(VIDEO) Rusija je prvič objavila videoposnetek, ki prikazuje preživelo posadko potopljene ladje Moskva v Sevastopolu – FSB aretiral poveljnika črnomorske flote viceadmirala Igorja Ossipova – TOPNEWS.si

(VIDEO) Rusija je prvič objavila videoposnetek, ki prikazuje preživelo posadko potopljene ladje Moskva v Sevastopolu – FSB aretiral poveljnika črnomorske flote viceadmirala Igorja Ossipova

(VIDEO) Rusija je prvič objavila videoposnetek, ki prikazuje preživelo posadko potopljene ladje Moskva v Sevastopolu – FSB aretiral poveljnika črnomorske flote viceadmirala Igorja Ossipova

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetke, na katerih je prikazana posadka vojaške ladje Moskva – prvič po potopitvi ladje so videli mornarje. Moskva je bila vodilna ladja Črnomorske flote. Potopitev ladje je bil opisana kot velik udarec za moralo Rusije.

Večja skupina mornarjev je na paradi v krimskem pristaniškem mestu Sevastopol, ki jo je srečal vrhovni poveljnik mornarice admiralom Nikolajem Jevmenovom.

Ministrstvo je v četrtek pozno sporočilo, da je ladja Moskva potonila v nevihtnem morju po požaru, ki ga je povzročila eksplozija streliva. Ukrajina je sporočila, da je ladjo potopila z dvema raketama Neptun.

Rusija je takrat povedala, da je bila posadka odpeljana v Sevastopol, glavno pristanišče Krim, ki ga je Rusija leta 2014 priključila Ukrajini . To pa je prvič, da so bili ponujeni dokazi o preživetju katerega koli mornarja.

Video prikazuje admirala Yevmenova in dva druga častnika, ki stojijo na paradnem terenu pred približno 100 mornarji. Kdaj je potekalo srečanje, ni jasno. V intervjuju, prikazanem na koncu videoposnetka, admiral Yevmenov pravi, da častniki in posadka trenutno prebivajo v svoji bazi v Sevastopolu in bodo nadaljevali službo v mornarici.

Rusija ni poročala o žrtvah zaradi požara ali potopitve.  Nekateri svetovni mediji so poročali so, da je bilo rešenih 54  od 510 mornarjev, ki jih je rešila turška ladja. Ukrajina trdi , da je bil kapitan ladje Anton Kuprin ubit na krovu, vendar BBC trditve ni mogel preveriti. Kapitan . Moskva je nosila 16 raket R-1000 Vulkan in 2 jedrski bojni konici, zdaj pa je na dnu Črnega morja. Sestrelila sta ga dve raketi R-360 Neptun.

https://twitter.com/SueRomulus/status/1515388574912458761

Neimenovani ameriški uradnik, ki ga citira Reuters, je dejal, da Washington verjame, da je prišlo do žrtev.

Na prvi dan ruske invazije na Ukrajino 24. februarja je Moskva postala znana po tem, ko je majhno garnizono ukrajinskih obmejnih čet, ki je branila Kačji otok v Črnem morju, pozvala, naj se predajo – na kar so nepozabno po radijski postaji posredovali preklinjajoče sporočilo o zavrnitvi.

Prvotno zgrajena v sovjetski dobi, je Moskva začela uporabljati v zgodnjih osemdesetih letih. Plovilo je bilo dejansko zgrajeno v južnem ukrajinskem mestu Mikolajev, ki ga je Rusija v zadnjih dneh močno bombardirala.

Vodeno raketno križarko je Moskva predhodno napotila v konflikt v Siriji, kjer je ruskim silam v državi oskrbovala pomorsko zaščito iz Sredozemskega morja. To je drugo večje plovilo, ki ga je Rusija izgubila od začetka invazije na Ukrajino.

https://twitter.com/EerikNKross/status/1515297630288551939

FSB je včeraj aretira poveljnika črnomorske flote viceadmirala Igorja Ossipova. Očitno zaradi slabega vremena in nenamernega požara na krovu Moskve, vendar naj bi generala kasneje izpustili zaradi sodelovanja zaradi sodelovanja v vojni v Ukrajini.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)