(V ŽIVO) “Kaj bo kdo postal”- Danes ob 10. uri tudi uradna koalicijska pogajanja o novi vladi kadrovskem razrezu in o sestavi ministrske ekipe – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Kaj bo kdo postal”- Danes ob 10. uri tudi uradna koalicijska pogajanja o novi vladi kadrovskem razrezu in o sestavi ministrske ekipe

(V ŽIVO) “Kaj bo kdo postal”- Danes ob 10. uri tudi  uradna koalicijska pogajanja o novi vladi kadrovskem razrezu in o sestavi ministrske ekipe

Danes ob 10. uri bodo v prostorih državnega zbora  tudi uradno stekli pogovori o oblikovanju nove vlade. Pogajanja in izjave  bomo na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si prenašali v živo.

Najverjetnejši kandidat za mandatarja predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob bo s potencialnima koalicijskima partnericama, SD in Levico, začel pogajanja o kadrovskem razrezu in sestavljanju ministrske ekipe. Operativno vlado si namreč želi sestaviti še pred počitnicami.

Po zadnjih informacijah bodo na današnjem prvem uradnem sestanku strank Gibanje Svoboda, SD in Levica na mizi konkretna imena kandidatov za ministrice in ministre. Vsaka od strank naj bi predstavila listo osmih do desetih imen, na sestanku pa naj bi nato izbrali najprimernejše kandidate in tudi določili, kdo bodo ministri in katera ministrstva bodo vodili.

Ob tem naj bi po napovedih prihodnjo vlado sestavljal večji delež žensk kot do zdaj, v Golobovi vladi bi tako lahko polovico resorjev vodile ministrice.

Po prvem neuradnem srečanju predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba in predsednice Tanje Fajon so bile napovedi prejšnji teden optimistične. “Če bomo tako nadaljevali, potem bomo vlado res naredili v rekordnem času,” je bil optimističen Golob. “Krasen pogovor, smo na dobri poti,” je dodala Fajonova.

Luka Mesec, koordinator Levice, je zaradi rezultata na volitvah v organih stranke najprej preverjal zaupanje stranke, ki ga je dobil, prejel pa je tudi mandat za pogajanja. “Dobimo se v torek, tudi s stranko SD kot tretjim koalicijskim partnerjem. V torek lahko torej pričakujete že kar konkretne korake na poti v novo vlado,” je bil optimističen Mesec.

 

“Je pa res, 41 poslancev in temu ustrezno število ministrov – na to nismo računali, zato bomo morali kakšno ministrsko ime zdaj še na hitro najti. Ampak zato računamo na ostale stranke, tudi te, ki niso prišle v parlament, da nam s svojimi strokovnimi kadri pomagajo,” je priznal Golob. Tu naj bi potekali pogovori z več strankami, predvsem pa z LMŠ in SAB.

Po zadnjih informacijah v tem primeru ne bi šlo toliko za sodelovanje teh strank, temveč skoraj gotovo za zlitje v Gibanje Svoboda. Temu naj bi bil bližje LMŠ, ki ima dva evropska poslanca, poleg tega pa po oceni virov več kadrov kot Stranka Alenke Bratušek, kjer kot glavni adut vidijo predvsem ali zgolj njo samo.

Še vedno neuradni pa so naslednji kandidati: za zdravstvo Danijel Bešič Loredan, za notranje ministrstvo Tatjana Bobnar in za zunanje ministrstvo pa Tanja Fajon. V zvezi s šolskim resorjem, ki naj bi bil po novem torej razdeljen na dva, omenjajo Igorja Papiča, nekdanjega rektorja ljubljanske univerze. V SD naj bi si poleg zunanjega resorja želeli še resor za delo ali šolstvo, gospodarstvo in pravosodje, ki bi ga lahko vodila Dominika Švarc Pipan.

Čeprav naj bi bili v SD v pogajanjih najtrši oreh, saj da imajo kadre razdelane, pri Golobu pa bi si prej želeli obdelati vsebino, v SD neuradno pravijo, da bo vse razen zunanjega ministrstva še stvar internih razprav v izteku tega tedna.

V kvoto Levice naj bi medtem padla šolstvo in sociala, v katerih naši sogovorniki vidijo Luko Mesca, njegovo namestnico Asto Vrečko pa v kulturi. In še prihodnji sklic državnega zbora: znano je, da bo poslance Gibanja Svoboda v začetku vodil kar Golob, zaradi izkušenj v parlamentu pa se v zvezi s tem mestom že omenjata tudi Janja Sluga in Borut Sajovic.

COMMENTS

Wordpress (0)