“Kar se tiče odstopov mislim, da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pa pol mandatov …Bomo malo počakali kako se bo to zvrstilo” – Luka Mesec ponudil odstop, Janez Janša pa pravi, da se pri tem ne gre “prenagliti” – TOPNEWS.si

“Kar se tiče odstopov mislim, da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pa pol mandatov …Bomo malo počakali kako se bo to zvrstilo” – Luka Mesec ponudil odstop, Janez Janša pa pravi, da se pri tem ne gre “prenagliti”

“Kar se tiče odstopov mislim, da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pa pol mandatov …Bomo malo počakali kako se bo to zvrstilo” – Luka Mesec ponudil odstop, Janez Janša pa pravi, da se pri tem ne gre “prenagliti”

V Cankarjevem domu je največ pozornosti požel nastop Janeza Janše, ki je v novinarsko središče prišel pozno, ko je bila prešteta večina glasovnic, ko  je bila nato razlika med Gibanjem Svoboda in SDS spet zelo velika  in je postalo jasno, da bo gibanje Povežimo Slovenijo ostalo pred vrati parlamenta.

Ob 22.30 je nato pred kamere stopil predsednik SDS Janez Janša. “Prešteta je večina glasovnic in rezultati so približno jasni,” je dejal. Zahvalil se je vsem, ki so se udeležili volitev in vsem, ki so delali za rezultat SDS, pa tudi koalicijskim partnerjem. Čestital je Robertu Golobu. “Razmerja so bolj tesna, kot se je prikazovalo,” je dejal in  Obžaloval je, da stranke, ki so sodelovale v koaliciji, niso  na volitvah nastopile bolj skupaj, saj je zunaj parlamenta ostala stranka Naša Dežela Aleksandre Pivec,  kot tudi Povežimo Slovenijo oziroma Konkretno Zdravka Počivalška, in SLS  Marjana Podobnika.

Čeprav je bilo precej ugibanja o tema li bo Janez Janša oziroma vladajoča SDS priznala rezultate volitev pa je  Janez Janša je v prvem odzivu po zaprtju volišč čestital relativnemu zmagovalcu volitev Gibanju Svoboda. Ocenil je, da bo SDS po teh volitvah močnejša, saj je v DZ po večini preštetih glasov dobila več poslanskih mandatov, kot jih je imela do zdaj. Napovedal je, da bo stranka v parlamentu podpirala vse dobre predloge, kjerkoli bo.

Po Janševih besedah je SDS na volitvah bistveno povečala število glasov in zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli. Ocenil je, da so po večini preštetih glasov volilna razmerja bistveno bolj tesna, kot so nakazovale vzporedne volitve, rezultat pa bi lahko bil po njegovih besedah še bistveno drugačen, če bi stranke, ki so sodelovale s koalicijo, na volitvah nastopile skupaj.

Zahvalil se je vsem volivcem, ki so glasovali zanje, volilni ekipi in koalicijskim partnerjem, s katerimi so sodelovali.

Pozdravil je dejstvo, da je bila volilna udeležba visoka: “Želeli bi si, da bi bila tako visoka volilna udeležba na vseh volitvah.” Volitve so sicer po njegovi oceni pokazale naveličanost državljanov z opozicijo, “saj so jo praktično pometli iz parlamenta”. Na vprašanje ali bo o rezultatih kašna debata  v  SDS- u oziroma ali razmišlja o odstopu je Janez Janša dejal , da “Kar se tiče odstopov mislim, da je pred nami še dolga vrsta tistih, ki so izgubili vse mandate ali pa pol mandatov …Bomo malo počakali kako se bo to zvrstilo”

Glede prihodnjega delovanja stranke je dejal, da bo ne glede na to, kje bo, vedno pripravljena sodelovati za skupno dobro Slovenije. “Nikoli ne bomo ravnali tako, kot je ravnala večina opozicije v zadnjih dveh letih. Tudi če bomo v opoziciji, bomo ravnali drugače in državotvorno ” je dejal. Dodal je, da bodo podpirali vse dobre predloge.

SDS je po dobrih 96 odstotkih preštetih glasov dobila 23,93 odstotka podpore oz. 28 poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je SDS osvojila 25 poslanskih mest, mandat pa zaključuje s 26 poslanci.

 

COMMENTS

Wordpress (0)