“Novo(odgovorni)uredniški team info programa TVS poti krvav pot, da bi o Golobu našli kaj kompromitirajočega, pa jim ne gre in ne gre” – Evgenija Carl na Facebooku o trenutnem “stanju duha” na nacionalki – TOPNEWS.si

“Novo(odgovorni)uredniški team info programa TVS poti krvav pot, da bi o Golobu našli kaj kompromitirajočega, pa jim ne gre in ne gre” – Evgenija Carl na Facebooku o trenutnem “stanju duha” na nacionalki

“Novo(odgovorni)uredniški team info programa TVS poti krvav pot, da bi o Golobu našli kaj kompromitirajočega, pa jim ne gre in ne gre” – Evgenija Carl na Facebooku o trenutnem “stanju duha” na nacionalki

“Pravkar se je začela še ena od degutantnih zlorab s strani Programskega sveta RTV. Nov primerek brutalne politizacije nekoč javnega medija. Izredna seja komisije PS za info program.
Obravnavali bodo kakor “cenzuro poročanja o potencialnih nezakonitih ravnanjih Goloba”
Cenzuro?! Nobene cenzure, kvečjemu obratno. Novo(odgovorni)uredniški team info programa TVS poti krvav pot, da bi o Golobu našli kaj kompromitirajočega, pa jim ne gre in ne gre. Kako morajo biti besni in razočarani na Trstenjakovi, pa najbolje priča spodnje vabilo,”je na Facebooku zapisala novinarka TV SLO Eugenija Carl. potem, ko  predsednik Komisije za informativne programe RTV Slovenija Jožef Jerovšek, sicer nekdanji, a dolgoletni poslanec stranke SDS, za včeraj  ob 13. uri sklical izredno sejo komisije, ki je imela na dnevnem redu eno samo oprijemljivo točko: »cenzura informiranja o potencialnih prikritih nezakonitih ravnanjih Roberta Goloba, predsednika Gibanja Svoboda in kandidata za bodočega PV, v programih RTV SLO.”

Carlova se je ob torkovo poročanje V Slovenija, v katerem je bilo govora o Golobu in domnevno njegovem romunskem računu. “In ker ne rata in ne rata by the book, smo postali podaljšek Nove24. Odličen primer je včerajšnji prispevek v TV Dnevniku o domnevnem Golobovem romunskem računu (lahko bi bil tudi bolgarski ali tihomorski in namesto Goloba John Smith ali Janez Kranjski). Tako poročanje je žalitev za novinarske standarde, je v nasprotju z vsemi novinarskimi standardi. Taisti novinar, očitno so ga določili za frontmena spinov zoper glavnega konkurenta SDS, se je že blamiral (celo uredništvo se zabava), ko se je brezglavo in amatersko lotil se ene zgodbe, s katero so poskušali diskreditirati taistega glavnega konkurenta SDS, pa je zaril v prazno, se preden se je dobro lotil dela. No, morda pa vseeno pride ukaz z vrha, da je tudi to praznino treba objavit”.

Zadnje dogajanje na RTVS pa najostreje obsojajo v Gibanju Svoboda. V odzivu so napisali, da na RTVS vladajoča politika v zadnjih dneh pred državnozborskimi volitvami stopnjuje svoj “brutalni “pogrom” nad neodvisnim novinarstvom.

“Gibanju Svoboda najostreje obsojamo zadnje dogajanje na javni Radioteleviziji Slovenija, kjer vladajoča politika v zadnjih dneh pred državnozborskimi volitvami stopnjuje svoj brutalni pogrom nad neodvisnim novinarstvom. Da dolgoletni član stranke SDS in nekdanji poslanec Jožef Jerovšek sklicuje izredno sejo Komisije za informativne programe RTV Slovenija s točko dnevnega reda “Cenzura informiranja o potencialnih prikritih nezakonitih ravnanjih dr. Roberta Goloba, predsednika Gibanja Svoboda in kandidata za bodočega PV, v programih RTV SLO”, je nedopusten poseg v delo in avtonomijo RTV Slovenija brez primere. Ker si vladajoča SDS ni uspela podrediti vseh zaposlenih na javni RTV, s takšnimi manevri skuša ustrahovati vse tiste, ki svoje delo opravljajo profesionalno.  

Vsi poskusi SDS, da tudi preko RTV Slovenija plasira izmišljene zgodbe o svojih političnih nasprotnikih, so ne samo groba kršitev zakonodaje, temveč nedopustno teptanje tradicije in standardov javnega zavoda. Sklep Komisije, ki poziva pristojne, da poskrbijo za objektivno in profesionalno poročanje v zadnjih dneh kampanje, v skladu z Zakonom o RTV, je naravnost absurden, saj je prav SDS tista, ki onemogoča objektivno in profesionalno poročanje,” so včeraj sporočili iz Gibanja Svoboda.

Kot je za medije pojasnil predsednik  komisije PS za info program Jožef Jerovšek, je komisija ugotovila, da je poročanje in informiranje gledalcev in poslušalcev glede spornih ravnanj kandidatov na volitvah “zelo pristransko” in “v korist strank levega političnega pola”. “Zamolčujejo se potencialne nepravilnosti kandidata za predsednika vlade Roberta Goloba, čeprav je objektivno obveščanje v izrazitem interesu javnosti,” je dejal Jerovšek.

Kot je dodal, je bila komisija kritična tudi do poročanja glede okoliščin, v katerih je stanovanje v Ljubljani najela nekdanja ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec.

Komisija pristojne poziva, da poskrbijo za objektivno in profesionalno poročanje v zadnjih dneh volilne kampanje, ki je v skladu z zakonom o RTVS. Jerovškove ocene so očitno diametralno nasprotne z oceno novinarke Carlove, ki je trenutno stanje na TV Slovenija je Carlova opisala kot porazno

“Na TVS je tako velik predvolilni kaos, že kar razsulo, da nikoli se kaj takega. Dogaja se, da voditelj izve dva dni ali dan prej, da bo vodil soočenje. Dan pred soočenji voditeljem ne povedo, kdo bodo gostje, kaj bo tema…Stiske že določenih voditeljev ali so-voditeljev so zato tako velike, da drug za drugim odhajajo na bolniško. Psihično in fizično se sesuvajo pod težo popolne ne-organizacije in (enosmerne) politizacije. Urgentno se jih poskuša nadomestiti s tistimi, ki jih je nov uredniški režim umaknil v bunker, ti pa sodelovanje argumentirano zavračajo, ker so, bogu hvala, ohranili dostojanstvo in profesionalno integriteto.
Uganete sestavo nedeljskih povolilnih komentatorjev? O, ja, znova tudi predsednik Programskega sveta, ki ga odgovorna vsiljuje v tako rekoč vsako oddajo, čeprav je možakar v nebo-vpijajočem konfliktu interesov. Ampak je “naš” ( drugač tudi hišni komentator grezničnih medijev)in kdo bi se potem sekiral za standarde.
Dozdajšnja soočenja parlamentarnih strank na RTV so bila sramota in popoln fiasko. Skoraj 30 let sem že v hiši, volitve se je vsakič že dolgo vnaprej skrbno pripravljalo, po vseh zakonskih standardih in pravilih. Dorečeno v nulo. Z domisljenimi vsebinskimi vprašanji. Oddajam so urednikovali usposobljeni uredniki, soočenja so vodili najbolj podkovani in izkušeni novinarji.Bili smo ponosni, danes nas je sram! Ta ekipa je v gorečnosti ugajati in ustreči eni politični stranki in njenemu liderju, obglavila vse medijske standarde in s tem strmoglavila kredibilnost in ugled RTVS”.

COMMENTS

Wordpress (0)