Torej kakšnih 60 bivših poslancev išče službo, med njimi dva bivša predsednika vlade – Volivci tako rekoč “uzakonili” večinski volilni sistem, saj imata Janša in Golob po številu poslanskih mandatov skupaj absolutno večino ali kar 68 mandatov – TOPNEWS.si

Torej kakšnih 60 bivših poslancev išče službo, med njimi dva bivša predsednika vlade – Volivci tako rekoč “uzakonili” večinski volilni sistem, saj imata Janša in Golob po številu poslanskih mandatov skupaj absolutno večino ali kar 68 mandatov

Torej kakšnih 60 bivših poslancev išče službo, med njimi dva bivša predsednika vlade – Volivci tako rekoč “uzakonili” večinski volilni sistem, saj imata  Janša in Golob po številu poslanskih mandatov skupaj absolutno večino ali kar 68 mandatov

Čeprav so volivci naredili pravi masaker na politični sceni in naredili tako rekoč večinski sitem, saj so vse stranke razen petih, Golobovo Gibanje Svobode, Janševe SDS, Toninove NSI, SD Tanje Fajon in Levice Luka Mesca poslali domov, pa je zanimivo tudi koliko glasov so dobila znana imena oziroma zvezde sedanje sestave parlamenta.

Torej kakšnih 60 bivših poslancev išče službo, med njimi dva bivša predsednika vlade Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Robert Golob je sinoči obljubil , da bo del kadrov  dobil službo v novi vladi in koaliciji. Med 88 novoizvoljenimi poslanci bo po delnih neuradnih izidih nov sklic državnega zbora sestavljalo 28 poslancev aktualne sestave DZ, pet ministrov in dva župana. Poleg tega so bile med izvoljenimi strankami Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica od vsake izvoljeni tudi predsedniki strank.

V Gibanju Svoboda, ki je na nedeljskih državnozborskih volitvah prejelo 34,5 odstotka glasov oziroma 41 poslanskih sedežev, so med drugim župan občine Tržič Borut Sajovic, aktualna poslanka Janja Sluga in poslanec Jurij Lep, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, direktorica koprske občinske uprave Tamara Kozlovič, pa tudi predsednik in podpredsednica stranke Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič.

Med skupno 27 sedeži, ki jih bo SDS imela v novi sestavi DZ, je predsednik stranke Janez Janša in 14 aktualnih poslancev, to so Branko Grims, Danijel Krivec, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Jože Tanko, Anja Bah Žibert, Franc Rosec, Franci Kepa, Tomaž Lisec, Karmen Furman, Bojan Podkrajšek, Franc Breznik, Jožef Lenart in Suzana Lep Šimenko.

Poleg aktualnih poslancev sta bila izvoljena tudi dva ministra – minister za kohezijo Zvonko Černač in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Poleg njih pa tudi podsekretar v službi vlade za digitalno preobrazbo Andrej Hoivik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec ter župan občine Lendava Janez Magyar.

V novo poslansko skupino NSi so bili ponovno izvoljeni trije trenutni ministri – minister za obrambo in predsednik stranke Matej Tonin, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Med osmimi poslanci, ki bodo sedeli v novi sestavi DZ, bodo tudi aktualni poslanci Iva Dimic, Aleksander Reberšek in Jožef Horvat. Osma v novi poslanski skupini bo direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič.

Sedem poslanskih sedežev SD bodo zasedli evropska poslanka in predsednica stranke Tanja Fajon ter aktualni poslanci Predrag Baković, Jani Prednik, Matjaž Han, Bojana Muršič in Meira Hot.

Levico, ki bo v novi sestavi DZ imela pet poslanskih mest, bodo med drugim sestavljali tudi aktualni poslanci Miha Kordiš, Matej Tašner Vatovec in Nataša Sukič ter koordinator Levice Luka Mesec.

Volilna udeležba na nedeljskih parlamentarnih volitvah je bila 69,71 odstotka, kar je največ po letu 2000. Udeležba sicer še ni dokončna, saj bo k izidu treba prišteti še glasove po pošti iz Slovenije in tujine. Po zadnjih delnih, neuradnih podatkih je bilo oddanih 1.179.292 glasovnic, veljavnih jih je bilo 1.168.542, neveljavnih pa 10.750.Največji delež volivk in volivcev se je na volišča odpravil v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je volilo 73,57 odstotka volilnih upravičencev, in volilni enoti Kranj, kjer jih je glasovalo 73,13 odstotka

Več kot 70-odstotna je bila volilna udeležba tudi v volilnih enotah Ljubljana Bežigrad (72,34 odstotka) in Celje (70,68 odstotka). Najmanjša volilna udeležba pa je bila v volilnih enotah Ptuj (64,36 odstotka) in Maribor (66,93 odstotka).

Med volilnimi okraji so najbolj množično volili v okraju Škofja Loka 2, kjer se je volitev udeležilo 78,49 odstotka, Kranj 3, kjer so zabeležili 78,37-odstotno volilno udeležb, in Ljubljana Šiška 4 z 78,35-odstotno udeležbo.

Tudi v volilnih okrajih z najnižjo volilno udeležbo je na volišča prišla več kot polovica volilnih upravičencev. V volilnem okraju Lendava, okraju z najnižjo udeležbo, jih je volilo 56,44 odstotka.

COMMENTS

Wordpress (0)