do septembra

Dimitrij Pesokov ugibanja  medijev, da bo Putnin napovedal vojno Ukrajini označil za “smeti” –  “Posebna vojašaka operacija” pa naj bi se po ukrajinskih obveščevalnih podatkih končala do septembra

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. aprila zaradi strahu pred velikimi žrtvami med ruskimi vojaki preklical operacijo za vdor v jeklarno Azovstal in namesto tega ukazal popolno blokado ukrajinskih sil, ki se  skrivajo na območju železarne.

Poleg vprašanja o ruski strategiji v Mariupolu je tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov nedavno komentiral tudi poročila zahodnih medijev, ki trdijo, da bi predsednik Putin lahko ukazal množično mobilizacijo v Rusiji 9. maja, na dan, ko država praznuje svojo zmago v drugi svetovni vojni.

Tiskovni predstavnik Kremlja je te trditve zavrnil kot “smeti”, novinarjem pa je zagotovil, da Putin ne namerava napovedati vojne Ukrajini.

Peskov je obžaloval tudi pomanjkanje napredka v pogovorih med Rusijo in Ukrajino in ukrajinsko vodstvo obtožil, da nenehno spreminja svoje stališče. Dodal je, da Moskva ni prepričana, ali bodo pogajanja obrodila kakšne sadove.

Na vprašanje o šestem krogu sankcij EU, ki naj bi ga predstavniki vseh 27 držav članic sprejeli še ta teden, je Peskov dejal, da so sankcije dvorezen meč in da bodo morali evropski državljani  plačati ceno sankcij.

Tiskovni predstavnik predsednika Putina je komentiral tudi razmere v tovarni Azovstal, kjer po njegovih besedah  “ukrajinski skrajneži poskušajo zavzeti strelske položaje, vendar so ta prizadevanja zatrta”.

“Ruske sile ne napadajo jeklarne Azovstal v Mariupolu, kjer se že več kot mesec skrivajo ukrajinski vojaki  pripadniki neo nacističnega bataljona Azov”, je v sredo novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Po besedah Peskova ruska vojska spoštuje prejšnji ukaz predsednika Vladimirja Putina, naj ne napada elektrarne.

” Ni napada. Vidimo, da se izbruhi pojavijo, ko militanti pridejo ven in prevzamejo orožja. Ti poskusi se precej hitro zatirajo, « je dejal.

V torek je več ruskih in ukrajinskih medijev poročalo, da so po nekaj dneh relativne miru zaradi premirja, ki ga je Moskva razglasila, da bi zagotovila evakuacijo civilistov z območja, v in okoli velikanske jeklarne izbruhnili spopadi.

Po teh poročilih so tovarno Azovstal prestrelili s topništvom in zračnim bombardiranjem. Zdi se, da to potrjujejo nepreverjeni posnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih in prikazujejo oblake dima, ki se vali iz objekta.

Ljudska republika Doneck je trdila, da so ukrajinska vojska in borci Azov, ki so se skrivali v industrijskem objektu, izkoristili zatišje spopadov, ki jih je zagotovilo premirje za evakuacijo, da bi zasedli nove položaje.

Moskva trdi, da njene sile zdaj nadzorujejo celotno pristaniško mesto Mariupol, razen tovarne Azovstal, ki se ponaša z obsežno mrežo utrjenih bunkerjev in predorov iz obdobja hladne vojne, kjer so ukrajinske čete oblegane več kot mesec dni.

Glavni obveščevalni oddelek ministrstva za obrambo Ukrajine pravi, da ruska vojska širi informacije, ki kažejo, da bi se vojna v Ukrajini lahko nadaljevala do septembra letos. “Med okupatorsko vojsko se širi informacija, da je izraz t.i “Posebne vojaške operacije” do septembra 2022, “po poročanju ukrajinske obveščevalne službe.

Medtem se po poročanju ukrajinskih obveščevalnih služb Ruska federacija pripravlja na prevzem okupiranih ukrajinskih držav. Rusija razmišlja o možnosti vključitve okupiranih ozemelj na jugu Ukrajine v začasno okupirani Krim in razmišlja o nadaljnji integraciji v ruski gospodarski prostor, trdi ukrajinska obveščevalna služba.

COMMENTS

Wordpress (0)