(VIDEO) “A je še živ?”- Zmago Jelinčič grdo padel, ko je sinoči protestno zapuščal studio “nacionalke” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “A je še živ?”- Zmago Jelinčič grdo padel, ko je sinoči protestno zapuščal studio “nacionalke”

(VIDEO) “A je še živ?”- Zmago Jelinčič grdo padel, ko je sinoči protestno zapuščal studio “nacionalke”

V nocojšnjem soočenju parlamentarnih strank na Televiziji Slovenija (TVS) so predstavniki parlamentarnih strank soočili svoje poglede na izzive, ki čakajo Slovenijo. Soočenje je sicer minilo v znamenju številnih besednih dvobojev ter odhodov prvakov strank KUL, DeSUS in SNS iz televizijskega studia. Dogajanje na soočanju je sprožilo burne odzive na družbenih omrežjih.

Zadnje televizijsko soočanje , ki so se ga udeležili Janez Janša (SDS), Robert Golob (Gibanje Svoboda), Matej Tonin (NSi), Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo), Marjan Šarec (LMŠ), Tanja Fajon (SD), Luka Mesec (Levica), Alenka Bratušek (SAB), Zmago Jelinčič (SNS), Ljubo Jasnič (DeSUS), Dejan Podgoršek (Naša dežela) in Ivan Gale (Naša prihodnost in Dobra država) se je sicer začelo dokaj rutinsko.

Predstavniki strank so uvodoma predstavili ključne točke svojih programov, za katere obljubljajo, da jih bodo izpolnili v naslednjem mandatu. Med drugim so izpostavili naslavljanje izzivov na področju zdravstva, zagotavljanje dostopa do osebnega zdravnika, odzivanje na posledice vojne v Ukrajini in krepitev gospodarstva.

Janša je ob tem še navedel zavzemanje za varnost, stabilnost in razvoj celotne Slovenije ter samozavesten položaj Slovenije v EU in svetu. Tonin je izpostavil izzive energetske samooskrbe, Počivalšek pa se je zavzel za nadaljevanje davčne reforme, uvedbo socialne kapice in višja vlaganja v slovensko kmetijstvo.

Prvaki strank KUL in Gibanje Svoboda so se med drugim zavzeli za sprejem predloga zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike, ki ga je pripravila civilna družba. Napovedujejo tudi spremembo zakona o RTV.

Jelinčič meni, da je treba prečistiti izobraževalni sistem in sodstvo, obljublja pa, da bodo v stranki na prvo mesto postavljali Slovence. Jasnič je poudaril še interese upokojencev in dostojne pokojnine, v Naši deželi se bodo po Podgorškovih besedah zavzemali za kmete, upokojence in podeželje, Gale pa se je zavzel predvsem za “brutalen obračun s politično korupcijo”.

Predstavniki strank so predstavili tudi svoje dosedanje delo v tem mandatu, tudi v obeh vladah, Šarčevi in Janševi. Predstavniki slednje so izpostavljali predvsem visoko gospodarsko rast in nizko brezposelnost, investicije, decentralizacijo ter po njihovi oceni uspešno spopadanje z epidemijo covida-19 in pomoč v obliki bonov.

Kot neuspešno pa so spopadanje z epidemijo ocenili predstavniki današnje opozicije. Med uspehi so v času sodelovanja v oziroma s Šarčevo vlado predstavniki tedanje koalicije in Levice med drugim našteli presežek v državni blagajni, znižanje javnega dolga, sprejetje zakona o minimalni plači, zaprtje trgovin ob nedeljah, brezplačen javni prevoz za upokojence ter zapis pravice do pitne vode v ustavo.

Jelinčič se je pohvalil s pomočjo obema vladama in z ureditvijo financiranja posameznih projektov, kot je denimo Žička kartuzija. Naša Dežela se je pohvalila s pomočjo kmetom v času ministrovanja Aleksandre Pivec.

Gale je kot nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve medtem spomnil na svoje opozarjanje na sporno ravnanje aktualne vlade ob nabavi zaščitne opreme med epidemijo. Golob pa je dejal, da so ljudje v preteklih dveh letih med drugim pogrešali svobodo, demokracijo in neodvisne medije.

Soočenje so sicer v nadaljevanju zaznamovali številni besedni dvoboji, med drugim ob vprašanju transparentnosti in razkrivanju dohodninske napovedi predsednikov strank tudi med glavnima tekmecema za zmago na volitvah. Golob je ob tem znova zavrnil očitke, da je katerikoli del svojega premoženja pridobil nezakonito ter zatrdil, da je vse prihodke pridobil v Sloveniji, kjer tudi plačuje davke ter da nikoli ni odprl računa v tujini. Zavrnil je tudi očitke o domnevni vpletenosti v pranje denarja v Črni Gori.

Voditelj Igor Pirkovič  je Roberta Goloba vprašal o računu na romunski banki Reiffeisen, glede katerega je Golob pojasnil, da je zanj izvedel decembra, po tem, ko so mu na Fursu na prošnjo po potrdilu, da v tujini nima računa, odgovorili, da ga ima, in sicer v Romuniji. Kot je pojasnil, je vpletel svoje odvetnike, banka pa je nato sama od sebe račun po novem letu zaprla. Kot je opozoril, je na računu napačen naslov, saj Strada v Kromberku ne obstaja. Pirkovič ga je nato povprašal tudi o novih razkritjih nekaterih medijev, ki naj bi dokazovali, da mu je bilo preneseno skupno 600.000 evrov iz Črne Gore.

Golob je v odzivu resničnost navedb zanikal in izpostavil, da je človek, ki je omenjen kot posrednik oz. t. i. finančna mula, “Martin Berishaj, “prijatelj” Janeza Janše, kar naj bi potrjevalo dejstvo, da sta bila skupaj fotografirana. Janša je potrdil, da Berishaja, predsednika društva Albancev v Sloveniji, pozna, a nista prijatelja. Sledilo je medsebojno obračunavanje Janše in Goloba, ki je na koncu znova zatrdil, da vse prihodke dobiva zgolj v Sloveniji in da je vse njegovo premoženje – “ki ga preiskujejo že tri mesece z vsemi represivnimi organi” – “čisto in ima znan izvor”. Poudaril je, da je bilo tako podjetje Gen-I kot sam nenehno pod lupo številnih nadzornih institucij. Zavrnil je tudi očitke, da tako visokih zneskov za svoje delo po Lahovnikovem zakonu ne bi smel dobiti: kot je argumentiral, je Gen-I zavezanec za spoštovanje zakona postal šele lani, govor pa je o dogodkih iz leta 2020.

Tudi Janša je zatrdil, da ni nikoli imel računa v tujini, spomnil pa je tudi, da so izvor njegovega premoženja že večkrat preiskovali. Bolj pomembno pa je po njegovem mnenju dejstvo, da imamo zakon, ki omejuje dohodke zaposlenih v državnih podjetjih, zato je po njegovih besedah čudež, da so lahko letni prihodki Goloba znašali nekaj več kot 400.000 evrov bruto.

Burna razprava o izvoru Janševega premoženja in njegovih sodnih postopkih se je vnela tudi med Janšo in Galetom. Slednji pa se je s Počivalškom sporekel glede nabave zaščitne opreme v epidemiji.

Bratuškova in Jasnič sta se sporekla glede tega, katera od njunih strank je več naredila za upokojence. Janša in Bratuškova pa glede javnih financ in stanja državne blagajne leta 2008, po prvi Janševi vladi.

Tanja Fajon je poudarila, da zadnjih 12 let odgovarja na vprašanja plač, in čeprav je običajno ogromno manipulacij, nima nobenih težav, saj plačuje davke v Sloveniji, nima tujih računov ali dohodkov, ki bi prišli od drugod kot od njenega poslanskega poklica, “se pa vedno prišteva dnevnice, plače za asistente in se prikazuje, kot da smo neki milijonarji”.

Po premoru so nekateri predstavniki opozorili, da je zmanjkalo časa za vsebinsko razpravo, zato je studiu prvi zapustil Zmago Jelinčič, drug za drugim so mu sledili Luka Mesec, Tanja Fajon, Ljubo Jasnič, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Jelinčič se je pri odhodu spotaknil, a ni poškodovan.

https://twitter.com/EdvardKadic/status/1517248584949075969

Za Jelinčičem so odšli še Luka Mesec, Ljubo Jasnič, Tanja Fajon, nazadnje še Marjan  Šarec in Alenka  Bratušek. Predstavniki strank KUL so ob tem ocenili, da je soočenje slika tega, kam je vladajoča oblast pripeljala Televizijo Slovenija

COMMENTS

Wordpress (0)