Volitve v Franciji – Dilemo ali Emmanuel Macron ali Marine Le Pen naj bi nekateri volivci “reševali” tako, da bodo oddali prazno glasovnico – TOPNEWS.si

Volitve v Franciji – Dilemo ali Emmanuel Macron ali Marine Le Pen naj bi nekateri volivci “reševali” tako, da bodo oddali prazno glasovnico

Volitve v Franciji – Dilemo ali Emmanuel Macron ali Marine Le Pen naj bi nekateri volivci “reševali” tako, da bodo oddali prazno glasovnico

V Franciji bo danes drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen. Glede na javnomnenjske ankete lahko Macron računa na več podpore, a se obeta tesen izid, Le Penova pa ni povsem brez možnosti za zmago.

V prvem krogu pred dvema tednoma je Macron dobil 27,5 odstotka glasov, Le Penova pa 23,5 odstotka. Zadnje javnomnenjske raziskave pred drugim krogom predsedniku napovedujejo dobrih 55 odstotkov glasov, njegovi izzivalki pa dobrih 45 odstotkov.

Pred petimi leti, ko sta se v drugem krogu pomerila ista kandidata, je s 66 odstotki prepričljivo slavil Macron. Tudi letos je v zadnjih dneh pozival Francoze, naj preprečijo prihod skrajne desnice na oblast, češ da bo to slabo za Francijo in za Evropo. A je letos Le Penovi z zmernejšim nastopom in poudarjanjem problemov, kot je rast cen, na svojo stran uspelo dobiti širši krog volivcev.

Volišča po Franciji bodo danes odprta do 19. ure oziroma v večjih mestih do 20. ure. Takrat bodo tudi objavili izide vzporednih volitev, ki so 10. aprila v prvem krogu precej natančno napovedale rezultat.

Če bo Macron izvoljen, bo prvi predsednik po konservativcu Jacquesu Chiracu leta 2002, ki bo dobil drugi mandat v Elizejski palači. Marine Le Pen pa bi z zmago postala prva ženska na položaju francoske predsednice.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)