Do 11. ure 21,05-odstotna volilna udeležba – TOPNEWS.si

Do 11. ure 21,05-odstotna volilna udeležba

Do 11. ure 21,05-odstotna volilna udeležba

Do 11. ure je na volitvah v državni zbor glasovalo 356.976 volivk in volivcev oziroma 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev, je v izjavi za medije povedal direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, 22,87-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, 19,86-odstotna.

Na državnozborskih volitvah leta 2018 je do 11. ure glasovalo 17,27 odstotka vseh volilnih upravičencev, končna volilna udeležba pa je tedaj bila 52,64-odstotna, je spomnil Vučko. Zato po njegovih besedah lahko pričakujemo višjo volilno udeležbo kot pred štirimi leti.

Direktor DVK je ob tem opozoril, da je uporaba mask na volitvah tako za volilne odbore kot tudi za volivce priporočena, ni pa obvezna. So pa zaščitne maske obvezne tam, kjer so volišča v zdravstvenih domovih in domovih za starejše.

Glede zapletov nekaterih izseljencev, ki še niso prejeli glasovnic, je Vučko pojasnil, da vse te podatke zbirajo. “Ve se, da nekateri volivci niso prejeli volilnega gradiva. Mi bomo o tem seznanili državno volilno komisijo kot služba, odločala pa bo državna volilna komisija,” je dodal Vučko, ki pa ni želel komentirati morebitnega vpliva na volitve ali možnost ponovljenih volitev.

Glede na to, da je pričakovati višjo volilno udeležbo kot na zadnjih volitvah, bi se lahko objava rezultatov nekoliko zamaknila, je dodal Vučko.

Na predčasnih volitvah se je glasovanja udeležilo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivcev. Gre za najvišjo udeležbo na predčasnem glasovanju na vseh volitvah in referendumih doslej.

COMMENTS

Wordpress (0)