“Voliti iskreno ali taktično, napotki za ljubitelje”- Andraž Zorko iz agencije Valicon “o dilemi, ki to ni” in sicer ali naj “volijo s srcem ali z možgani” – TOPNEWS.si

“Voliti iskreno ali taktično, napotki za ljubitelje”- Andraž Zorko iz agencije Valicon “o dilemi, ki to ni” in sicer ali naj “volijo s srcem ali z možgani”

“Voliti iskreno ali taktično, napotki za ljubitelje”- Andraž Zorko iz agencije Valicon “o dilemi, ki to ni” in sicer ali naj “volijo s srcem ali z možgani”

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se danes začenja predčasno glasovanje. Volivci lahko svoj glas predčasno oddajo od danes do četrtka med 7. in 19. uro. Od najvišjih predstavnikov države bo možnost predčasnega glasovanja že danes izkoristil predsednik Borut Pahor.

Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Na območju upravne enote Ljubljana pa bo tokrat predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev potekalo na Gospodarskem razstavišču.

Do jutri pa se je mogoče prijaviti še za nekatere druge posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje na voliščih omnia in za glasovanje na domu. Tako lahko glasujejo tudi volivci, ki bodo v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Pred današnjim glasovanjem je Andraž Zorko iz agencije Valicon  na Twitterju  izdal napotek za ljubitelje, ki se ne morejo odločiti ali bi volili s srcem ali z možgani.  “O dilemi, ki to ni. Voliti iskreno ali taktično, napotki za ljubitelje”.

 

“Če nimaš najljubše stranke in res ne veš, koga bi rad/a volil/a, je najboljše, da voliš taktično. Tvoj glas tako ne bo šel v nič. Seveda se želiš, da boš volil/. Če ne, bo šel tvoj glas res v nič.
Če imaš omiljeno stranko, ki sodi v krog strank, ki bodo zagotovo prišle v DZ,* a si v dilemi, kdo bo zmagal, ker boš ti volil/a iskreno, svetujem iskreno izbiro. Tvoja omiljena stranka bo močnejša in tvoja vest bo mirna. Tveganja ni, zmagovalec volitev je večina, ne stranka
Če je pač tvoja omiljena stranka v krogu strank, ki se gibljejo na robu vstopa v DZ,** boš v primeru iskrenega glasovanja tvegal/a, da se tvoj glas porazdeli, kot se bo porazdelil parlament. Tvoj glas ne bo šel v nič, to je zabloda. “V nič” bo šlo kvečjemu pol tvojega glasu.
Bo pa zato bolj verjetno šla “v nič” tvoja omiljena stranka. V tem primeru izbiraš med mirno vestjo in morebitno zagrenjenostjo nad posledicami taktične odločitve (cf. volitve 2008 – 2018). Ne pozabi, cena za to je pol tvojega glasu, drugo polovico dobi tvoj/a taktična izbira.
Če je tvoja omiljena stranka še dlje od praga za vstop v DZ,*** je zgoraj opisano tveganje zate enako, razlika je le v tem, da bo brez tvojega glasu tvoja omiljena stranka pogubljena. V tem primeru ne priporočam odločanja na osnovi rezultatov JMR, tu sta samo še duša in srce.
Opombe.
* SDS, Gibanje Svoboda, SD, Levica, NSi (ne nujno v tem vrstnem redu, velja tudi za vse ostale spodaj).
** SAB, LMŠ, lista Povežimo Slovenijo.
*** Vesna, Pirati, SNS, Resnica, Naša dežela, lista Naša prihodnost /Dobra država.
Vir: spodaj.

Glede na prve tri meritve treh agencij v marcu, sta mesec dni kasneje nekaj podpore izgubili SDS (1.7 odstotne točke) ter Povežimo Slovenijo (1.5 odstotne točke), nobena od strank pa ni pridobila več kot eno odstotno točko, največ SNS, natanko eno točko.

COMMENTS

Wordpress (0)