V čem je skrivnost železarne Azovstal v Mariupolu, ki jo ukrajinske sile branijo “za vsako ceno” – “To je pravo podzemno mesto, zgrajena je bilo, da prenese celo jedrski napad” – TOPNEWS.si

V čem je skrivnost železarne Azovstal v Mariupolu, ki jo ukrajinske sile branijo “za vsako ceno” – “To je pravo podzemno mesto, zgrajena je bilo, da prenese celo jedrski napad”

V čem je skrivnost železarne Azovstal v Mariupolu, ki jo ukrajinske sile branijo “za vsako ceno” – “To je pravo podzemno mesto, zgrajena je bilo, da prenese celo jedrski napad”

Od  16. aprila je postala železarna Azovstal zadnji odporni žep v obleganem Mariupolu. Ruske sile so branilcem dale čas do 6. ure zjutraj po moskovskem času 17. aprila, da se predajo. Rusija je trdila, da bi jim zagotovila življenja, če bodo pustili orožje. Do 18. aprila ostaja tovarna pod ukrajinskim nadzorom. Zasnova podzemnega zaklonišča  Azovstal je, vsaj sodeč po objavah na družbenih omrežjih,  fascinantna. To je pravo podzemno mesto. Zgrajena je bila, da prenese jedrski napad.

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je pred dvema dnevoma dejal, da bi eliminacija ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupol, pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo. V pogovoru za več ukrajinskih medijev je dejal, da nimajo nobenega zaupanja v pogajanja v zvezi s tem mestom ob Azovskem morju, ki ga ruske sile oblegajo že od začetka vojne.

Potem ko je ukrajinska stran 11. aprila sporočila, da se pripravlja na zadnjo bitko za mesto, je Zelenski danes priznal, da so razmere težke. »Naši vojaki so obkoljeni, a kljub vsemu se še naprej branijo.« Zatrdil je, da so z njimi v stiku.

Po nekaterih podatkih naj bi bile v podzemnem zaklonišču laboratoriji, ki naj  kjer naj bi delali predvsem tuji strokovnjaki. zaenkrat ni mogoče preveriti ali gre zgolj za “propagando”, vendar že samo razkritje podzemnega  mesta daje slutiti, da ne gre zgolj za  klasično železarno.

Azovstal je bil ustanovljen leta 1930 v Mariupolu , Ukrajinska SSR ( Sovjetska zveza ) s sklepom predsedstva vrhovnega sovjeta narodnega gospodarstva (BCHX) ( ZSSR ) in je začel s proizvodnjo leta 1933, ko je njegova plavža dala prvo železo. [1] Januarja 1935 se je v Azovstalu začela proizvodnja jekla z zagonom prve 250-tonske nagibne odprte peči v ZSSR .

Med drugo svetovno vojno so bile operacije prisilno ustavljene leta 1941, ko je nacistična Nemčija zasedla Mariupol. Septembra 1943, ob osvoboditvi mesta, je bil obrat obnovljen. Leta 2005 je tovarna proizvedla 5,906 milijonov ton jekla.

Zaradi ohlapnih okoljskih predpisov in “popolnoma zastarele” opreme, ki jo uporabljajo Azovstal in druge tovarne v mestu v lasti Metinvesta, je bil Mariupol tisto, kar je National Geographic opisal kot “eno najbolj onesnaženih mest” v Ukrajini. V letih 2018 in 2019 so prebivalci Mariupola protestirali na ulicah za reformo.

COMMENTS

Wordpress (0)