Zakon o “dejanšizaciji” razlog za spor na relaciji stranka Vesna in inštitut 8. marec, ki je javno objavil, sicer zasebno korespondenco o tem, “zakaj stranka Vesna ne podpira zakona proti škodljivim ukrepom oblasti” – TOPNEWS.si

Zakon o “dejanšizaciji” razlog za spor na relaciji stranka Vesna in inštitut 8. marec, ki je javno objavil, sicer zasebno korespondenco o tem, “zakaj stranka Vesna ne podpira zakona proti škodljivim ukrepom oblasti”

Zakon o “dejanšizaciji” razlog za spor na relaciji stranka Vesna in inštitut 8. marec, ki je javno objavil, sicer zasebno korespondenco o tem, “zakaj stranka Vesna ne podpira zakona proti škodljivim ukrepom oblasti”

Večina strank, ki so bile v  petek zvečer na Trgu republike napoveduje uresničitev zakona, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec in ki predvideva odpravo škodljivih ukrepov sedanje vlade, vključno s kadrovskimi. Sodeč po javni polemiki pa  v stranki Vesna zakona o tako imenovani “dejanšizaciji” ne podpirajo.

“Za nas je ena od najpomembnejših prvin Zakona proti škodljivim ukrepom oblasti ta, da je sprejet takoj ob začetku delovanja novega parlamenta. Zakaj? Ker nočemo nobene oblasti, ki se bo 4 leta sklicevala na prejšnjo vlado in svoje nedelo za ljudi opravičevala s tem, da morajo stvari reševati “sistemsko”. To so floskule, s katerimi že 30 let politiki opravičujejo, da ne storijo ničesar.
Zakon, ki smo ga pripravili, bi imel takoj ob sprejetju pozitivne učinke. Zmanjšal bi se vpliv politike na policijo, šolstvo in pravosodje, okoljske organizacije bi takoj dobile vrnjen odvzeti status organizacij v javnem interesu, na številnih področjih bi vzpostavili standarde enakopravnosti in pravne države. In s sprejemom zakona bi se postavili drugačni standardi delovanja nove oblasti.
Mi ne pristajamo na logiko, da ne sprejmemo zakonskih sprememb, ki so boljše od trenutno obstoječih, samo zato, ker te niso popolne. To je za naš cinična distanca, ki ne vodi nikamor. Družbo lahko spreminjamo na boljše le korak za korakom. In skupaj. Zato nas takšno stališče in odgovor Vesne nadvse žalosti.
Da si lahko vsak sam ustvari mnenje, spodaj objavljamo celotno korespondenco med I8M in Vesno, ki se nanaša na njihovo nepodporo našemu zakonu “proti škodljivim ukrepom oblasti,” so na Faceooku zapisali v Inštitutu 8. marec.

»Spoštovani,
pišem vam v imenu Inštituta 8. marec. Sporočam vam, da smo v Državni zbor pravkar vložili pobudo volivcem in volilkam za vložitev predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah nekaterih zakonov za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države s katerim želimo odpraviti več škodljivih zakonskih sprememb hkrati.
V priponki vam v vpogled pošiljamo celoten zakon, ki ga bomo v kratkem objavili tudi na naši spletni strani. Prosimo vas, da se do zakona opredelite in nam sporočite, ali ga bo vaša politična stranka v primeru, da bo po 24. aprilu zasedala mesta poslancev in poslank v Državnem zboru, v zakonodajnem postopku podprla. O vašem stališču, ali odsotnosti le tega, bomo obvestili tudi javnost.
Lep pozdrav.«
Vesna:
»Spoštovani,
v nadaljevanju je opredelitev Vesne – zelene stranke do navedenega zakona:
V Vesni – zeleni stranki ocenjujemo, da je sedanja vlada resnično uvedla precej škodljivih pravnih predpisov, ki jih predlog Inštituta 8. marec v večini zazna. Do tu se s pobudo strinjamo, diagnoza je prava. Ne strinjamo pa se glede zdravila. En zakon, ki vse popravi z nekakšnim vračanjem na staro ni najbolj smotrna rešitev. V VESNI – zeleni stranki gledamo naprej. Ker mora Slovenija gledati naprej, potrebujemo nove, premišljene in odločne zakonodajne rešitve, ki bodo Slovenijo vodile stran od starih vzorcev.
Največja pomanjkljivost krovnih zakonov je nasprotnovanje principu subsidiarnosti in praktična težava, da od trenutka sprejema krovnega, vse-obsegajočega zakona, vsaka mala sprememba posameznega področja zahteva ‘odpiranje’ krovnega zakona. V zakonodajnem postopku to pomeni nezmožnost načrtovati in omejiti dopolnila in spremembe le na točno določeno področje ter možnost politične zlorabe sicer dobrega namena poprave stanja in predpisov, ki jih je uvedla sedanja vlada.
Prijazen pozdrav,
ekipa Vesne«
I8M:
»Pozdravljeni,
odgovora ne razumemo najbolje. Nam lahko odgovorite na vprašanje, ali bi v primeru, da bi bili parlamentarna stranka, predlog zakona s svojimi glasovi podprli ali ne? O njem bo namreč odločal naslednji parlament.
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
Inštitut 8. marec«
Vesna:
»Lepo pozdravljeni,
hvala za vprašanje, v nadaljevanju dodatna obrazložitev.
Besedila Krovnega zakona, kot je pripravljen zdaj in naj bi z eno potezo odpravil vse napake in zgrešene odločitve trenutne Vlade RS, ne podpiramo. Menimo, da se tako velikega števila napačnih odločitev ne da preprosto odpraviti in popraviti z eno samo potezo. Prepričani smo, da bo poprava napak zahtevna naloga in bo od prihodnje vlade ter parlamenta zahtevala mnogo več dela od predlagane rešitve v enem krovnem zakonu. Zato zakona v taki obliki kot parlamentarna stranka s svojimi glasovi ne bi podprli.
Za vsa nadaljnja pojasnila smo z veseljem na razpolago.
Lep dan,
ekipa Vesne« 

 

COMMENTS

Wordpress (0)