Valicon: Skoraj polovica udeležencev volitev v DZ volila taktično, torej stranko, ki ni njihova “iskrena” prva izbira – Največ je v zadnjih dnevih pridobilo Gibanje Svoboda, sledi SDS – TOPNEWS.si

Valicon: Skoraj polovica udeležencev volitev v DZ volila taktično, torej stranko, ki ni njihova “iskrena” prva izbira – Največ je v zadnjih dnevih pridobilo Gibanje Svoboda, sledi SDS

Valicon: Skoraj polovica udeležencev volitev v DZ volila taktično, torej stranko, ki ni njihova “iskrena” prva izbira – Največ je v zadnjih dnevih pridobilo Gibanje Svoboda, sledi SDS

Agencija Valicon je v raziskavi Politikon ugotovila, da je skoraj polovica udeležencev volitev v DZ volila taktično, predvsem v podporo vodilnih strank Gibanje Svoboda in SDS. Skoraj polovica volivcev pa je volila stranko, ki ni njihova iskrena, prva izbira. Velik del volivcev se je po navedbah Valicona odločal v zadnjih dneh.

Kot so na Valiconu napovedovali pred volilno nedeljo, se je velik del volivcev odločal v zadnjih dnevih. Delež teh volivcev je ostal enako visok kot na preteklih volitvah, a je za razliko od volitev 2018 tokrat bistveno vplival na rezultat, so na Valiconu zapisali v sporočilu za javnost.

Največ je v zadnjih dneh pridobilo Gibanje Svoboda, sledi SDS, oba predvsem na račun taktičnega glasovanja. Gibanje Svoboda je doseglo maksimalni možni rezultat, kot so ga ocenili v Valiconovi volilni napovedi pretekli četrtek, kar se do sedaj ni zgodilo še nikoli.

Gibanje Svoboda je uspelo privabiti za sedem odstotnih točk volivcev, ki so spremenili svojo namero, izraženo v zadnjih treh dnevih. Tretjino predstavljajo udeleženci, ki niso najavili gotove udeležbe, ostali dve tretjini pa predstavljajo volivci, ki so sicer še tri dni pred volitvami izražali namero po glasovanju za eno od strank koalicije KUL, ter nesojeni volivci stranke Resni.ca in NSi.

SDS je prav tako dobila nekaj več glasov od t. i. gotovih, zanesljivih glasov, ocenjenih tri dni pred volitvami. Je pa bila manj uspešna pri mobilizaciji taktičnih volivcev, prišli so predvsem iz smeri negotovih udeležencev in nesojenih volivcev NSi, ugotavlja Valicon.

NSi je edina stranka, ki je v zadnjih treh dneh “podarila” nekaj volivcev tako Gibanju Svoboda kot SDS. Edini dve stranki, ki sta nekaj več glasov izgubili na račun nerealizirane udeležbe, sta SD in Levica, njun rezultat bi bil brez te izgube lahko višji za približno od pol do ene odstotne točke.

Izgubljale so praktično vse ostale stranke. LMŠ je odhod taktičnih volivcev odpeljal pod prag, SAB tudi brez tega pojava ni imela možnosti za prestop praga. Če bi se volivci držali svoje iskrene izbire, bi bila sestava državnega zbora precej drugačna, poleg LMŠ so bili v igri za prestop praga parlamenta še Povežimo Slovenijo, Resni.ca in Pirati, ugotavljajo na Valiconu.

Vsak sedmi udeleženec volitev je odločitev o izbrani stranki sprejel na dan volitev, kar 14 odstotkov, slaba polovica med njimi prav ob izpolnjevanju volilnega lističa. Več kot četrtina udeležencev volitev (27 odstotkov) je svojo odločitev sprejelo v zadnjih dnevih pred volitvami.

Dobra tretjina (36 odstotkov) volivcev teden dni pred volitvami še ni bilo odločenih, poleg njih še desetina volivcev, ki so bili sicer odločeni že pred tem in niso izražali možnosti spremembe svoje odločitve, a so prav tako glasovali taktično. Skupaj je tako skoraj polovica udeležencev volitev (46 odstotkov) zatrdila, da so glasovali za stranko, ki ni njihova iskrena prva izbira, temveč so zaradi različnih vzgibov glasovali taktično.

“Post-poll” anketa je anketa, h kateri agencije povabijo vse anketirance, ki so v zadnjem tednu pred volitvami odgovarjali na njihove ankete o volilni nameri. Anketo začnejo izvajati v nedeljo, takoj po zaprtju volišč. Namen “post-poll” analize je neposredna primerjava izražene volilne namere in dejanske izbire na voliščih, med istimi anketiranci. V tokratni “post-poll” analizi Valicona je sodelovalo 2960 anketirancev.

20220426_VALICON

COMMENTS

Wordpress (0)