(VIDEO) Umrl je tovariš Tito! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Umrl je tovariš Tito!

(VIDEO) Umrl je tovariš Tito!

Tako je po vseh jugoslovanskih televizijah bilo 4. maja 1980 posredovano sporočilo o preminutju maršala Josipa Broza – Tita. Smrt je bila posledica njegove večmesečne agonje zaradi zamašitve velike arterije v njegovi levi nogi. Toda kam lahko datumsko postavimo direktni začetek teg dolgotrajnega in mučnega umiranja? Poglejmo!
Ob petih popoldne, dne 25. decembra 1979, se je nad njim opravljala redna fizioterapetvska terapija in to v prijetnem okolju tople sobe v pritličuje Titove rezidence v Karadžordževem. Fizioterapevt in maserka Radojka Grbić, zaradi nje in še bolj njene sestre Darijane je, dokler sta bila zakonca Broz še skupaj, patološko ljubosumna Jovanka celo grozila, da bo Darijano zadavila, sta postavljala elektrode na ledvični del Titovega hrbta. Na udobnem divanu je jugoslovanski despot ležal na trebuhu in dremuckal ob tiho vrteni melodiji njemu tako ljube Tereze Kesovije. Utrip in pritisk sta bila normalna. Toda pogled dr. Milomira Stankovića se je prikoval na stopalo leve noge, kajti naenkrat je postalo bledo in na njemu se je jasno videla modrica.
Rahlo je otipal stopalo, da ne bi prebudil Tita in ugotovil, da je stopalo hladno in brez utripa. To je nič več in nič manj pomenilo, da se je velika arterije leve noge zamašila. Potrebno bi bilo bliskovito kirurško ukrepati, toda to se ni zgodilo, čeprav bi to vsekakor podaljšalo njegovo življenje in mu prihranilo počasno in mučno umiranje.
Zakaj se ni takoj primerno ukrepalo? O tem in o celotnem nadaljnjem poteku bolezni, smrti in obdukciji, in še o mnogočem drugem, boste lahko podrobneje prebrali jeseni v dveh novih knjigah Igorja Omerze, prva: Jovanka in Udba – Neukročena trmoglavka, podnaslov Blaznost na Titovem rdečem dvoru in druga: Tito in Udba.
Ob tem naj samo še dodamo, to boste tudi lahko prebrali v omenjenih dveh knjigah, da so vse teorije o tem, kaj je Tito rekel v zadnjih izdihljajih, kako je sprejel duhovnika ipd. iz trte izvite, saj so
bile njegove zadnje besede naslednje: “Šta sve ovo znači?” (Kaj vse to pomeni?). Izgovoril jih je 26. februarja 1980, se pravi dobra dva meseca pred smrtjo. Po teh zadnjih besedah ga je anesteziolog dr. Predrag Lalević uspaval alias spravil v umetno komo, to pa zato ker so mu nato vstavil cev za umetno dihanje v sapnik in je takšno stanje silno neprijetno za bolnika pri zavesti. Iz umetne kome ga niso več zbudili in je bil prehod iz kome v smrt neposreden. No, tudi če ne bi bil v komi, ne bi mogel z dihalno cevjo v sapniku ničesar več povedati in to niti ene same samcate besedice!

 

COMMENTS

Wordpress (0)