Po zadnji anketi Mediana Gibanje Svoboda in SDS “precej blizu” skupaj – Po podatkih agencije Parsifal, vodi SDS pred Gibanjem Svoboda – TOPNEWS.si

Po zadnji anketi Mediana Gibanje Svoboda in SDS “precej blizu” skupaj – Po podatkih agencije Parsifal, vodi SDS pred Gibanjem Svoboda

Po zadnji anketi Mediana Gibanje Svoboda in SDS “precej blizu” skupaj – Po podatkih agencije Parsifal, vodi SDS pred Gibanjem Svoboda

Po zadnji anketi pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami, ki jo je za POP TV in časnik Delo opravila Mediana, sta Gibanje Svoboda in SDS precej blizu skupaj. Anketa kaže preboj v parlament še trem strankam, SD, Levici in NSi, na meji je SAB, blizu parlamentarnega praga so še Piratska stranka, Povežimo Slovenijo in Gibanje Resni.ca.

Da bodo glas dali Gibanju Svoboda, se je izreklo 21,1 odstotka vprašanih, za SDS pa 20,5 odstotka. Ob upoštevanju le opredeljenih, ki se bodo verjetno udeležili volitev, bi se Gibanju Svoboda obetalo 26,1 odstotka, SDS pa 24,4 odstotka.

Sodeč po anketi, bi se v državni zbor uvrstile tudi SD, Levica in NSi. Med opredeljenimi, ki se bodo zelo verjetno udeležili volitev, so med seboj skoraj izenačene, SD bi dobila 7,8 odstotka, Levica in NSi po 7,7 odstotka.

Nekoliko bolje kot v preteklih anketah kaže SAB, ki bi jo izbralo 5,6 odstotka opredeljenih verjetnih udeležencev volitev, ob intervalu zaupanja s spodnjo mejo štirih in zgornjo mejo 7,2 odstotka.

Še tri stranke so blizu parlamentarnega praga s podobnimi rezultati, in sicer Piratska stranka in Povežimo Slovenijo s po 3,1 odstotka podpore in in Gibanje Resni.ca s tremi odstotki. LMŠ bi dobila 2,7-odstotno podporo z zgornjo mejo intervala zaupanja blizu parlamentarnega praga.

Sledijo Zdrava družba (1,5 odstotka), Naša dežela (1,4 odstotka), DeSUS 1,2 odstotka, Naša prihodnost (1,1 odstotka) in Vesna (1 odstotek).

Kot so navedli, 7,1 odstotka sodelujočih v anketi pravi, da ne ve, komu bi namenili glas, 3,2 odstotka ne bi nikomur, 4,5 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.

Po navedbah Dela analitiki opozarjajo, da ni mogoče narediti še nobenih zaključkov in da lahko med petkom in nedeljo svojo volilno namero spremeni še četrtina.

Mediana je javnomnenjsko raziskavo opravila med 19. in 21. aprilom na vzorcu 1031 anketiranih.

Po podatkih javnomnenjske ankete, ki jo je za Siol, Novo24 TV in Planet TV opravila agencija Parsifal, vodi SDS pred Gibanjem Svoboda in SD. Parlamentarni prag bi po stališčih opredeljenih anketirancev prestopile še NSi, Levica in gibanje Povežimo Slovenijo. Zunaj parlamenta pa bi ostale stranke LMŠ, SAB, Resni.ca, Naša dežela, SNS in DeSUS.

Med opredeljenimi volivci bi SDS prejela 28,7-odstotno podporo, podpora pa se ji je v primerjavi s podatki prejšnjega tedna zvišala za 3,2 odstotne točke. Na drugem mestu ostaja stranka Gibanje Svoboda, za katero bi glasovalo 27,4 odstotka opredeljenih volivcev, kar je 6,4 odstotne točke več kot prejšnji teden. Sledi SD s 7,7 odstotka podpore, kar je 2,9 odstotne točke manj.

Po podatkih merjenja bi parlamentarni prag prestopile še NSi s 6,7 odstotka (0,9 odstotne točke manj kot prejšnji teden), Levica s šestimi odstotki (1,8 odstotne točke manj) in gibanje Povežimo Slovenijo s 4,2 odstotka (1,5 odstotne točke manj).

Tik pod parlamentarnim pragom bi s 3,9 odstotka ostala LMŠ, prav tako Resni.ca (2,9 odstotka), SAB (2,5 odstotka), Naša dežela (2,2 odstotka), SNS (2,2 odstotka), Piratska stranka (2,1 odstotka), Vesna (1,6 odstotka), DeSUS (en odstotek) in Naša prihodnost in Dobra država (0,9 odstotka).

Med vsemi anketiranci bi SDS prejela 19,4 odstotka, Gibanje Svoboda pa 18,5 odstotka glasov. Sledijo SD s 5,2 odstotka, NSi s 4,6 odstotka in Levica s štirimi odstotki podpore.

Gibanje Povežimo Slovenijo bi prejelo 2,9 odstotka podpore, LMŠ 2,6 odstotka, Resni.ca 1,9 odstotka in SAB 1,7 odstotka. Sledijo Naša dežela (1,5 odstotka), SNS (1,5 odstotka), Piratska stranka (1,4 odstotka), Vesna (1,1 odstotka), DeSUS (0,7 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (0,6 odstotka), Zdrava družba (0,4 odstotka), Lista Borisa Popoviča (0,3 odstotka), Zedinjena Slovenija (0,3 odstotka), Domovinska liga (0,2 odstotka), Za ljudstvo Slovenije (0,2 odstotka) in Zavezništvo Osvobodimo Slovenijo (0,1 odstotka).

Glede na podatke ankete 24,5 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo, 4,1 odstotka jih na volitve ne bi odšlo, 1,9 odstotka vprašanih pa ne bi volilo nobene stranke.

Parsifal je telefonsko anketo na vzorcu 1030 polnoletnih prebivalcev Slovenije opravil med 19. in 21. aprilom.

COMMENTS

Wordpress (0)